Lees het verslag van Leon Kolenburg over de vierde JUG043 bijeenkomst van 20 mei 2019. 
Allereerst komen de huishoudelijke mededelingen voorbij! We zitten hopelijk vanaf nu altijd in deze mooie kleine collegezaal op de begane grond van Maastricht University. De collegezaal is een stuk ruimer en van alle gemakken voorzien. Aanwezig zijn er 15 deelnemers, waaronder enkele gasten van uit de HCC Midden en Zuid-Limburg. Er zijn tevens 2 nieuwe leden aanwezig. Marco maakt enkele foto’s voor op de website/facebook.

Nieuws items

 • Op 7 mei is Joomla versie 3.9.6 uitgekomen.
 • Op 16 mei is Joomla 4 alpha 9 is al uitgekomen.
 • Streven is om eind bij begin juni de eerste Beta versie van Joomla 4 vrij te geven.
 • We (Johan en Leon) zijn onlangs bij de HCC op bezoek geweest en hebben een presentatie gegeven over Joomla
 • Op 17 en 18 mei werd de 14e editie van de JoomlaDagen Nederland georganiseerd.
  Johan kwam al snel (een inmiddels nieuw JUG043 lid) Jules tegen en ook bestaand lid Guy.
 • Gastspreker Anja de Crom is op de JoomlaDagen bekroond tot Dutch Joomla Master 2019.

Volgende Bijeenkomsten

 • 26-8-2019: Helix Ultimate
 • 23-9-2019: Joomla 4?
 • 18-11-2019: Dr. Joomla
 • 09-12-2019: Nog te bepalen
 • Workshops? Workshops zijn erg leerzaam doordat je dan zelf aan de slag mag gaan.
  We gaan eens kijken hoe we dit gaan aanpakken en zullen jullie hierover op de hoogte houden!

RsForms Pro

Anja stelt zichzelf aan ons voor van wie en wat ze is en wat ze zoal doet met Joomla. Samen met Hilda zijn ze Weblab42. Een bedrijf dat website ontwikkeld met Joomla. Beide zijn Joomla Certified Administrators.

Anja laat zien dat je met RSForms Pro van RSJoomla niet alleen een formulier kan maken maar ook data kunt toevoegen, ophalen of wijzigingen vanuit de database. In haar voorbeeld gebeurde dit in combinatie met RSEvents, een andere extensie van RSJoomla. Hiermee heeft Weblab42 de invoer van data in RSEvents voor een klant vereenvoudigd. Daar waar het eerst 9 minuten duurde is de klant nu binnen 43 seconden klaar aldus Anja.

Anja heeft tevens ook nog de basis van RSForms Pro laten zien door een eenvoudig contactformulier aan te maken. Ze heeft daarnaast laten zien dat RSForms standaard geen e-mail stuurt met daarin de inhoud van het formulier voor zowel de persoon die het formulier invult alsook de persoon of personen die het formulier moeten ontvangen. Tot slot heeft ze ook enkele validatie opties laten zien die in het formulier ingebouwd kan worden.

De bijbehorende presentatie, maar ook andere presentaties die door Anja gegeven zijn, vind je terug via de volgende link: www.weblab42.nl/presentaties

Afsluiting Avond

Het was een informatieve avond waarbij de mogelijkheden werden getoond van RSForms Pro. Het was af en toe zeer technisch. Hiermee is aangetoond dat RSForms Pro echt toch wel veel meer kan dan een contactformuliertje beschikbaar stellen met daarin NAW gegeven gevraagd worden en de bezoeker een vraag kan stellen. Zo kun je er een mooie interface mee bouwen voor je eigen applicatie, of het vullen van een ander systeem.

Wellicht is het een suggestie om een keertje een workshop te organiseren over RSForms Pro waarbij de deelnemers er praktisch mee aan de slag kunnen gaan.

Voor de nieuwe bezoeker is het misschien handig om een te kijken naar het handboek van Eric Tiggeler die enkele duidelijk boeken heeft geschreven over o.a. Joomla, zie onder:
https://www.vandervelde-web.nl/joomla/boek-reviews/boekreview-basiscursus-joomla-3
https://www.vandervelde-web.nl/joomla/boek-reviews/boek-tips-tools-voor-joomla-3

Alle aanwezige leden en gasten hebben tijdens de korte pauze een hele mooie folder van Joomla ontvangen. Deze folder is bedoeld voor de klanten van webdesigners om Joomla te promoten.
Mocht je nog meer folders wensen dan zijn deze bij Leon of Johan te verkrijgen voor € 0,50 per stuk (kostprijs). Op de achterkant is ruimte gelaten om eventueel een naam sticker te plaatsen.

Om een idee te hebben hoe veel verschillende Joomla websites er zijn in Nederland zijn kun je de volgende website bezoeken: https://showcase.joomla.org Hier kun jij je eigen Joomla website ook aanmelden en plaatsen.

Planning 2019

De volgende JUG043 bijeenkomst is na de zomervakanties op maandag 26 augustus 2019 waarbij Boy ons meer gaat vertellen over Helix Ultimate en SP PageBuilder. Inloop sessie is om 18:45 – 19:00 uur, om bij te kletsen, te betalen en de wifi codes te regelen. Zie de planning voor 2019 met de avonden en onderwerpen! Deze zijn onder voorbehoud.

Meer informatie over deze bijeenkomst en aanmelden kan via de JUG043 Maastricht website.

 

Nieuwe Collegezaal JUG043 Maastricht, dankzij Maastricht University

JUG043 Maastricht RSForms 20 05 2019 Anja de Crom

 

 

 

Reageer

1000 Resterende tekens