Verslag Tien dingen die niet in Wordpress kunnen - Joomla gebruikersgroep Arnhem
Op woensdag 11 december kwam Joomla gebruikersgroep Arnhem weer bijeen in Grandcafe Metropole. Voor een gezellig groepje geïnteresseerden gaf Steven Trooster een presentatie, meer hierover verderop in ons verslag.
Joomla
Huidige versie is 3.9.13, deze is op 5 november uitgekomen, en dit is een veiligheidsupdate.
Joomla 4 zit nu op alpha 12 en de laatste versie van de backend template van de werkgroep is daarin toegevoegd. De bedoeling is dat binnenkort de eerste beta zal uitkomen.
De alternatieve backend template is inmiddels op Github te vinden. Installeren is wat lastiger want je moet hiervoor wat andere programma’s gebruiken. Heb je interesse dan kan je een uitleg op deze pagina vinden:
https://github.com/joomla-projects/j4adminui
Update taalbestand. Er zat een mogelijk datalek in het taalbestand en daarop is deze aangepast en een nieuwe versie uitgebracht. Vandaar dat deze beschikbaar kwam zonder dat er een nieuwe joomla-versie uitkwam.
Evenementen
Joostock
Een groot succes waar voor vele aanwezigen nieuwe handige tools werden gepresenteerd.
JandBeyond
Er is een aankondiging gekomen dat JandBeyond volgend jaar op 29 t/m 31 mei in Lissabon plaats zal vinden. Verdere informatie is nog niet beschikbaar.
Presentatie
Deze maand gaf Steven Trooster een presentatie over waarin een standaard Wordpress installatie zonder extra plugins/themes niet kan tippen aan een standaard Joomla installatie zonder extensies/templates. Het is vooral een uitleg (en discussie) geweest met trefwoorden op de slides, het is dus vooral aanwezig zijn waar je het meeste aan hebt. Een aantal zaken die ik genoteerd heb zijn:
Artikelen
- De artikelopties (datum etc) is in WP summier en ietwat overweldigend in Joomla
Sortering artikelen bij WP alleen mogelijk op datum, bij Joomla op meerdere manieren (aanmaakdatum, artikelvolgorde, publicatiedatum etc)
Velden (vanuit de core)
- Bij WP moeten velden wel in het gebruikte theme ondersteund worden anders zijn ze niet toonbaar op de website. En bij WP is het alleen tekst toevoegen terwijl bij Joomla er verschillende veldtypes mogelijk zijn.
- WP is beschikbaar in meerdere talen maar is niet multilingual. Joomla heeft 76 (?) officiële vertalingen en is ook standaard al multilingual.
- Er is geen goede ACL aanwezig bij WP terwijl bij Joomla deze uitgebreid in te stellen is
Gebruikers
- Bij WP alleen op naam zoekbaar, niet op rollen. Bij Joomla kan je op meerdere manieren gebruikers zoeken
- Bij WP is gebruiker standaard ingericht op auteur qua invulvelden. Of deze zichtbaar zijn op frontend is weer afhankelijk van het thema
Theme
- Instellingen/mogelijkheden zijn dus per theme afhankelijk bij WP, bij Joomla alles standaard
- Overig
- Alle content wordt in één tabel opgeslagen bij WP, in Joomla uitgesplitst waardoor beter doorzoekbaar
- Bij WP plugins zijn er regelmatig hardcoded talen in de bron aanwezig in plaats van taalstrings. Niet makkelijk vertaalbaar.
- Wordpress doet niet zelf aan certificering, Joomla wel!
En er zijn ook zaken waar WP beter in is, maar dat houden we even onder ons. 😉
Mogelijke onderwerpen in 2020
We hebben het nog kort gehad over mogelijke onderwerpen in 2020 voor onze gebruikersgroep. Deze onderwerpen kwamen ter sprake. Als iemand alsnog een goed idee heeft kan dat natuurlijk doorgegeven worden.
- RSForm google spreadsheet plugin
- This is the internet. Uitleg over DNS, IP-adressen etc
- Accessibility
- Een volledige dr. Joomla avond (elke bezoeker kan helpen!)
- Welke projecten heb je gedaan (showcase van de aanwezigen)