Lees het verslag van Pierre Veelen van de 4e bijeenkomst van 2020 op 24 juni 2020 j.l. Het thema van de bijeenkomst was: Joomla en SEO, met een kleine uitstap naar het thema van afgelopen bijeenkomst over RSForm! Pro, waarbij JUG043 lid John Peters een voorbeeld formulier liet zien gemaakt in RSForm! Pro.

In verband met de Corona pandemie hadden we besloten om dit keer ook weer een online bijeenkomst te organiseren. Dit keer hebben we gebruik gemaakt van Zoom als conferencing oplossing.

Tijdens deze bijeenkomst waren er 11 deelnemers aanwezig, waarvan een 2-tal van buiten JUG043. Zij kwamen verdeeld uit Nederland, en door de online invulling hoefden zij niet te reizen, wat zij als een voordeel hebben ervaren.

Joomla! nieuws

  • JUG043 Maastricht zit op een nieuwe locatie
  • Joomla 3.9.20 is uitgebracht.
  • Joomla 4 beta 3 is uitgebracht.
  • Joomla 3.10 alpha 1 is uitgebracht.
  • Joomla 3.9.21 uitgebracht (dag na de bijeenkomst)

Om 18:30 uur had Leon Kolenburg de Zoom meeting open gezet zodat iedereen de gelegenheid had om alvast in te bellen en te testen.

jug043 24082020

Iets na 19.00 uur trapten we met 11 deelnemers af en later kwamen er nog 2 deelnemers bij.

Verslag thema: RSForm!Pro uitstapje (door John Peters)

John nam ons mee door zijn RSForm!Pro implementatie van een declaratieformulier voor vrijwilligers van Taal Ontmoetingen.

Dit declarartieformulier is onstaan uit de evolutie van het papierenformulier, via een excel versie naar uiteindelijk een webversie op basis van RSForm!Pro. Tijdens de presentatie besteedde John veel aandacht aan de achterliggende technieken om velden uit de Joomla gebruikerstabellen op te halen tijdens het invullen en andere "tricks" om een zo correct mogelijk ingevuld formulier te krijgen. Ook het automatisch genereren van een PDF output document werd uitvoerig toegelicht.

Bekijk de presentatie via deze website van John Peters

Deze presentatie was een mooie aanvulling op de RSForm!Pro sessie van de vorige keer.

Verslag thema: Joomla en SEO (door Johan van der Velde)

Na een korte introductie over de SEO terminologie, nam Johan ons mee door de SEO onderdelen die als standaard in Joomla! beschikbaar zijn en waarvan uitgelegd werd waarvoor en hoe deze gebruikt kunnen worden. Daarnaast werden een aantal do's en dont's door Johan toegelicht.

Tijdens de presentatie kwamen ook een aantal handige links en websites voorbij waarbij je meer info over SEO en Joomla! kunt vinden. Ook werden nog een aantal extra extensies toegelicht die handig zijn als je met SEO aan de slag gaat. Betreft de extensies, OSMap, OSMeta en PWT SEO. En tenslotte werden ook nog een tweetal boeken genoemd met zinvolle informatie over SEO en het schrijven van goede webcontent. 

Bekijk de presentatie via deze website van Johan van der Velde

Behalve de door Johan genoemde sites en extensies werden door de deelnemers ook nog https://seorch.eu/ als handige test site en de extensie EFSEO - Easy Frontend SEO genoemd. Er is voldoende interesse om volgend jaar hier nog een aanvullende sessie voor de organiseren.

Feedback van de deelnemers

Het was weer een zinvolle sessie. 

Een aantal zaken wist ik al, maar het was goed om alles eens een keer achter elkaar gepresenteerd te krijgen. Waardoor ik ook nog wat nieuwe en interressante zaken geleerd heb.

Wij vonden het fijn dat we de bijeenkomst op deze manier hebben kunnen organiseren, dank ook aan de deelnemers namens:

Leon, Pierre en Johan

De volgende bijeenkomst die door JUG043 wordt georganiseerd wordt is op:

Datum en tijd: maandag 21 september 2020 van 19:00 t/m 21:30 uur
Locatie: Online
Thema: Joomla! beheertools
Naam (gast)spreker: Jeroen Moolenschot - Joomill

Aanmelden bijeenkomst

 

 Geschreven door: Johan van der Velde (JUG043 Maastricht)

 

Reageer

1000 Resterende tekens