LogoJugBreda

JUG Breda Bijeenkomst 27 januari 2015


Het is weer een gezellige bijeenkomst en iedereen is ruim op tijd!
Er zijn zelfs 3 nieuwe bezoekers aangeschoven.

Jan opent de bijeenkomst door toch nog….ook al is het eind januari, iedereen een goed Nieuwjaar te wensen. Jan meldt dat we voortaan ook in de vragenronde vragen of iemand ook een positief item in wil brengen ‘waar hij/zij trots op is’ en dit te delen in de groep. Hij oppert het idee om eens een gastspreker uit te nodigen die e.e.a. over vormgeving/templating en modules kan komen vertellen.
Dit kan in de toekomst eens geregeld worden.

Jan start de bijeenkomst

PBF Dordrecht

Etienne Martens organiseert op zaterdag 28 februari een PBF in Dordrecht. Vanaf 10 uur tot 5 uur zullen we aan de gang gaan. Hierna volgt een prima pizza! Iedereen is welkom!
Aanmelden kan via: www.joomlacommunity.nl/joomla-gebruikersgroepen/details/523-pizzas-bugs-a-fun.html
Ter info: er waren voor dit jaar al voldoende PBF’s aangemeld. Er wordt één PBF per kwartaal georganiseerd. Die tijdens de Joomladagen wordt de vijfde. JUG Breda staat hierdoor op de ‘reserve’ lijst en zal zich zeker volgend jaar weer aanmelden.

Dr. Joomla

Tijdens de vragen inventarisatie ronde en de introductie die we toch doen vanwege de drie nieuwe bezoekers, blijken er erg veel vragen naar voren te komen. Er worden direct een aantal al besproken en we pakken er een aantal uitgebreider op, maar kunnen helaas niet alle vragen behandelen.
Deze kunnen we (indien dan nog nodig) bij de volgende bijeenkomst oppakken.

 

Paul wil graag eens een fotoprogramma bespreken, foto’s kunnen schalen, verbeteren of gedeeltelijk plaatsen. Etienne raad aan om bij www.fotoaanpassen.nl te kijken.

Jac regelt de restore en het downloaden Joomla via Softaculous. Dit is een scriptinstaller. Hij meld ook dat IPV6 en VPS een probleem gaat worden. Jan meldt dat dit te zeer buiten Joomla valt en we dit dus niet zullen oppakken.

Ton meldt trots te zijn op de opzet om 3 websites te beheren vanaf de back-end. Helaas is er te weinig tijd om dit toe te lichten. Wij verzoeken Ton dit in februari te doen, want hier is zeker interesse voor!

Daniel: serversite caching? Heeft een site met veel foto’s. De foto’s zijn al geschaald. Nico Bouwman oppert Varnish te gebruiken.

Rob: gebruikt Watchful.li…volgens Watchful.li is de site down maar blijkt gewoon up? Nico Bouwman meldt dat dit aan de Hosting kan liggen.

Aad: Hoe kan ik de teksten inkorten vanuit JCE Editor. Dit kan d.m.v. anchor points. Jan toont het plaatsen van een anchor point. Een anchor plaatsen in een module is ook mogelijk. Deze kan naast en onder elkaar geplaatst worden. Nico Bouwman vertelt dat dit ook via een page break mogelijk is.

Nico Bouwman laat de Anchor Points zien

Nico Bouwman foto’s toevoegen op Facebook. Jan laat de site van www.tomdehaan.nl zien. Op Facebook een link delen met de juiste titel en afbeelding. Dit kan ook bijvoorbeeld toegevoegd worden via Form 2 Content.

Cor: Hoe krijg je een figuur of foto achter de tekst?
Via HD Background Selector Module van Hyde Design.co.uk www.hyde-design.co.uk/free-joomla-extensions/hd-background-selector is het mogelijk om een achtergrond te selecteren per resolutie of bijvoorbeeld uit te zetten. De achtergrondkleur is te vinden in css.
Indien de aanpassingen in de custom css zijn opgenomen blijven deze ongemoeid bij de updates, anders worden deze overschreven en moeten deze opnieuw worden opgegeven.

Dimitri: wanneer maak je de overstap van 2.5 naar 3.5?
Jan legt uit hoe de Joomla versies nu zijn opgebouwd. Het model vanuit Joomla 2.5 is losgelaten en de huidige versie is gewoon de productieversie, Joomla 3.3.6 dus. Sowieso wordt 2.5 nu niet meer ondersteund. Dat is op zich al reden genoeg om verder te gaan met Joomla 3.
Het sorteren van de extensies op ID nr. geeft al een aardige indicatie aan welke extra extensies zijn geïnstalleerd en buiten de ‘core’ van Joomla verweven zijn met de site. Nico Bouwman informeert hoe we dit doen met de template. Ton prefereert de site opnieuw te bouwen.
Nico informeert naar SPUpgrade en/of SPTransfer. Jan meldt hier niet tevreden over te zijn. Hij gebruikt Akeeba CMS update 1.0.3. Uiteraard is het van belang alle extensies naar de laatste versie te hebben geupdated. Deze hebben veelal een voorbereiding naar Joomla 3.
Probeer het uiteraard eerst uit in de testomgeving en maak altijd van tevoren een back-up!

Ton is zeer geïnteresseerd in een crowdfunding systeem. Een site waarop mensen kunnen doneren en een soort van zandloper laat zien, hoever de donatie is en nog moet gaan.
Etienne legt uit dat dit via Joomdonation.com geregeld kan worden, de donatie wordt dan ook gekoppeld met Ideal. Deze extensie is via de JED te vinden.

Jan meldt nog dat er via www.Joomla.com een gratis site te maken en te hosten is. Dit wordt ondersteund door Siteground. Uiteraard is het mogelijk om de site later over te zetten.

Onderstaande vragen zijn helaas niet meer aan bod gekomen. We zullen proberen deze in februari op te pakken.

 • Etienne: combinatie van afbeelding met een ‘lees meer’ knop
 • Peter: welke extensies zet je automatisch bij een installatie van een nieuwe site?
  Peter: Er is een update die niet weggaat na het updaten.
 • Jeroen M: hoe maak je een koppeling tussen Joomla en Pinterest?
  Ook de Akeeba update eens bekijken.
 • Cor: BFStop blokkeert na 5x inloggen vanaf IP adres.
  Is inloggen vanaf een ander IP adres strafbaar?
 • Jeroen H: Heeft een vraag over pakbonnen en facturen in Virtuemart.

JUG Breda goed bezocht

Nog een aantal huishoudelijke JUG mededelingen;

Joomla Community
Edith is gevraagd om een presentatie over de JUG’s te geven tijdens de Joomladagen. Dit zal ze samen doen met Josien Verreijt die de PBF’s zal toelichten en Roland Dalmulder die de PHP groep op zich   neemt. Daarnaast zal haar presentatie omgezet worden in een artikel dat geplaatst gaat worden in het nieuwe Joomla Magazine.
Zij is ook gevraagd als contactpersoon op te treden voor alle JUG’s in Nederland. Ook de nieuw te starten groepen zal zij begeleiden. De reeds bestaande groepen zal zij waar nodig motiveren, helpen met hun programma en ondersteunen waar nodig.

Joomladagen 2015
De Joomla dagen komen er weer aan! De kaarten zijn al verkrijgbaar en voor deze 10e editie gaat het weekend al starten op vrijdag met een Pannenkoeken, Bugs and Fun! Dit weekend is voor iedereen toegankelijk. Voor zowel beginners als gevorderden is dit een informatief en gezellig evenement.
Let op! Er is ook een partnerprogramma beschikbaar voor de familieleden die wel graag ’s avonds aanschuiven maar het programma overdag niet willen volgen! Het beloofd een groot feest te worden dus bestel je kaarten op tijd! Voor 12 maart ontvang je een korting van 25%, een dagticket kost dan 55 euro en een weekendticket 95 euro. Op=Op!

Kosten JUG Breda
Als groep zijn we bijna uit de kosten. Wat ons op dit moment nekt is de horeca factuur aan het einde van de avond. We nodigen ook iedereen van harte uit om naderhand nog iets met ons te drinken maar deze consumpties dan wel voor eigen rekening te nemen!

Parkeren Poelewei
We zijn erop gewezen dat niet iedereen in de bestemde parkeervakken parkeert. Er wordt een doorsteek ook geblokkeerd met auto’s waardoor de brandweer in geval van nood niet rond kan rijden.
Let dus goed op waar je parkeert! Dit voorkomt ook een boete voor de Poelewei!

Een goede opkomst voor de eerste bijeenkomst

Afsluiting

We zien iedereen graag weer terug op dinsdagavond 24 februari 2015 om 20.00 uur! Dan geeft Jan een toelichting over de NoNumber tools. Ton Bogers zal laten zien hoe hij 3 websites kan beheren via de backend. Indien er tijd over is zullen we een ‘open vragenronde’ meepakken, waarin de niet behandelde vragen van vanavond ook meegenomen kunnen worden (indien nog nodig).
www.joomlacommunity.nl/joomla-gebruikersgroepen/regio-breda/details/537-jug-bijeenkomst-24-februari-2015.html

Inmiddels staan ook al onze bijeenkomsten voor 2015 op de agenda vermeld. Zodra er meer bekend is rondom ons programma, zeker i.v.m. gastsprekers, dan zullen we dit bekend maken op de site van de Joomla Community; www.joomlacommunity.nl/joomla-gebruikersgroepen/regio-breda.html

Tot de volgende keer!

Met vriendelijke groet,
JUG Breda

Jan van Kuijk, Ton Bogers, Nico en Edith van Leeuwen

Reageer

1000 Resterende tekens