JUG Utrecht 11 september 2017

Volgende maand: Show your Site

13 november: Sander Potjer over hoe je gebruikers makkelijker in de backend kunt laten werken.

Joomla Nieuws

Joomla 3.8 is inmiddels gearriveerd. Update niet op je live site, doe het eerst op een testomgeving. Update eerst je extensies en daarna Joomla; als je het andersom doet kan een extensie de boel saboteren en dan zit je tegen een blanco scherm of lelijke foutmeldingen aan te kijken.

Op 7 en 8 oktober is er Joostock in Eindhoven, er zijn nog kaarten.

Op 28 oktober is er een Regular Labs dag in Antwerpen, er zijn nog kaarten.

Op 25 november is er weer een Hikashopdag bij JUG Breda. Patrick gaat, wie mee wil kan zich bij hem melden.

De persberichten voor onze beginnersbijeenkomst op 25 september zijn de deur uit. Patrick heeft al één aanmelding! We zijn benieuwd.

Tijdens de bijeenkomst van vandaag ontdekten we dat onze nieuwe ruimte weliswaar facilitair prima in orde is, maar… dat er een koor repeteert in de zaal naast ons! Kerstrepertoire, dat ook nog, en best hard. We gaan onderzoeken of we naar een andere dag kunnen switchen.

Presentatie Custom Fields / Extra velden door Frits Jongbloets

Liever de presentatie bekijken? Dat kan hier: https://www.slideshare.net/StudioDeOorzaak/presentatie-extra-velden-custom-fields-bij-jug030

Custom fields zijn een nieuwe optie sinds Joomla 3.7.0; dit is nog volop in ontwikkeling, dus Frits weet er ook niet het fijne van. En bovendien zijn er ook nog ontwikkelaars mee bezig. Maar desalniettemin wil hij wel presenteren wat hij er tot nu toe mee gedaan heeft, op twee echte websites en een demo-site. Dat is fijn, want bijna niemand in de groep heeft er nog mee gewerkt.

Frits heeft het gebruikt voor:

  • Uitgebreid gebruikersprofiel waarin aangegeven kan worden welke cursussen de gebruiker gevolgd heeft bij Frits’ klant, en welke cursussen ergens anders
  • Buttons in een apart veld zodat hij de layout kan beïnvloeden

Extra velden zijn er bij gebruikers, artikelen, artikelcategorieën en contactpersonen.

In de backend heb je velden en veldgroepen bij al die onderdelen.

De velden bij artikelen hebben de meeste opties. Op zijn demosite heeft Frits artikelen over campings, daar heeft hij velden bij gemaakt. Bijvoorbeeld een veld: afstand vanaf Utrecht. Dat is een tekstveld. Je vult de gegevens in, maakt het veld aan en plaatst het in een veldgroep.

Je kunt verschillende typen velden definiëren, van tekstvelden tot kleuren en kalendervelden, selectievakjes (checkboxes). Extensie-ontwikkelaars zijn al volop bezig met het bedenken van extra veldtypen.

Je kunt de volgorde van de extra velden ook aanpassen.

Per veld kun je aangeven waar je het wilt tonen: na de titel, voor of na de weergave. Je kunt de automatische weergave ook op nee zetten -> dan wordt-ie niet automatisch getoond, maar kun je hem wel met een placeholder in de tekst van het artikel invoegen (op de knop “Veld” klikken). Je kunt ook instellen of een veldlabel wel of niet getoond moet worden.

Veldgroepen: dat zijn de tabbladen in de bewerkingsweergave van je artikel. De tabbladen worden standaard tussen het tabblad Opties en Publicatie gezet. Geef je je velden geen groep, dan zal er een tab Velden komen te staan.

Veldtypes zijn plugins. Je kunt ze per type aan- en uitzetten. Je kunt velden koppelen aan inhoudstalen. En ze toegankelijk maken voor bepaalde gebruikersgroepen.

Extra veldtypes

Extra veldtypes van ontwikkelaars: Jootube, Vimeo, Slideshare van Joomill, en Google Maps van Nordmograph.

Voordelen

Met custom fields en een override kun je je content veel dynamischer maken zonder dat je met divjes hoeft te werken.

Je kunt ze gebruiken om de layout van artikelen mee aan te passen. Met template overrides bijvoorbeeld, daarin moet je de Ids van de velden gebruiken. Daarover staat wat informatie in het verslag van JUG Den Bosch van 6 juni 2017: https://www.joomlacommunity.nl/nieuws/gebruikersgroepen/s-hertogenbosch/1293-verslag-jug073-6-juni-2017

Of met Easylayouts (Easylayouts.net), een pagebuilder-achtige extensie. Vervangt het maken van template overrides met specifieke opties voor extra velden.

Nadelen

Je kunt ze standaard maar op twee plekken tonen: voor de titel en voor of na de content (wel per veld instelbaar).

Met versiebeheer werkt het nog niet goed.

Je kunt er nog niet op filteren, maar wel op zoeken (de Joomla zoekoptie vindt de inhoud van het veld, maar niet het label). Er is wel al weer een extensie die het zou kunnen doen, JA Megafilter.

Meer informatie

In de Joomla special van Webdesigner (voorjaar 2017) staat ook nog veel informatie over de extra velden.

Liever een filmpje? Bekijk de Engelstalige presentatie op J and Beyond 2017: https://www.youtube.com/watch?v=9_EhniR6FE4

Vragen

Na de presentatie kwam er al meteen een vraag. Lex wil het gaan toepassen op zijn website met adverteerders die huizen verhuren in de buurt van de Mont Ventoux. Hij wil in custom fields kunnen laten zien dat er een zwembad is, of andere voorzieningen. Hij heeft een veld Voorzieningen aangemaakt. Type checkbox. Dat ging goed. Maar nu wil hij een afstand tot Mont Ventoux maken. Wat daar handig voor is: een veld van het type List, daar maak je een dropdown lijst van. 0-5 km, 6-10 km etc. Of een tekstveld.

Dokter Joomla

Case: Ik heb een artikel waar alleen de auteur toegang toe heeft. Nu heb ik ook een adverteerder die een boeking kalender wil. Die heb ik gemaakt, een module geïnstalleerd die hij zelf kan bewerken als hij inlogt. Maar sinds ik hem toegang heb gegeven kan de auteur van die andere pagina niet meer in zijn artikel komen. Hoe kan dat?

Antwoord: Omdat er een overlap zit in de groepen. De groep waar je de adverteerder in gezet hebt, heeft de rechten overgeërfd van de groep waar de auteur in zit. Als je ze echt in gescheiden groepen zet, zou het goed moeten gaan. Wel even naar de rechten kijken van die groep.

Case: Ik heb sinds kort SSL, Let’s Encrypt, en heb ik mixed content. Dat heb ik al anders opgelost. Ik heb een aantal fietsroutes erin staan van RouteYou, die zijn geïntegreerd in artikelen. Maar sommige links hebben https en sommige niet, hoe kan dat?

Antwoord: Het zit in een plaatje van RouteYou dat onveilig geladen wordt. De bron moet echt secure zijn. Je kunt mixed content vinden met deze tool: https://www.link-assistant.com/news/https-mixed-content-checker.html. Simon heeft er een duidelijke blog over geschreven: https://joomlaseo.com/nl/blog/kijk-uit-voor-mixed-content-problemen-op-ssl-websites. Deze zou je ook kunnen proberen: https://www.jitbit.com/sslcheck/.

Reageer

1000 Resterende tekens