Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: [ROOT]/cache/com_content
Bericht sluiten

| Door: Hans Kuijpers. | Categorie: Eindhoven.

Verslag JUG Eindhoven 11 juni

Zonnig en regen.. dat is wat deze dag kenmerkt. Dit is wat het de afgelopen weken ook is.. zonnnig, maar vooral veel regen. Desalniettemin wederom een leuke en leerzame JUG040

Geen onderwerp...

Deze JUG bijeenkomst had deze maand geen onderwerp en daarom kwamen er veel verschillende zaken ter sprake. 

inzoom en uitzoomen op scherm

 • CTRL + => zoom in op het scherm
 • CTRL - => zoom uit op het scherm
 • CTRL 0 => herstel de zoom naar de standaard waarde

Voor de Mac gebruikers druk je CMD ipv CTRL

Google index

Om te achterhalen welke pagina's van je site in de Google index zitten gebruik je eenvoudig de volgende zoekopdracht:

site:joomlacommunity.nl

Door na bovenstaand een spatie te plaatsen en dan je zoekwoord gebruik je Google om direct op jouw site te zoeken.

Om te voorkomen dat Google gekke pagina's gaat indexeren kun je het volgende doen. Door via de algemene instellingen van Joomla de instellingen van robots op de waarde "noindex, nofollow" te zetten. Zonder verdere wijzigingen zal met de tijd de gehele website uit de index van de zoekmachine verdwenen zijn. Dat is niet wenselijk. En daarom wijzig je bij elk menu item de waarde van robots op "index, follow". (bron: JUG040 juni 2023)

Een tweede optie is om de robots.txt uit te breiden. De regel hieronder geeft de zoekbotjes aan dat ze geen url mogen indexeren waar een vraagteken in voorkomt. Dit zijn vaak de urls met een parameter, de urls waarvan je vaak niet wil dat Google ze indexeert.

Disallow: /*?*

Dr Joomla

 • vraag: Op websites zie je wel eens een ? achter de tekst staan. Ga je er met de muis overeen, dan komt er een klein tekstvakje. Wat is dat en hoe maak ik dat?
  antwoord: Hetgeen in beeld komt is een Tooltip. Joomla template Cassiopeia is gemaakt met Bootstrap. Je kunt daarom de Bootstrap Tooltip gebruiken. Omdat het toevoegen van de benodigde data attributen foutgevoelig kan zijn is het overwegen waard om de plugin Regular Labs Tooltips te gebruiken. 
 • vraag: De standaard weergave van een zebra tabel is dat rijen een witte en iets donkerdere achtergrond hebben. Hoe pas ik die kleur aan?
  antwoord: Het wijzigen van styling gaat via CSS. Middels de browser dev tools kan achterhaald worden dat de rijen van de zebra tabel de volgende css hebben om de achtergrondkleur te bepalen:
  .table>:not(caption)>*>* {
   background-color: var(--table-bg);
  }
  .table {
    --table-bg: var(--body-bg);
  }
  :root {
    --body-bg: #fff;
  }
  Er wordt gewerkt met CSS Custom Properties (ook wel CSS variabelen genoemd). Om een andere kleur voor de rijen te hebben kun je volstaan met de volgende toevoeging in je user.css
  .table {
    --table-bg: #ff0000;
  }
 • vraag: met Component Builder is een component gebouwd en deze toont een lijst van items. Hoe kan ik een tekst boven die items krijgen?
  antwoord: er zijn verschillende oplossingen mogelijk:
  • Pas het component in Component Creator aan, zodat je een inleidende tekst kan tonen. Bijvoorbeeld door de items in een categorie te hangen. Categorie kent een beschrijving die getoond kan worden.
  • Maak gebruik van Regular Labs Components Anywhere en plaats de output van het component in een artikel. (minder mooie oplossing)
  • Maak gebruik van moduleposities in je template om teksten boven en onder het component te plaatsen. (handige oplossing als je programmeer vaardigheden nog niet supertop zijn)

Volgende keer

De volgende JUG Eindhoven is op de dinsdag 9 juli 2024. Het onderwerp van deze meeting en de mogelijkheid tot aanmelden is terug te vinden op https://www.joomlacommunity.nl/agenda/event/762-jug040-bijeenkomst-eindhoven

Vragen voor Dr. Joomla kun je kwijt als reactie onder de aankondiging.

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.