Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: [ROOT]/cache/com_content
Bericht sluiten

| Door: Hans Kuijpers. | Categorie: Eindhoven.

Verslag JUG Eindhoven 3 oktober

Maandag 3 oktober, mooie herfstavond en Jeroen Moolenschot laat ons weten wat er allemaal in Joomla 4.2.x gewijzigd is.

Jeroen aan het woord en memoreerde aan de Joomla Pizza Bugs and Fun van zaterdag 1 oktober in Maastricht, georganiseerd door de JUG043.

Joomla! 4.2.x

Plugin Sneltoetsen

Joomla Administrator > System > Beheren > Plugins > Systeem - Toetsenbord sneltoetsen

Gebruik de toetsencombinatie J en daarna X (los van elkaar) om het scherm te openen waarin alle shortcodes vermeld staan. 

Slim zoeken

Joomla Administrator > Componenten > Slim Zoeken > Opties

 • Woord overeenkomst
  • Komt precies overeen (=> bijvoorbeeld 'rechtsboven' wordt alleen gevonden met zoekterm 'rechtsboven')
  • Vergelijk woorden die beginnen met de zoekterm (=> bijvoorbeeld 'rechtsboven' wordt gevonden met zoektermen 'rechtsboven' en 'rechts')
  • Trefwoorden die de zoekterm ergens bevatten (=> bijvoorbeeld 'rechtsboven' wordt gevonden met zoektermen 'rechtsboven', 'rechts' en 'boven')

Tonen verbergen kolommen

Rechtsboven het overzicht van items is de optie toegevoegd om bepaalde kolommen al dan niet te tonen. Handig voor kleinere schermen. Deze optie werkt op basis van een cookie op je computer. 

Meervoudige activatie bij gebruikers

Joomla Administrator > System > Beheren > Plugins > Meervoudige authenticatie - (diverse opties)

Een vijftal plugins die je aan / uit kunt zetten om 2FO authenticatie toe te passen. Extra veilige inlog. 

De plugin "Meervoudige authenticatie - Vaste code" is als voorbeeld toegevoegd voor developers. 

Meervoudige controle bij update van Joomla core

Sinds Joomla 4.1 zit er extra controle ingebouwd om aan te geven of je al dan niet mag updaten. In Joomla 4.2 bestaat de optie om deze controle uit te zetten. 

Joomla Artikelen / Categorieën

Bij het uitschakelen van een categorie zal dit in Joomla Administrator bij het overzicht van artikelen met een melding getoond worden. Daar staat dat de betreffende categorie uitgeschakeld is. 

Media beheer

Bij het openen van Inhoud > Media staan er bij alle iconen een zestal afbeeldingen. Sinds Joomla 4.2 worden bepaalde iconen niet meer getoond als je daarvoor ook geen rechten meer hebt. 

Joomla Artikel Afbeeldingen

Sinds Joomla 4.2 is het veld afbeelding introtekst en afbeelding volledig artikel weer volledig schrijfbaar en biedt het de mogelijkheid om een eigen afbeelding in te voeren. Ook met de url van een afbeelding naar een andere site. 

Frontend bewerken

Bij het bewerken van een artikel was er tot op heden geen knop "Opslaan". Hoe basic dit ook is, het was er niet. Wel de button "Opslaan & Sluiten". Deze button is er nu wel aan toegevoegd. 

Volg sessie metadata voor gastgebruikers uitschakelen

Bij de algemene configuratie was het al mogelijk om de sessie metadata uit te schakelen, maar vanaf Joomla 4.2 is dit ook voor alleen gastgebruikers uit te schakelen. Zet deze uit. 

Pakket-filter in extensiebeheer

Grotere extensies worden vaak als pakket geïnstalleerd. Filteren via Extensiebeheer is niet nieuws, maar het is vanaf nu ook mogelijk om op pakket te filteren. 

Gebruikersactie log berichten

Voorheen een checkbox en nu een multi-select dropdown. 

Gebruikersrechten

Klik op de button "Rechten" om de rechten van een betreffende gebruiker te zien. Default rechten zijn verplaatst naar boven de tabel. 

Meer informatie

Wil je bovenstaand nog eens nalezen met duidelijke screenshots erbij verwijzen we je graag naar de blogpost van Jeroen op https://www.joomill.nl/blog/wat-is-nieuw-in-joomla-4-2

Informatie vanuit Joomla.org => https://www.joomla.org/announcements/release-news/5869-joomla-4-2-3-bug-fix-release.html

Joomla 4.3 zou je verwachten over een half jaar, maar komt in april 2023. In oktober komen zowel Joomla 4.4 als 5.0. Dit is genoemd tijdens JoomlaDach

Dokter Joomla

 • Vraag: vanuit Joomla administratief gedeelte valt bij gebruik van PHP 7.4 te lezen dat deze versie niet langer ondersteund wordt. Daarbij wordt geadviseerd om de PHP versie te upgraden naar 8.x. Kan ik dit op de live site doen?
  Antwoord: kan wel, maar liever test je dit soort dingen lokaal op een testomgeving. Maar als je weer kunt downgraden van PHP 8.x naar PHP 7.4 is het op live ook zeker mogelijk om dit te testen. Doe dit op moment dat er weinig tot geen bezoekers zijn. 
 • Vraag: Hoe maak ik pagina's met lange teksten minder saai?
  Antwoord: Lees de tips van https://www.jimdo.com/nl/blog/website-advies/webteksten-schrijven/. Tekstschrijven is een vak apart. Maar wat de genoemde blog ook doet is bovenaan een index te maken van die pagina. De plugin QuickIndex van RegularLabs https://regularlabs.com/quickindex kan dit automatisch

Volgende keer

De volgende JUG Eindhoven is op maandag 7 november. Het onderwerp van deze meeting en de mogelijkheid tot aanmelden is terug te vinden op https://joomlacommunity.nl/agenda/event/652-jug040-bijeenkomst-eindhoven 

Vragen voor Dr. Joomla kun je kwijt als reactie onder de aankondiging.

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.