Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: /data/sites/web/joomlacommunitynl/data/test.joomlacommunity.nl/public_html/cache/com_content
Bericht sluiten

| Door: Hans Kuijpers. | Categorie: Eindhoven.

Verslag JUG Eindhoven 11 februari

Na een eenvoudige doch voedzame maaltijd beginnen we met een kleinere groep dan vorige week aan de JUG Eindhoven. We beginnen met terugkoppeling en ervaringen van René Kreijveld van zijn recente (Joomla) reizen. Daarna volgt de aangekondigde presentatie over formulieren bouwen en de AVG en we eindigen zoals gebruikelijk met Dr Joomla. Engage!

Terugkoppeling reis René

Eind januari vond Joomla Forum for the Future plaats in Marbella, Spanje. Dit was een event waar zo’n 60 mensen uit de wereldwijde Joomla-community (en daarbuiten) waren uitgenodigd om mee te denken over de toekomst van Joomla. Het idee buiten de community is dat Joomla niet meer leeft en dat we daar als Joomla Community iets aan moeten doen. Een van de streams die daarvoor het levenslicht ziet is een nieuw marketing team voor Joomla!

Tevens is tijdens de meeting gesproken over het feit dat documenten en informatie niet goed te vinden zijn op de Joomla homepage. Afgesproken is dat de website wordt aangepast zodat beginners meer/makkelijker de Joomla (ontwikkel)informatie kunnen vinden.

Op het technisch vlak zijn 17 punten geïdentificeerd die de release van Joomla 4 tegenhouden. Grote wens is uitgesproken om versie 4 dit voorjaar uit te brengen maar er wordt getwijfeld of dat wel haalbaar is. Grootste probleem is de workflow in Joomla 4 die we nu al kennen bij het schrijven en publiceren van artikelen in Joomla 3.x (auteur/redacteur/publisher). In Joomla 4 kun je deze stappen helemaal zelf bepalen maar dat levert dus veel problemen op. Grootste probleem dat optreed is dat bij heel veel artikelen (1000+) de website heel traag wordt. Wat daar de oorzaak van is is nog niet duidelijk. Van alle overige technische punten wordt bepaald of deze wel of niet in J4 komen of dat deze later worden ingevoerd.

Regels voor Joomla User Groepen worden wat vrijer. Je kunt straks een online JUG gaan creëren zonder dat je daar bijvoorbeeld een vaste locatie nodig hebt. Wordt nog wel steeds enigszins gereguleerd omdat je bepaalde politieke of maatschappelijke zaken niet gecombineerd wil hebben aan Joomla (denk aan sektes, criminele activiteiten etc)

3% van alle websites op het internet draait op Joomla. Niemand wordt betaald, helemaal door vrijwilligers gebouwd terwijl andere CMS veel of heel veel mensen in dienst hebben met navenant grote budgetten. Joomla staat op plek 4 wereldwijd. Conclusie is dat we het met het budget van een $500K en een community van vrijwilligers best goed doen.

Om Joomla beter op de kaart te zetten gaat de Marketing & Techniek teams een roadmap maken. Om de roadmap te implementeren en te begeleiden is het plan om een betaalde manager aan te stellen. Deze is dan ook aanspreekbaar op het geleverde product. Daarnaast is de intentie om een project manager aan te stellen om Joomla software te beheren, waarschijnlijk met betaald team.

Conclusies van het weekend zijn:

  • Een goede energie na het weekend om nieuwe initiatieven te ontplooien om Joomla verder vooruit te helpen.
  • Product blijft ondanks alle ontwikkeling opensource en dus gratis.

JoomlaCamp Essen

(unconference = wie wil over een onderwerp iets over vertellen en wie wil welk onderwerpen horen)

Een belangrijke feature voor Joomla uitlichten: Er wordt gewerkt aan een automatisch update feature voor Joomla. Core installaties worden dan automatisch geïnstalleerd. Mensen updaten over het algemeen niet systematisch hun sites en men wil de beeldvorming van een veilige core software niet loslaten. Duurt minimaal een jaar om dit (ook qua veiligheid) uit te rollen.

Presentatie René

Na introductie van de belangrijkste AVG principes bouwen we een formulier met daar in verwerkt een expliciete toestemming en bevestiging van de gebruiker.

Intro

René legt uit wat de basis principes zijn van de AVG regelgeving. Besproken worden rechten van betrokkenen, privacyverklaring en wat daar in moet staan, de toestemming die je nodig hebt om de data te mogen gebruiken en “Privacy by design” & “Privacy by default”.

Stap 1: een privacyverklaring opstellen

René maakt met alle gegevens een fictieve Privacy verklaring op veiliginternetten.nl (https://veiliginternetten.nl/privacyverklaring-generator/start/)
Er wordt een standaard tekst gegenereerd op basis van de selecties die je maakt. Je moet nog wel de tekst een keer doorlopen omdat deze in detail nog wel aangepast moet worden. Zet de tekst in een artikel op je website en maak een menu item

Tips:

Stap 2: Offerteformulier bouwen

We bepalen vooraf welke velden in het formulier moeten komen. Vervolgens maakt René met RSForm Pro 2.3.7 een offerteaanvraag formulier waarbij hij de verschillende velden en mogelijkheden van de velden uitlegt.

Tevens laat hij zien waar je de data terug kunt vinden en kunt bekijken en hoe je de velden en de waarde daarvan kunt gebruiken in de emails naar de aanvrager en de administrator als bevestiging van de aanvraag.

Stap 3 formulier AVG proof maken

  1. toestemming vragen:
    Checkbox toevoegen aan het formulier (genaamd privacy). Zet hiervoor in items de tekst dat men akkoord gaat en de verklaring heeft gelezen. Veld moet wel verplicht zijn want het form mag niet verstuurd worden zonder dat deze optie is aangevinkt! Je kunt ook de privacyverklaring linken aan deze tekst met een HTML tag (<a style="text-decoration: underline;" href="/de_url_naar_je_verklaring" target="_blank">privacyverklaring</a>
  2. IP adres wel of niet opslaan:
    Instelling in Eigenschappen van het formulier. Aan of Uit zetten :-)
  3. inzendingen na x aantal dagen verwijderen:
    Ook instelling in eigenschappen van het formulier. De “oudere” inzendingen worden verwijderd als een bezoeker de website bezoekt. (Kan ook een Google bot zijn die de RSForm plugin triggert; hoeft dus niet perse een persoon te zijn).

De volledige presentatie kun je hier vinden: https://www.renekreijveld.nl/slides/jug040/AVG_Proof_Formulieren.pdf

Dr Joomla

vraag: Foto wordt niet getoond op homepage.
Op de site van klokkenbouwer wordt in chrome en safari een foto niet meer getoond op mobiele apparaten maar is wel te zien op desktop.
antwoord: Na wat zoeken blijkt het een overlay te zijn die over de foto heen getoond wordt. Dit probleem is op te lossen door in PageBuilder Pro de “style tab” van de foto de “Overlay instellingen” aan te passen.

vraag: Redirect HTTP naar HTTPS voor de hele website
Op de website van weertenergie.nl wordt de http url niet doorverwezen naar de beveiligde https url.
antwoord: Dit kun je oplossen door een verwijzing op te nemen in de .htaccess file van je website. Voeg hiervoor de onderstaande code toe aan .htaccess:

RewriteEngine On 
RewriteCond %{SERVER_PORT} 80 
RewriteRule ^(.*)$ https://www.yourdomain.com/$1 [R,L]

Meer details vind je in het artikel https://www.freecodecamp.org/news/how-to-redirect-http-to-https-using-htaccess/

Volgende keer

Volgende JUG is op maandag 9 maart. Het onderwerp voor de volgende keer volgt in de aankondiging. Vragen voor Dr. Joomla kun je kwijt als reactie onder de aankondiging. Je kunt je al aanmelden voor deze bijeenkomst.

Gravatar
René Kreijveld
Hans en Arjan dank weer voor het verslag!

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.