Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: /data/sites/web/joomlacommunitynl/data/test.joomlacommunity.nl/public_html/cache/com_content
Bericht sluiten

| Door: Anja de Crom. | Categorie: Utrecht.

Verslag bijeenkomst JUG Utrecht 9 november 2015

Vandaag verwelkomen we twee nieuwe mensen, die allebei Wim heten: welkom! Een van de Wimmen kwam via Meetup. Daar kondigen we tegenwoordig onze bijeenkomsten ook aan - en met succes dus: //www.meetup.com/Joomla-Nederland/ 

Presentatie Formulieren JUG Utrecht 09112015 01

Joomla nieuws 

12 december is er Pizza, Bugs & Fun in Heerenveen. Dus wie die van ons gemist heeft: ga erheen! Voor wie niet weet wat het is: er zijn altijd wel bugs op te lossen in Joomla. Van tijd tot tijd worden er testsessies georganiseerd, dan gaan we patches testen voor die bugs. Documentatie vertalen kan ook. Het is niet supertechnisch, maar wel heel leuk.

Laatste versies 

  • Joomla 3.4.5 
  • Joomla 2.5.28 
  • Joomla 1.5.26 
  • AkeebaBackup 4.4.3 
  • AdminTools 3.6.5 
  • JCE Editor 2.5.11 

Timeline Joomla 3.5 

De beta is er, die kun je downloaden en installeren (níét op een live site!). Beta 2 staat gepland voor 17 november, RC 1 december, stable 8 december 

Op 6 en 7 november was de Joomla World Conference in Bangalore, India. Leuke Nederlandse vertegenwoordigers: Martijn Maandag, Jisse Reitsma, Sander Potjer bijvoorbeeld. 

 

logo JUG Utrecht

 

Presentatie: 'Formulieren, bekijk het eens van de andere kant'

Vaste bezoeker Will Hanselaar laat zien wat je kunt doen met RSForm Pro. Als voorbeeld voor de presentatie heeft hij een kleine website gemaakt met drie formulieren erop, waar ook inzendingen zichtbaar zijn. 

Presentatie JUG Utrecht 09112015

 

RSForm wordt gemaakt door RSJoomla. Het kost 19 euro. Er zijn regelmatig kortingsacties. Ze hebben veel documentatie, veel eigen helppagina’s: https://www.rsjoomla.com/support/documentation/rsform-pro.html

Informatie over de verschillende formuliervelden bijvoorbeeld: https://www.rsjoomla.com/support/documentation/rsform-pro/form-fields.html

Je kunt allerlei velden gebruiken. Standaard tekstvakjes, meerkeuzevelden met een of meer opties, bestanden uploaden, wachtwoordveld, een knop (anders kan het formulier niet verstuurd worden).  

In de backend staan alle formuliervelden in een menu aan de linkerkant. Je klikt op het veld, vult de gegevens in en klikt onderin het veld op “Opslaan”.

Je kunt velden valideren. Daar zijn verschillende validatieregels voor, bijvoorbeeld voor email-adressen, numerieke gegevens etc. Voor het valideren van postcodes bestaat een postcode-api-website: www.postcodeapi.nu

Handig bij de dropdown: je kunt met een | een mogelijkheid weergeven die het antwoord kan verdelen in iets wat in de database komt en iets wat de invuller ziet. Bijvoorbeeld bij item1|nummer 1 ziet de bezoeker “nummer 1”, maar wordt “item1” weggeschreven in de database. Dat maakt het verwerken van de formulieren – als dat nodig is – veel makkelijker. Dit kan bij alle keuzelijstjes. 

Bij de velden kun je aangeven of het benodigd is. Benodigd zijn verplichte velden, dan komt de invuller niet verder als het niet ingevuld is. 

Will maakt de formulieren uit deze presentatie ook downloadable zodat je het zelf ook kunt installeren. Dat doet hij door een backup van een formulier te maken. Dat doe je in de backend, al dan niet met de submissions, en dat hele pakketje kun je ergens anders weer uitpakken. 

Bij de eigenschappen van je formulier kun je kiezen voor een aantal layouts. Het formulier neemt in principe alles over van je template. Standaard wordt de layout van je formulier automatisch gegenereerd. 

Onder Formulier -> Wijzig formulier vind je de gegevens van je formulier. Je kunt daar bijvoorbeeld de toegang koppelen aan een bepaalde gebruikersgroep. En je hebt de mogelijkheid om een bedankt bericht te laten zien. Bij “sla data op in de database”: als je nee zegt, heb je alleen de gegevens die in de mail staan. 

Onder Email-adressen vind je de mogelijkheid om mails te sturen naar gebruiker en administrator en nog een additional email, bijvoorbeeld om naar iemand anders te sturen die weer andere gegevens moet hebben. In de invulvelden kun je daar de formuliervelden kiezen, met de waarden die daar ingevuld zijn. Eén keertje klikken in het veld en het lijstje verschijnt. De mail kun je stylen in de editor die vanzelf tevoorschijn komt als je klikt op “Wijzig de email tekst”.  

Je kunt er ook een PDF aan toevoegen. Die maak je op in HTML. René Kreijveld heeft een handig tooltje ontwikkeld, RSForm Helper, waarmee je handige dingen kunt doen. Hij geeft een overzicht van alle velden en geeft ook aan hoe je die zou kunnen wijzigen in de database, en een tabelletje van alle velden -> een voorzetje voor een PDF. Hier te downloaden: https://github.com/renekreijveld/rsformhelper_j3. Paar dingen invullen en je code is klaar. 

Je hebt ook de mogelijkheid om er extra scripts aan toe te voegen. Bijvoorbeeld PHP scripts (voorbeelden staan hier: https://www.rsjoomla.com/support/documentation/rsform-pro/customizing-rsform-pro.html en hier: https://www.rsjoomla.com/support/documentation/rsform-pro/custom-scripting.html). 

Het gedeelte onder “Componenten” is wat je het vaakst gebruikt. Je kunt ook verborgen velden gebruiken. Alle velden onder de kop “Formuliervelden” zitten standaard in RSForm Pro. Als je een aantal plugins installeert, krijg je er extra velden bij. Een PDF plugin en een betalingsplugin bijvoorbeeld genereren extra velden en mogelijkheden. 

Sommige velden kunnen in verschillende talen worden weergegeven. Dan staat er in de backend een vlaggetje bij.  

Elk nieuw veld komt standaard onderaan; met slepen kun je ze omhoog verplaatsen. 

Bij elk veld kun je attributen toevoegen, bijvoorbeeld een handige tooltip. (class=”editlinktip has Tip” title=”Tekst invullen” en eventueel een onFocus en/of onBlur script waarmee je bijvoorbeeld de kleur kunt veranderen) 

Het formulier zet de gegevens in een database. Je kunt ze op verschillende manieren naar boven halen en weergeven. 

Een van die manieren is een menu-item van het type “RSForm Pro directory” maken. Daarmee kun je een mooi lijstje genereren waarin icoontjes staan om de inzending te bekijken, wijzigen of een PDF te maken. Het lijstje instellen doe je bij “Beheer directories” in de backend. Daar kun je aangeven wie er in zijn eigen of andermans inzendingen wijzigingen mag aanbrengen. Je kunt daar ook PDF ondersteuning activeren (of er een PDF gedownload kan worden) en CSV ondersteuning (idem voor CSV). Je kunt daar ook aangeven welke velden je waar wilt tonen, laten doorzoeken of laten wijzigen of exporteren. Ook hier kun je de layout weer aanpassen. 

Je kunt ook een HTML opgemaakt lijstje laten zien. Dat doe je met een menu-item van het type RSForm Pro submissions. Je kunt hier nog handige dingen aan toevoegen, zoals “{global:counter}” die het aantal regels telt. Je moet het wel helemaal met HTML opmaken. Handig hiervan is dat je het dus ook zo kunt opmaken als je PDF, dus je kunt eigenlijk hier je PDF bekijken. Een stuk sneller dan telkens een formulier invullen om maar een PDF aan jezelf te kunnen sturen. 

Je kunt de formulieren gebruiken voor betalingen. Daar zijn speciale betaalvelden voor. Als je ccIDEAL gebruikt komt er ook een iDEAL veld bij. In ccIDEAL vul je allerlei gegevens in. Je kunt daar een overzicht genereren met alle betalingen die gedaan zijn, die kun je eventueel filteren op betaalstatus. Als je ccIDEAL hebt gekocht, kun je in de tab “Integraties” plugins downloaden voor de extensies waarvoor je iDEAL betalingen nodig hebt. Ook een handige plugin waarbij je aan content een iDEAL knop kunt toevoegen. 

Je kunt ook rekenen: https://www.rsjoomla.com/support/documentation/rsform-pro/getting-started/form-calculations.html

Simpele berekeningen (en andere formules) kunnen in elk geval, als het iets moeilijker moet is het handig als je wat php-kennis hebt, of javascript, afhankelijk van wat je wilt en vooral wanneer je dat wilt.  

Je kunt velden voorwaardelijk tonen. Als er ergens het antwoord “ja” gegeven is, kun je bepaalde velden laten zien. Dat maakt je formulier heel flexibel.   

Ook handig: je kunt velden kopiëren naar een ander formulier. Daar worden de velden onderaan geplakt. 

Dokter Joomla

Case: Heeft er iemand ervaring met Virtual Domains, en dan ook nog in meerdere talen? 

Antwoord: Brian Teeman. Nee heb je, ja kun je krijgen.

Case: De follow-up van het subdomeinen-probleem van vorige keer. Ik ben naar de hoster gegaan, maar die leggen het nog steeds bij mij en zeggen dat ze me niet verder kunnen helpen.

Antwoord: Is gewoon onkunde. Er zitten gewoon een aantal foute instellingen in, daar kun jij niets aan doen. 

Case: Ik zoek een extensie voor vakantiehuisjes, die bij boeking ook meteen betaald kunnen worden, maar dat ding moet ook meteen kunnen uitrekenen hoeveel dagen het is enzo.

Antwoord: Rentalot! //extensions.joomla.org/extensions/extension/vertical-markets/booking-a-reservations/rentalot-plus

Volgende bijeenkomst:14 december - Presentatie Google Analytics 

 

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.