Afgelopen maandag 3 juli, stond er weer een bijeenkomst van JUG043 Maastricht op de agenda. Deze keer waren er 13 JUG043 leden aanwezig. Deze keer mochten we een nieuw lid verwelkomen, Boy. Deze week een vervolgpresentatie van mij over Joomla! Templates deel 2.

Na de reguliere agendapunten zoals het Joomla! Nieuws, verwelkomen van een nieuw lid en bespreken van de vervolgthema's heb ik een presentatie gegeven over het template T3 framework. De volgende onderwerpen zijn aan bod gekomen:

 • Waarom T3 framework?
 • Voor en nadelen T3 framework.
 • Wat is Bootstrap?
 • Wat heb je nodig?
 • Download opties T3.
 • Free templates / T3 Framework als een package (Zip).
 • Demo 1 - installatie Quickinstallatie JA Simpli temlate (gratis template van Joomlart).
 • Demo 2 - installatie blank T3 template en content aanmaken met OS Content.
 • Snel je site vullen met OSSontent van JoomlaShack.
 • Tips
 • Voorbeelden van andere T3 sites.

Nadat ik de uitgelegd heb waarom je voor een T3 framewok kunt kiezen heb ik de voor- en nadelen toegelicht van het T3 framework. Ik heb toegelicht wat je nodig hebt en waar het T3 framework kunt downloaden inclusief een blanco template. Daarna heb ik aan de hand van 2 demonstraties laten zien hoe je een template kunt installeren met een quickinstall download van het JA Simpi template en daarna heb ik een lege installatie van Joomla laten zien (dus zonder voorbeelddata) en het blanco T3 template en T3 plugin. Zonder T3 plugin werkt het template niet. 

De demonstraties heb ik verzorgt via mijn laptop waarop ik AMPPS geïnstalleerd heb. AMPPS is een eenvoudig te installeren softwarestack van Apache, Mysql, PHP, Perl, Python en Softaculous auto-installer die kan worden gebruikt op Windows en MAC systemen. Als voorbereiding had ik 2 domeinen en 2 databases aangemaakt. In demo 1 heb de quickinstall file en een kickstart.php klaar gezet. Kickstart.php start met het uitpakken van het Zip bestand op de server, vervolgens wordt er een Joomla! installatie gestart. Voor deze demo heb ik ook de Engelse voorbeeld data geïnstalleerd. Na een paar klikken was de site online en kon ik de verschillen de opties demonstreren dit het JA Simpli template bevat.

In de tweede demo had ik Joomla! 3.7.2. en het kickstart.php bestand klaargezet. Na een korte en snelle installatie heb ik stap voor stap laten zien hoe je een blanco T3 template installeert en laten zien dat deze niet werkt zonder de installatie van het T3 pluging. Na de installatie van de Plugin werkte het template wel.  Ik heb de JUG043 leden door de instellingen laten kijken en vervolgens ben ik een kleine site gaan bouwen. Eerst heb ik het mainmenu aan de juiste moduleloctie gekoppeld. Daarna heb ik OSContent gebruikt, waarmee ik snel en eenvoudig een 4 tal pagina's aangemaakt heb en direct ook aan het menu heb gekoppeld. Tot slot heb ik enkele modules geïnstalleerd en gedemonstreerd hoe je het template kunt aanpassen zodat er in de footer 3 module locaties komen te staan. Het T3 framework is daarmee erg flexibel en snel aanpasbaar net als kleurinstellingen etc.

We gaan nog een Joomla! templates deel 3 verzorgen waar we verder de diepte ingaan met CSS \ LESS etc. Volgend jaar willen we ook nog een presentatie laten verzorgen door René Kreijveld over het Helix3 framework gecombineerd met SP Page Builder. Meer informatie komt op de Joomlacommunity pagina te staan.

JUG043 bijeenkomst 03072017 JoomlaTemplatesdeel2

JUG043 bijeenkomst 03072017 JoomlaTemplatesdeel2 2

Lees ook het verslag van Tom de Meijer op de website van JUG043 Maastricht.

Reageer

1000 Resterende tekens