| Door: Johan van der Velde . | Categorie: Maastricht.

Verslag bijeenkomst 18 mei 2020 JUG043 - Hoe ziet jouw standaard Joomla installatie er uit?

Lees het verslag van Pierre Veelen van de 2e bijeenkomst van JUG043 Maastricht 2020 op 18 mei 2020 j.l. Het thema van de bijeenkomst was: "Hoe ziet jouw standaard Joomla installatie er uit?"

In verband met de Corona pandemie hadden we besloten om dit keer ook weer een online bijeenkomst te organiseren. Dit keer hebben we gebruik gemaakt van Zoom als conferencing oplossing.

Tijdens deze bijeenkomst waren er 17 deelnemers aanwezig, waarvan een 5-tal van buiten JUG043. Zij kwamen verdeeld uit Nederland, en door de online invulling hoefden zij niet te reizen, wat zij als een voordeel hebben ervaren. Vandaag waren een een tweetal onderwerpen: "Hoe ziet jouw standaard Joomla installatie er uit?" en een korte Dokter Joomla!.

Bekijk de presentatie via deze website.

Joomla! nieuws

  • JUG043 Maastricht zit op een nieuwe locatie
  • Op dinsdag 21 april is Joomla 3.9.17 uitgebracht, lees meer over deze update. Deze bevatte echter een bug en is diezelfde dag nog ingetrokken.
  • Op dinsdag 21 april is Joomla 3.9.18 uitgebracht, lees meer over deze update.
  • Joomladagen zijn verplaatst naar 2021; op Zaterdag 30 januari 2021 en Zondag 31 januari 2021 op locatie in Baarlo –Limburg

Verslag thema: Hoe ziet jouw standaard Joomla installatie er uit?

Om 18:30 uur had Leon Kolenburg de Zoom meeting open gezet zodat iedereen de gelegenheid had om alvast in te bellen en te testen.

Iets na 19.00 uur trapten we met 17 deelnemers af en later kwamen er nog 2 deelnemers bij. Na het algemene nieuws dat we met ingang van maart 2020 op een nieuwe locatie zitten. Vervolgens werd medegedeeld dat de data en locatie van de Joomladagen bekend gemaakt zijn (dit zal vooralsnog i.v.m. de Corona Pandemie onder voorbehoud zijn). Daarna kwamen de updates voorbij die sinds onze laatste bijeenkomst van december vorig jaar verschenen zijn.

De planning voor de bijeenkomsten van 2020 is gewijzigd, i.v.m. de Corona Pandemie mogen er geen bijeenkomsten meer georganiseerd worden tot en met juni. Zo hebben we de Workshop RSForms (basis) verschoven naar 22 juni (onder voorbehoud). Klik op onderstaande knop om je nu al aan te melden.

Aanmelden kan nu al

 

Johan begon met uit te leggen hoe hij de installatie van nieuwe sites aanpakt. De exacte details kun je in presentatie via deze website terugvinden daarin zijn ook de links naar de verschillende tools en handige webpagina's weergegeven. Vervolgens werden de resultaten van de equetee gedeeld met de aanwezigen. Tijdens de uitleg volgenden er in de chat diverse opmerkingen en aanvullingen; deze zijn opgenomen bij vragen en deling kennis.

Dr Joomla!

Tom de Meijer vroeg zich af hoe hij kan voorkomen dat, als iemand de exacte url kent, een bestand uit een map kan ophalen dat normaliter alleen zichtbaar is voor ingelogde gebruikers.

Hiervoor zijn enkele extensies beschikbaar in de Joomla! Extension Directory. PhocaDownload, Edocman, RSfiles werden door de deelnemers aangegeven. In ieder geval zoeken op "files" en "download" in de JED.
Een alternatief is een php-script in combinatie met htacess instellingen. Dat vereist echter wel meer (technische) kennis van php en .htaccess.

Of bij joomla site https://docs.joomla.org/Htaccess_examples_(security) https://www.siteground.com/kb/hotlink-protection/

Vragen en deling kennis

Tijdens de presentatie kwamen een aantal onderwerpen aan bod:

Naast de standaard MAMP installatie is er  ook een pro versie. Daarmee kunnen verschillende hosts met verschillende php versies gemaakt worden, die simultaan kunnen draaien. https://www.mamp.info/en/mamp-pro/windows/

Beveiliging/Passwords: LastPass.com werd genoemd als een goed tool om passwords veilig in te kunnen bewaren.

Beveiliging/Website: De website https://internet.nl/ biedt een hoop tools om de veiligheid van je website te optimaliseren.

Front-end: Hoe kun je de super-admin (alle) rechten afnemen als die via de front-end op de site inlogd?
Maak een separate groep aan onder de groep super users en configureer de rechten van deze groep per component.
(Via systeeem -> algemene instellingen -> betreffende component -> rechten). Koppel de betreffende gebruiker in deze groep.

Waneer public_html en private_html gebruiken: Dat doe je als je een beveiligde en een onbeveiligde site hebt gemaakt. anders public_html gebruiken (voor beveiligde site)

FTP Naar NAS hoe werkt dat? Johan heeft daarvoor dit artikel geschreven.

Code editors: MIcrosoft Visual Code, Brackets.io

Checklists: https://github.com/renekreijveld/livechecklist https://db8.eu/options-manager of https://db8.eu/download/component/db8-site-dev

Voordat site live gaat: No index, no follow instellen op de site die ontwikkeld wordt in site instellingen of in robot.txt. Bij productie wel weer terug zetten!

Broken Links vinden: //home.snafu.de/tilman/xenulink.html

Interressante site(s):

https://wordpressversusjoomla.nl/ Daar vind je de belangrijkste verschillen tussen Joomla! en Wordpress.

https://ricks-apps.com/osx/sitesucker/ Voor het downloaden van een complete site. Een windows alternatief is https://www.httrack.com/

Feedback van de deelnemers

't was weer prima geregeld.

Interessante links aan aanvullingen. 

Wij vonden het fijn dat we de bijeenkomst op deze manier hebben kunnen organiseren, dank ook aan de deelnemers namens:

Leon, Pierre en Johan

 

De volgende bijeenkomst

De volgende bijeenkomst die door JUG043 wordt georganiseerd wordt is op:

Datum en tijd: maandag 22 juni 2020 van 19:00 t/m 21:30 uur
Locatie: Nog te bepalen
Thema: Demo RSForm Pro (basis)
Naam (gast)spreker: Johan van der Velde

Aanmelden bijeenkomst

 

 Geschreven door: Pierre Veelen (JUG043 Maastricht)

 

1000 Resterende tekens