jc-gebruikersgroep-bredaAls lezer zul je wellicht denken dat de titel van dit artikel een volstrekte tegenstelling is. Dat klopt. Dat is het ook. De JUG avond van eind maart was inderdaad matig bezocht, maar de kwaliteit van de avond zelf was volgens de organisatoren super! Dat verdient natuurlijk uitleg.

JUG Breda bestaat vanaf september 2012. De eerste opkomt in september was qua bezoekersaantallen een enorm succes, maar qua kennisverschillen een grote diversiteit: variërend van ‘mensen die wel eens een Joomla website zouden willen gaan maken’ tot software-ontwikkelaars die hun producten al sinds jaar en dag aanbieden via de JED. Ga daar als organisatoren maar eens aan staan! In eerste instantie hebben we de grote groep gesplitst in twee groepen. Eén waarbij een presentator kwam om een boeiende lezing te geven, en één waarmee we door middel van een brede discussie over Joomla en Joomla-gebruik van elkaar konden leren.

In de daarop volgende avonden werden beide groepen kleiner, naar oordeel van de organisatoren omdat de focus zowel voor de instapgroep als voor de professionals ontbrak. Na ampel beraad hebben we besloten om in een vrijere vorm verder te willen gaan en dat is tijdens de laatste bijeenkomst méér dan gelukt!

Wat gaan we doen?

De avonden worden ‘opener’.  Het is niet meer zo dat er per definitie een spreker wordt uitgenodigd die als ‘zender’ een presentatie geeft. Dat kan wel, maar dat zal dan slechts een deel van de avond in beslag nemen. De rest van de avond willen we doorbrengen ‘rond de beamer’. Iemand stelt een vraag of stelt zijn gebouwde website ter discussie. Er wordt vervolgens opbouwend gewerkt met kennis delen, maar ook problemen oplossen.

Ervaring van de eerste avond in ‘nieuw concept’

De eerste avond kregen we een site waarvan de eigenaar meldde dat het niet mogelijk was een backup te maken en als dat al lukt leverde dat een backup-file op van 600MB. Leuk voer voor de liefhebbers! Met de samengebalde kennis is het uiteindelijk gelukt om backups te gaan maken en deze elders te restoren. Vervolgens is ook geanalyseerd waarom het file 600MB groot is. De eigenaar blij en de andere participanten leerden van elkaar.

Aansluitend is een website van een stagiaire besproken, die aan de hand van de opmerkingen zijn site sterk kon verbeteren en een interne ‘battle’ met zijn stagebegeleider heeft gewonnen! Zowel hij als de stagebegeleider hadden een site gemaakt en de klant mocht kiezen welke hij de mooiste vond.

Doel van de nieuwe opzet

Met deze nieuwe opzet willen we de interactie tussen de aanwezigen meer laten plaatsvinden. ZO kan iedereen zijn kennis delen en profijt hebben van de kennis van anderen. Er wordt enerzijds ingegaan op een specifiek probleem van één van de deelnemers, maar anderzijds kan iedereen zijn kennis ter beschikking stellen.

JUG Breda hoopt hiermee een breed publiek te kunnen aanspreken en op geheel eigen wijze tóch vanaf beginner tot en met professional te kunnen boeien.

Zó gaan we door!

De aanwezigen beaamden het voor een ieder positieve effect van zo’n ‘kennis-deel-avond’. Besloten is om op deze wijze verder te gaan.

Wij nodigen allen die ooit op de JUG avonden in Breda zijn geweest uit om te acte de présence te geven op één van de komende avonden. Wellicht dat deze nieuwe insteek ook voor jou meer inhoud biedt.

De organisatoren:

Edith en Nico van Leeuwen, Ton Bogers en Jan van Kuijk

1 reactie

EasyDiscuss Avatar
Lex Reurings
Veel succes met de nieuwe 'open' opzet. Ben benieuwd naar jullie ervaringen na een aantal bijeenkomsten in deze vorm.<br />In Utrecht ook maar eens proberen.<br /><br />Lex Reurings<br />organisator JUG Utrecht

Reageer

1000 Resterende tekens