| Door: Anja de Crom . | Categorie: Utrecht.

Verslag JUG Utrecht 12 maart 2018 - een GTMetrix AA Score voor je website door René Kreijveld

Joomla nieuws

Op 9 maart vond in Amsterdam een door Joostock georganiseerd event plaats over de GDPR/AVG. Samenvatting: er komt heel wat op ons af als het gaat om bescherming van persoonsgegevens. Bottom line is dat jij als webbouwer (verwerker van de gegevens) goed met je opdrachtgever(s) (de eigenaars van de websites en dus van de gegevens) moet afstemmen wie wat doet, welke gegevens je waar verwerkt en met welk doel. De verantwoordelijkheden leg je vast in een verwerkersovereenkomst. Over GDPR/AVG gaan we nog een aparte JUG-bijeenkomst houden.

Ander nieuws

Na bijna zes jaar stopt Anja als co-coördinator van JUG Utrecht. Dat betekent niet dat Anja de JUG gaat verlaten (en waarschijnlijk ook niet dat ze zich nergens tegenaan zal bemoeien), maar wel dat er een vacature is voor een enthousiasteling die samen met Patrick de JUG verder gaat coördineren.  Tijdens deze bijeenkomst meldt Wilma Pot zich als belangstellende.

Presentatie: Een AA score voor je website, door René Kreijveld

Het verslag van de presentatie is deze keer kort, want de slides zijn zeer uitgebreid in hun informatie: https://dsd.nl/aascore

René werkt bij DSD Business Internet en is daar webdeveloper. Hij werkt graag met GTMetrix om de performance van de site te meten.

Tips en extra informatie van René

De PHP versie op de server maakt verschil. PHP 7 is aanmerkelijk sneller dan PHP 5.

Tip: maak gratis een account aan bij GTMetrix. Dan kun je bijvoorbeeld de regio ingeven waarvandaan je gaat testen. René laat ‘m altijd meten vanaf de dichtstbijzijnde plaats. Je kunt ook instellen vanaf wat voor apparaat er geanalyseerd moet worden en met wat voor soort verbinding.

Wat je binnen Joomla al heel snel voor elkaar kunt krijgen om ‘m sneller te maken: Gzip compressie aanzetten. Daarmee comprimeer je de bestanden op de server en die worden dan in de browser weer gedecomprimeerd. Kun je standaard instellen: Algemene instellingen -> Serverinstellingen.

Check even of je het wel moet aanzetten (https://checkgzipcompression.com), want als het niet nodig is gaat het dubbelop en daar wordt-ie niet per se sneller van. Zelfs iets trager, want Joomla gaat compressie toepassen terwijl het niet nodig is, en dat kost rekenkracht.

Caching kun je ook instellen in de configuratie. Platformspecifieke caching gebruik je als de HTML uitvoer voor desktop ander is dan tablet of smartphone. Als je, zoals bij Helix, alles regelt via de CSS, dan hoef je geen platformspecifieke caching in te stellen. Wel als je een compleet andere template gebruikt voor verschillende apparaten.

Conservatief cachen: kleine cache. Per module in te stellen.

Progressief cachen: grote cache. Niet per module in te stellen.

Hosting providers bieden ook vaak caching aan staan. Kijk uit voor dubbel cachen.

Wat moet je doen als Yslow zegt: make fewer http requests?

Je kunt ze zien in de Waterfall tab van Yslow. Bij het voorbeeld van René kwamen er eerst fonts, wat css-bestanden en daarna wat javascript. Daarna de plaatjes, flash etc. Dat wordt dus elke keer geladen.

Die Waterfall kun je ook opvragen via je browser, met een toetscombinatie: https://www.dsd.nl/slides/jugutrecht/een-aa-score-voor-je-website/#54

Expires headers/leverage browser caching: als je JCH Optimize Pro installeert, wordt, zelfs als je de plugin niet geactiveerd hebt, je htaccess-bestand aangepast. En dat geeft al meteen een mooiere score.

Critical css: alle css die nodig is om te tonen wat er in het scherm staat. Met JCH Optimize Pro kun je instructie geven dat de critical css eerst geladen moet worden (boven de fold).

Als je de compressie van JCH gebruikt, schakel die van de template dan uit (als je die aan had staan natuurlijk).

Dokter Joomla

Helemaal geen vragen voor de dokter!

1000 Resterende tekens