Het is maandag 1 februari en we beginnen met het trieste bericht dat Boy Kollee, een vaste bezoeker van Joomla Gebruikersgroepen, helaas overleden is. Namens de gebruikersgroep Eindhoven hebben we onze oprechte deelneming overgebracht aan de nabestaande. Vanwege de beperkende maatregelen als gevolg van het COVID-19 virus zitten we in de virtuele omgeving van Google Meet.

Vandaag een presentatie van René Kreijveld over Joomla hoe je in Joomla je mail kunt configureren en hoe je dit zo veilig mogelijk kunt doen.

Begin januari hebben we contact opgenomen om te vragen hoe het met hem ging. Het ging niet zo goed met hem. Half september kreeg hij de diagnose alvleesklierkanker. Ondanks vier zware chemokuren zijn er toch uitzaaiingen ontdekt in de lever waardoor een operatie niet meer mogelijk was. Omdat Boy de kwaliteit van leven vooropstelt zag hij af van verdere medische behandeling en voelde hij zich krachtig en geïnspireerd om de tijd die nog gegeven was, zinvol in te vullen.

Ik kijk terug op een waardig en vervuld leven en bereid me nu voor op een waardig einde.

Boy Kollee

De prognose was ± 3 maanden en de resterende tijd wilde hij nog vele mooie herinneringen maken. Om deze mooie herinneringen vast te leggen hebben we namens JUG040 een JUG040 notitieboekje toegezonden.

De drie maanden werden slechts twee weken en op 21 januari is Boy helaas overleden. Via de website van uitvaartonderneming is een online condoleance register geopend. En namens JUG040 hebben we onze oprechte deelneming overgebracht aan de nabestaanden.

Onze oprechte deelneming gericht aan de nabestaande van Boy Kollee.

Joomla e-mail instellingen

Voorafgaand de uitleg over e-mailinstellingen in Joomla vertelt René eerst iets over DNS, een belangrijk onderdeel bij het veilig versturen van de mail.

De presentatie is online terug te lezen via renekreijveld.nl/slides/jug040/email_vanuit_joomla.pdf

vraag: hoe controleer ik of mijn mailserver op een blacklist staat?
antwoord: via een online check zoals bijvoorbeeld https://mxtoolbox.com/blacklists.aspx. Aan je eigen mail kun je het niet zien, maar het overzicht van Joomla Administrator > Gebruikers > Beheren geeft wel inzicht in het aantal nieuwe gebruikers die nooit ingelogd zijn geweest. Ook het aantal rare submissions in je formulieren component kan ene hint geven.

Sommige hostingproviders stellen limieten aan de hoeveelheid mail die je per dag mag versturen. Heb je een website met mailing extensie en vele leden in je mailinglijst kan het soms voorkomen dat je tegen die limieten aanloopt. Neem daarvoor contact op met je hostingprovider. 

Een andere mogelijkheid is mailing versturen via een externe mailserver, zoals FlowMailer en MailGun. Maar ook om alles buiten Joomla te regelen en aan de slag te gaan met Mailchimp, SendinBlue, Laposta of andere mailing tools.

Dr Joomla

vraag: Hoe kan ik eigen css aan mijn Protostar template toevoegen?
antwoord: voeg het bestand user.css toe aan de directory css en vul daarin je eigen css. Dit bestand wordt later ingeladen dan de template.css en schrijft daarmee eerder styling over. 

vraag: De tekst in de mail naar nieuwe gebruikers bestaat uit taalstrings. Deze zijn via Joomla backend te vertalen, maar is niet echt handig noch gebruikersvriendelijk. Hoe kan ik in Joomla de mail aanpassen die verzonden wordt naar nieuwe gebruikers van de website?
antwoord: Als het goed is komt er in de komende editie van het Joomla Community Magazine een artikel over de e-mail templates, een nieuwe feature in Joomla! 4. https://www.joomlashack.com/blog/tutorials/joomla-4-templates/
Wil je met Joomla 3 aan de slag, dan is het ook mogelijk om middels RSForm Pro een Joomla registratie formulier te maken. Zie uitleg hierover in de documentatie van RSForm Pro met de Create User Plugin.

vraag:  Hoe leeg ik eenvoudig de cache van mijn browser?
antwoord:  https://stackoverflow.com/questions/59155764/are-both-shiftf5-and-ctrlf5-valid-for-cache-bypassing-in-google-chrome

vraag: als ik via Joomla Componenten > Slim Zoeken de indexatie aanzet, dan houdt deze er na een tijdje mee op met de volgende melding: "The table '_finder_tokens' is full". Wat nu?
antwoord: Deze melding kan voorkomen als gevolg van lange content items. Door het legen van de index en opnieuw indexeren kan het issue verholpen worden. Maar niet altijd... Via Componenten > Slim Zoeken > Opties (rechtsboven) > Indexer > Geheugentabel limiet het getal ophogen van 30.000 naar 35.000. En dan nogmaals proberen. Succes. 

Handige links

Volgende keer

De volgende JUG Eindhoven is op maandag 1 maart. De onderwerpen voor deze meeting en de mogelijkheid tot aanmelden is terug te vinden op https://www.joomlacommunity.nl/agenda/joomla-gebruikersgroepen/eindhoven/event/602-jug040-bijeenkomst-eindhoven-de-beste-website

Vragen voor Dr. Joomla kun je kwijt als reactie onder de aankondiging.

Reageer

1000 Resterende tekens