Afgelopen maandag 10 april, stond er weer een bijeenkomst van JUG043 Maastricht op het programma. De opkomst was hoog, er waren 15 Joomlers aanwezig inclusief Leon en mij. Daarvan waren er twee nieuwe leden die we mochten verwelkomen, het waren Paul Habets en Peter Sieben. Na een korte kennismaking kwamen de volgende onderwerpen ter sprake:

Het programma voor de rest van 2017 is besproken en ook ingevuld. Er wordt een extra bijeenkomst ingepland, namelijk op 3 juli en er komen 2 gastsprekers op bezoek, te weten René Kreijveld en Jeroen Moolenschot. René gaat ons vertellen met welke tools en extensies hij dagelijks gebruikt. Jeroen gaat ons vertellen over Hikashop en de extensies die hij maak. Het programma van JUG043 MAastricht is op de website bijgewerkt: bekijk het JUG043 programma van 2017  (let op: het programma is onder voorbehoud). Tevens is er besloten om het aantal bijeenkomsten te verhogen van vier naar zes, dus gaan we in 2018 zes bijeenkomsten organiseren in plaats van 4.

JoomlaDagen NL 2017

Dean Evers, Leon Kolenburg en ik zijn vanuit de JUG043 naar de JoomlaDagenNL geweest. We hebben voor de overige leden allemaal een verslag geschreven en foto's gemaakt, lees hier het verslag van de JoomladagenNL.

 

Joomla Nieuws

Helaas is de relasedatum voor Joomla! 3.7 uitgesteld van 28 maart naar 25 april. Reden is dat er problemen konden ontstaan met bestaande websites met de invoering van de nieuwe Router functie. Deze nieuwe functie komt in Joomla! versie 3.8. Joomla! 3.7 krijgt een aantal nieuwe functies en bevat daarnaast nog 700 andere verbeteringen. Bekijk ook het artikel over Joomla! 3.7. Deze week is overigens Joomla! 3.7 RC2 uitgekomen. Daarna zullen Joomla! versie 3.8, 3.9 en 4 komen. Joomla! versie 4.x krijgt een legacy mode waardoor oude, voor Joomla! versie 3 extensies, blijven functioneren. 

Joomla Unconference event Joostock

Op 7 en 8 oktober 2017 wordt er in het Blue Collar Hotel in Eindhoven een Joomla! Unconference genaamd Joostock georganiseerd. 

Wat is Joostock?

Joostock is een Joomla-unconference, de eerste in Nederland! Een nu al legendarisch evenement voor de
sociale, creatieve, gezellige, muzikale, slimme, hulpvaardige Joomler die graag kennis deelt
en die het leuk vindt om met andere Joomlers te praten, werken, delen, eten, drinken en discussiëren. De kaart verkoop start binnenkort.

Bekijk de website van Joostock voor meer informatie.

Joomla Templates

Tijdens de eerste sessie over Joomla! Templates heb ik de basis van templates uitgelegd, de onderwerpen die aan bod gekomen zijn, waren:

 • Wie heeft er al eens…?
 • Module locaties
 • Template, gratis of betaald?
 • Waar vind ik templates?
 • Hoe kies ik de juiste template?
 • Hoe installeer ik een template?
 • Frameworks en pagebuilders
 • CSS \ less en vormgeving
 • Tips
 • Vragen?

Op 3 juli gaan Tom van der Laan en ik dieper in op de templatematerie en zal er uitleg gegeven worden over het T3 framework en hoe en waar je aanpassingen kunt doen voor je template. 

Dr. Joomla!

In het Dr. Joomla! 1/2 uurtje heb ik twee problemen aangedragen die ook Template gerelateerd waren.

 • Bij de website www.vandervelde-web.nl was het logo niet responsive, dus was het logo niet volledig zichtbaar op een smartphone.
 • Bij de website www.hondentrimsalontilly.nl  werd een artikel op de beginpagina met de verkeerde achtergrondkleur (beige) weer gegeven i.p.v. een witte achtergrond kleur.

Beide problemen zijn voor Tom van der Laan opgelost door een custom.css file aan te maken en te uploaden naar het betreffende template folder. Waarvoor dank!

 

Johan van der Velde

Reageer

1000 Resterende tekens