JUG 71: Leiden, Meet&Greet, 7 november 2017, Verslag

Joomla is voor de vierde keer op een rij gekozen tot het beste CMS van 2017! Ook is Joomla 3.8.2 uitgekomen. Na dit en wat ander nieuws, thee en koffie begon René van Elk met zijn presentatie over Gantry 5.

Hij heeft gekozen voor Gantry na teleurstellingen met JooTheme en JoomlaShine. Voor een aantal website is René aan de slag gegaan met het gratis template Hydrogen en heeft dat aangepast met Gantry:
https://extensions.joomla.org/profile/extension/style-a-design/templating/gantry-5/

Gantry beschrijf zichzelf als een set van bouwblokken om snel het ontwerp van een flexibele website te maken. Het is een template-builder met een ietwat eigen terminologie en functionaliteit.

Eenvoud voert de boventoon en uitgebreide documentatie siert deze extensie. Door zijn grafische opzet geeft Gantry geen gedoe met de tekstuele beschrijving van modules. Er zijn slechts een paar basis modules die versleept kunnen worden totdat ze op de juiste plaats staan.

 

Uitgangspunt van René was dat het eindproduct er goed uit moest zien op mobiele telefoons. Hij is net zolang doorgegaan met de verschillende modules tot dit het geval was. Ook heeft hij een kleuren-set bepaald en die consequent doorgevoerd voor de websites hetgeen een gebalanceerd resultaat oplevert. Een voorbeelden hiervan:
https://trouwenaandeouderijn.nl
https://www.oudhoornsekerk.nl

Ook maakt René gebruik van Shortcodes, een set van css-codes die eenvoudig zijn te implementeren en aan te passen. Informatie over Shortcode en de presentatie van René zijn terug te vinden door in te loggen op:
https://www.renevanelk.com/


Inlog: gast
Wachtwoord: jug071

Zijn presentatie staat onder Downloads, de ShortCodes onder Support. Deze menu's zie je pas ná inloggen!

Na de pauze werd gekeken naar MAMP en MAMP-Pro. De mogelijkheden werden besproken om de locale sites in het programma MAMP zelf te plaatsen onder htdocs maar in een aparte map, bijvoorbeeld ‘Websites’.

Wim Guiking gaf een korte demonstratie van custom fields (extra velden), een nieuwe functionaliteit in Joomla sinds 3.6. Hij baseert zich op presentatie van Sander Potjer. Documentatie is o.a. te vinden op:
https://docs.joomla.org/J3.x:Adding_custom_fields/nl

JUG071 dinsdag 12 december 2017 om 19.30: Hans Kuijper, presentatie over de vele mogelijkheden van custom fields.

 

Reageer

1000 Resterende tekens