Het is maandag 11 januari, het nieuwe jaar is begonnen en het is weer tijd voor de maandelijkse JUG Eindhoven meeting. Vanwege de beperkende maatregelen als gevolg van het COVID-19 virus zitten we in de virtuele omgeving van Google Meet.

Vandaag een geven Jac van Houten en Ernst Sangen een presentatie over hoe zij voor de website schijndelfilm.nl een maatwerk component hebben gebouwd via de website Component Creator.

Extensie bouwen met Component Creator

De website schijndelfilm.nl bestaat al jaren. Het is de website van Filmclub Schijndel. Via de website kun je de reviews en verslagen van getoonde films terugvinden. Jac van Houten is de beheerder en komt al jaren naar onze Joomla Gebruikersgroep en leert steeds bij. De pagina met filmwaardering is een artikel met een tabel. Na vertoning van een film moet de tabel handmatig aangepast worden. Na vertoning van elke film maakt de beheerder ook een kort verslag. Al de verslagen staan in een enkel artikel. Dit vraagt om automatisering.

Samen met de andere vaste bezoeker, Ernst Sangen, heeft Jac via de gratis versie van Component Creator een extensie gemaakt waarin op dit moment alle vertoonde films vanaf 1994 opgeslagen zijn. Vanaf is elke film 1 item in de database met diverse informatie.

Vanuit de voorzijde van de website kan bezoeker eenvoudig de data filteren en sorteren.

Ernst Sangen heeft naar de wensen van Jac van Houten een component gemaakt met Component Creator. Daarna heeft Jac dit zelf ook met succes geprobeerd. Een dubbel succes voor Jac.

Jac laat zien hoe hij als niet-programmeur in Component Creator zelf ook aan de slag is gegaan. Via een aantal schermen doorloop je een aantal schermen en kom je tot een eigen component. Eerst de naam, taalbestanden. Op de volgende pagina maak je naar wens diverse velden die nodig zijn om content op te slaan. Als laatste download je het component die je via Joomla administrator kunt installeren. Appeltje-eitje... soort van.

Tip van René Kreijveld: bij de betaalde versie van Component Creator wordt ook direct een zoekplugin gemaakt. Als je middels Component Creator een ledenadmin gaat maken is het zaak dat je deze plugin niet activeert. Anders zou het kunnen dat men via de standaard Joomla search de content van de ledenadmin kan vinden.

Tip van René Kreijveld: in Component Creator kun je bij het de instellingen van het datumveld het veld "Date String" de opmaak van het datumveld opgeven. Met instellen van %d-%m-%Y wordt de weergave als dag - maand - jaar getoond, zonder tijd notatie.

Naast het component van alle films heeft Jac met Component Creator inmiddels ook een extensie Op Stap en een extensie Ledenadmin gemaakt.

Goed bezig!

vraag: hoe stel je een foreign key is ?
antwoord: dit gebeurt bij de configuratie van de het veld in Component Creator waarbij je bij Field Type de optie "Foreign Key" selecteert. Daarna verschijnen de Foreign Key opties en dien je deze ook te configureren. Bij selectie van value zie je de waarde van het geladen veld, in plaats van het id.

https://www.component-creator.com/nl/prijzen

Dr Joomla

vraag: Het lukt me niet om geuploade SVG bestanden te tonen component com_banners
antwoord: in de nieuwste versie van JCE PRO is het mogelijk om een svg file te uploaden. Daarbij worden de eventueel aanwezige code verwijderd. Nicholas, de maker van Akeeba Backup heeft een interessant artikel geschreven over het verwerken van SVG in Joomla. https://www.dionysopoulos.me/joomla-performance-tuning-iii-static-media-optimization.html

vraag: kun je een advertentie tonen in een module?
antwoord: ja, daar is een standaard module voor. mod_banners

vraag: kunnen de bijeenkomsten opgenomen worden?
antwoord: in theorie is dit zeker mogelijk. Laten we het een of twee keer proberen.

Handige links

Volgende keer

Joomla Gebruikersgroep Utrecht houdt de meetings al geruime tijd op de tweede maandag van de maand. Met de verhuizing van 's-Hertogenbosch naar Eindhoven zijn we omwille de locatie gewijzigd van de eerste maandag en dinsdag van de maand naar de tweede maandag en dinsdag van de maand. Om niet op dezelfde avond te zitten als de gebruikersgroep in Utrecht gaan we terug naar de eerste maandag van de maand. We wisselen niet meer af en blijven elke maand op de eerste maandag van de maand zitten.

De volgende JUG Eindhoven is op maandag 1 februari. De onderwerpen voor deze meeting en de mogelijkheid tot aanmelden is terug te vinden op https://www.joomlacommunity.nl/agenda/joomla-gebruikersgroepen/eindhoven/event/601-jug040-bijeenkomst-eindhoven

Vragen voor Dr. Joomla kun je kwijt als reactie onder de aankondiging.

Reageer

1000 Resterende tekens