Het is maandag 11 mei en tijd voor de JUG Eindhoven meeting van deze maand. Vanwege de nog geldende RIVM maatregelen zijn we ook dit keer nog niet in onze vaste locatie in de Trafalgar Pub in Eindhoven maar wordt het de tweede online meeting van onze JUG. Waar we de vorige meeting Jit.si hebben uitgeprobeerd gaan we deze JUG kijken hoe MS Teams het er vanaf brengt en wat de ervaringen zijn. Een klein beetje een projectje binnen onze JUG meetings.. 

We hebben voor de JUG van vandaag Roland Dalmulder bereid gevonden ons iets te vertellen over het testen van patches voor een nieuwe Joomla versie. We gaan het hebben over de omgeving waarin we dat doen, welke software we nodig hebben en welke tips & tricks we kunnen gebruiken. 

Het is 19:30 uur. We gaan van start! 

Hoe help je met het testen van patches in Joomla 4?

Om patches te kunnen testen hebben we als eerste een Joomla installatie nodig. Vanavond gaan we testen met Joomla 4. Op de Joomla Developer Network website kunnen we de zogenaamde Nightly Builds downloaden. Installeer, na het downloaden van de laatste versie van de Nightly Builds, de code op een lokale (test)server op je computer. We gaan omwille van de tijd niet installeren, Roland heeft de laatste Nightly Build klaar staan op zijn lokale server omgeving.

Naast de Nightly Build installatie hebben we ook een Joomla patch tester nodig. Hier is een stukje software voor beschikbaar gemaakt in de vorm van een Joomla extensie. Op de GitHub site van de Joomla Extensions is deze beschikbaar en kun je de Patch Tester 4.0.0 Release Candidate 2 downloaden. De extensie wordt na het downloaden up de "normale" Joomla manier geïnstalleerd via Extensies > Beheren > Installeren.

De patch tester moet nog wel geconfigureerd worden. Ga, nadat de Patch tester geïnstalleerd is, naar Componenten > Joomla! Patch Tester en klik op Opties rechtsboven. De Opties pagina verschijnt en er zijn drie tabbladen.

  • Tabblad Github Repository: Op het eerste tabblad kunt u kiezen welke repository u wilt gebruiken. Standaard is dit het Joomla! CMS. We gaan die ook gebruiken
  • Tabblad Github Authentication: Op het tweede tabblad kunt u uw GitHub gebruikersnaam en wachtwoord of token invoeren, als u gebruik maakt van een token. Roland adviseert gebruik te maken van de token. Deze methode is toekomstbestendiger dan gebruikersnaam/wachtwoord methode.
  • Tabblad Rechten: Op het laatste tabblad kunnen de rechten ingesteld worden maar deze hoeven nu niet gewijzigd te worden.

Uiteraard kunnen we geen patches testen als we geen issues hebben waarvoor patches zijn gemaakt om de issues op te lossen. Gelukkig voor ons worden die op een centrale plek voor ons bijgehouden. De Joomla Issue Tracker is daar speciaal voor gemaakt. Roland legt ons vervolgens uit dat de issues en patches verschillende statussen hebben die je op deze webpage onder de kop "De Issue Tracker" kunt vinden. 

We kiezen een patch om te testen en gaan aan het werk. De patch wordt geïnstalleerd, we kijken of de beschrijving die bij de patch komt klopt en zien dat we de verschillende zaken te zien krijgen zoals de ontwikkelaar(ster) dat heeft bedoeld. Op de Joomla Documentation website is een Test checklist te vinden die je kunt gebruiken bij het testen van de patches. Erg handig! 

Na de test moeten we nu alleen nog in de tracker aangeven wat onze testresultaten zijn. Roland verzoekt om in deze beschrijving uit te leggen hoe je getest hebt en wat je resultaten zijn. Als laatste geef je aan of daarmee voor jou de test succesvol is geweest of niet. 

Gedurende de hele presentatie en uitleg van Roland hebben we een handleiding voor het testen van Joomla patches gebruikt die op de Joomla website is terug te vinden. Voor de meer ervaren patchers onder ons bestaat ook een verkorte handleiding, die kun je op deze pagina vinden.

Pizza Bugs and Fun, without the Pizza

Nadat de deelnemers geen vragen meer hebben en we Roland bedankt hebben voor de uitstekende presentatie wordt voorgesteld om vanuit JUG040 in de komende periode een "Pizza, Bugs & Fun without Pizza" op te zetten. JUG Maastricht geeft aan dat ze graag mee willen organiseren. We nemen ons voor contact met elkaar op te nemen en een plan uit te werken om een "PB&FwP" te houden ergens op een plek tussen onze standplaatsen. We zullen iedereen te zijner tijd informeren wanneer dat mogelijk plaats gaat vinden zodat we de vanavond opgedane kennis in de praktijk kunnen gaan gebruiken!  

In de tussentijd hoef je uiteraard niet stil te zitten als je naar aanleiding van deze JUG wilt beginnen met het testen van patches op de laatste Joomla 4 Nightly Build. Elke zaterdag wordt er een Pizza Bugs and Fun, zonder pizza georganiseerd, zodat men thuis makkelijk mee kan helpen aan de ontwikkeling van Joomla. Er is een nieuwe versie van de PatchTester die het wel doet in Joomla 4.

Meer informatie voor wie mee wil helpen kun je op de Bugs & Fun @Home website vinden. 

Er is ook een Glip groep: "Bugs & Fun at Home"

Handig links voor testen van patches

Dr Joomla

vraag: Kan ik ROPayments, gebruikt voor HikaShop, op dezelfde site ook gebruikt worden voor betalingen via RSForms Pro
antwoord: dat kan middels profielen. Meer info via https://rolandd.com/documentation/ro-payments

Nog meer handige links

Volgende keer

Volgende JUG Eindhoven is op dinsdag 9 juni. Afhankelijk van de dan geldende maatregelen gaan we bepalen of we een online meeting gaan organiseren of dat we fysiek weer bij elkaar mogen komen. Het onderwerp voor de volgende keer is nog niet bekend maar zullen we snel communiceren.

Vragen voor Dr. Joomla kun je kwijt als reactie onder de aankondiging. Je kunt je nu al aanmelden voor deze bijeenkomst.

Reageer

1000 Resterende tekens