Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: /data/sites/web/joomlacommunitynl/data/test.joomlacommunity.nl/public_html/cache/com_content
Bericht sluiten

| Door: Leon Kolenburg. | Categorie: Maastricht.

JUG043 Verslag Pizza, JUG & Fun 1 oktober 2022

Lees het verslag van Johan van der Velde van de 1e Pizza, JUG & Fun dag georganiseerd op zaterdag 1 oktober 2022. Een dag om samen met andere Joomlers te sleutelen aan Joomla.

Lees het verslag van Johan van der Velde: Pizza, JUG & Fun 1 oktober 2022 

Tijdens deze bijeenkomst waren er in totaal 15 deelnemers aanwezig waarvan er 4.

 {image path="images/2022/06/pizza-jug-fun-1600.jpg"}

PIZZA, JUG en Fun

Om 9.30 uur waren Leon, Pierre, Jules. gastlid Mike en ik al aanwezig om de ruimte voor te bereiden voor de Pizza, JUG & Fun dag. Jules en Mike hadden de tafels al goed gezet en een wired en wireles netwerk voorbereid. De koffie, thee en water werden gemaakt en klaargezet. Langzaamaan druppelde de leden en andere gasten binnen. Omstreeks 10.15 uur arriveerde de laatste leden en konden we aftrappen. Nadat de bestuursleden zich hadden voorgesteld waren Edith en Nico van Leeuwen aan de beurt om zichzelf voor te stellen, Daarna hebben Jeroen Moolen en Mike zich voorgesteld. 

Edith is de landelijke coordinatrice voor de Nederlandse JUG groepen en ze had beloofd een keertje langs te komen bij JUG043 Maastricht. Samen met haar man Nico heeft ze een bedrijf dat websites en webshops maakt voor bedrijven en instellingen. Jeroen Moolenschot kennen we al als gastspreker tijdens eerdere bijeenkomsten, ook hij bouwt websites en webshops voor bedrijven en instellingen. Mike is werkzaam bij een van onze sponsoren, Evaret ICT en heeft nog niet veel ervaring met Joomla, maar hij vind Joomla wel geweldig!

Onze andere sponsor TL Webdesign heeft ons voorzien van een domeinnaam (www.jug043workshops.nl) en webhosting. Elke deelnemer heeft een eigen subdomein gekregen met een FTP account en database met het daarbij behorende account.

Tijdens de presentatie heb ik deze website nog aangedragen voor de mensen die eventueel op zoek zijn naar een nieuw template: https://templatejoomla.com/
Vervolgens heb ik aan iedereen de vraag gesteld welke werkzaamheden hij of zij ging doen vandaag. Het merendeel ging een Joomla website upgrade uitvoeren van Joomla versie 3 naar Joomla versie 4. Jeroen ging aan de slag om een bestaande Joomla 4 website aan te passen. Na een toelichting van Pierre en mij gingen we verder met de rondvraag wie wat ginjg doen vandaag. 

Tom ging aan de slag met de JUG043 website om de community builder overbodig te maken, door de ledenadministratie met customfields te bouwen. We willen als JUG terug naar het basistemplate van Joomla, het Cassiopeia template te gaan. Nu gebruiken we een template van Joomlart.com. Edith ging aan de slag met het vertalen van Joomla documentatie.

Rond 12.45 uur konden we in de kantine gaan lunchen, de Pizza's waren gearriveerd. Omstreeks 13.30 uur is iedereen weer voortvarend aan de slag gegaan en kon je een spelt horen vallen. Gedurende de hele dag kwamen er diverse vraagstukken en upgrade problemen voorbij. Van problemen met redirects en PageBuilders tot vragen over e-mailbeveiliging en hoe je de meldingen van overrides in je template kunt uitschakelen. Het laatste is een kwestie van een plugin uitschakelen. Een deel van Joomlers zullen geen override aanpassingen doen en dan wordt deze melding als "lastig" ervaren omdat men niet weet wat dit betekend.

Zelf heb ik gemerkt dat zowel Joomla 3 maar met name Joomla 4 websites die geupgrade zijn niet altijd goed overweg kunnen met PHP versie 8.0 of 8.1. Dit wordt waarschijnlijk veroozaakt door extensies die (nog) niet geschikt zijn voor deze PHP versie. Nico gaf als tip om dan de debug optie aan te zetten en in de logfiles te kijken die terug te vinden zijn in de administrator/logs map van je Joomla website.

Omstreeks 16.30 uur werd iedereen langzaamaan moe en zijn we de succesvolle Pizza, JUG & Fun dag gaan afronden. Dank aan onze sponsoren, Evaret ICT voor de locatie, faciliteiten zoals koffie, thee, water en de lekker Limburgse vlaai! TL Webdesign dank voor het facilieren in de domeinnaam en webhosting zodat de deelnemers naar hartelust konen experimenteren met hun website! Dank ook aan alle deelnemers voor de leerzame dag, de gezelligheid en de hulp die jullie elkaar gegeven hebben!

Als bestuur gaan we voor komend jaar kijken of er nog 2 Pizza, JUG & Fun dagen kunnen organiseren!

 

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.