jc-gebruikersgroep-utrechtMaandag 7 mei jl. vond de 3e bijeenkomst van de Joomla! Gebruikersgroep regio Utrecht (jug030) plaats. We waren weer te gast bij de HCC-Utrecht in de Sint Maartenschool Leidsche Rijn in De Meern, waarvoor hartelijk dank. Het onderwerp van de avond was “Migratie van 1.5 naar 2.5” met een  presentatie door Ronald Pijpers van www.onpole.nl

jugutrecht1De opkomst was met 25 personen groot, vermoedelijk door het onderwerp en de reclame die organisator Lex Reurings ook buiten joomlacommunity.nl had gemaakt via huis aan huis bladen. Of waren het de aangekondigde “free stroepwaffels”? ;-)

Het was een levendige en inspirerende bijeenkomst door een van de bezoekers kernachtig samengevat met “Goeie avond was het weer. Mijn handen jeuken om te gaan migreren. Best jammer dat ik er pas in juli tijd voor heb.”

De avond begon met huishoudelijke mededelingen en een overzicht van het Joomla! Nieuws.

Algemeen:

 • De jug030 is er voor en door Joomla! gebruikers. Kijk vooral ook op www.joomlacommunity.nl, zowel voor Joomla! algemeen als voor jug030 (home / Joomla gebruikersgroepen / regio Utrecht. Daar is ook een link naar het forum speciaal voor jug030).
 • Op 4 juni is de bijeenkomst weer in de Sint Maartenschool van 19.30 - 22.00 uur. Graag aanmelden via www.joomlacommunity.nl.
 • Er is nog geen onderwerp voor de bijeenkomst van 4 juni. Er is dan geen presentatieruimte beschikbaar. Over de locatie na de zomervakantie is nog weinig bekend. Wellicht is er mogelijkheid bij zzp-centrum “Leidsche Rijn Werkt”. http://www.leidscherijnwerkt.nl/zpot/. Wordt contact mee opgenomen.

 Nieuws:

 • De Joomla Dagen in april waren een groot succes. Uitstekende organisatie en prima sfeer. Iedereen van jug030 die er geweest is, was onder de indruk van het 'community-gevoel'.
 • Voor wie niet op de Joomla Dagen was, is er vanavond een exemplaar van het Nederlandstalige Joomla-magazine (speciale editie van tijdschrift webdesigner).
 • Het weekend na Hemelvaart is http://jandbeyond.org/ bij Frankfurt. Vergelijkbaar met de Joomla Dagen, maar internationaler en niet op de gebruiker gericht.
 • In september moet Joomla! 3.0 verschijnen. Een halfjaar later 3.1 en in september 2013 3.5. De .5 versies zijn zogenaamde “Long term releases”, die 18 maanden lang ondersteund worden.
 • Binnenkort komt er binnen joomla.org een Joomla template(zonder s!?) directory. Een centrale plek voor templates, zodat je niet langer de websites van de verschillende template-makers apart langs hoeft.

Wensen:

 • Aan een basiscursus Joomla! lijkt geen duidelijke behoefte. Liever een onderwerp uitspitten.
 • Onderwerpen die genoemd werden:
  - security
  - waar je (Joomla-)site hosten
  - backup
  - templates
  - webshops (virtuemart, met nadruk op mooie uitbreidingen & virtuemart, de basis)
  - zoekmachine vriendelijke websites
 • Voor werkgroepen lijkt belangstelling. Ideeën en aanzetten hiertoe kunnen prima via het jug030 forum.
 • Op het idee van splitsen van de avond in een beginners en een gevorderden deel wordt niet enthousiast gereageerd.
 • Bij verschillende gebruikersgroepen, bijvoorbeeld jug010 en Assen (www.jproject.nl), maakt een aantal leden gezamenlijk een website.

Informatiebronnen:

Een vraag die, net als tijdens de vorige bijeenkomst, naar voren kwam, is “wat zijn goede informatiebronnen?”.  Dat hangt natuurlijk mede af van je niveau en voorkeur. Genoemd werden:

Presentatie Ronald Pijpers “Migratie van 1.5 naar 2.5”

jugutrecht2Na de pauze was het de beurt aan Ronald Pijpers (@rpijpers). Hij heeft inmiddels heel wat migraties van 1.5 naar 2.5 gedaan en er presentaties over gegeven. In 5 kwartier vertelde Ronald boeiend over het stappenplan voor de migratie, waar je op moet letten, wat er fout kan gaan en de hulpmiddelen die er zijn.
Het was bepaald geen blijde boodschap die Ronald bracht, want er kan onderweg veel fout gaan. Er is troost, want al doende leert men en 2.5 heeft vele geweldige nieuwe mogelijkheden.

De presentatie van Ronald is te vinden

Ronald hartelijk bedankt voor de duidelijke presentatie.

Reageer

1000 Resterende tekens