| Door: Wilma Pot . | Categorie: Utrecht.

Verslag JUG Utrecht 12 november 2018 – Presentatie “Gratis templates” door Maarten Blokdijk

Nieuws

  • De volgende bijeenkomst op 10 december zal Patrick Smits een presentatie geven over de nieuwe features in Joomla 3.9 en 4.0. In februari 2019 zal René Kreijveld waarschijnlijk een presentatie geven over custom fields.
  • De Duitse Joomladagen hebben plaatsgevonden in Neurenberg en ook is er een bijeenkomst in Rotterdam geweest over RSForms. Enkele aanwezigen zijn naar de RSForms-dag geweest en zijn daar erg enthousiast over.
  • Er zijn nog kaartjes voor de tweede editie van de Joostock Unconference op 24 november in Eindhoven.

Presentatie Maarten Blokdijk: Gratis templates

Maarten is al 20 jaar bezig met het internet en vind het leuk met Joomla bezig te zijn en kennis te delen. Hij heeft de template “Protostar” die standaard in Joomla aanwezig is uitgebreid en er extra’s ingebouwd.

Op www.joonext.com kan je alle mogelijkheden bekijken en de gratis template downloaden. Je dient de template en 3 modules (Bootstrap Nav, Bootstrap Block en Jumbotron) te installeren voor een werkende website. Als je lid wordt op de website heb je de mogelijkheid om allerlei extra modules te downloaden, maar die komen in deze presentatie niet aan bod.

De voordelen van de template zijn:

  • Gebaseerd op Bootstrap 3 en wordt geïnstalleerd in een standaard Joomla-installatie zonder extra componenten, dus je website blijft lekker snel.
  • Opname van fotosliders, extra modules, social media buttons, een plek om handig je Google Analytics code in te brengen, enzovoorts.
  • Je kan aan de template en modules overal custom code (html/CSS/Javascript) toevoegen, zodat verschillende blokken op je pagina een ander uiterlijk krijgen.
  • Door een featured artikel in je hoofdmenu op te nemen hoef je geen content op je homepage te zetten om deze te laten verschijnen.
  • Google fonts is ingebouwd, dus je hoeft alleen de naam van het font in te vullen.
  • Veel mogelijkheden voor animaties, je kan bijvoorbeeld een video van Youtube als achtergrondfoto in je beeld afspelen.

In Bootstrap Nav kan je het menu en de pagina’s in het menu instellen en hierin zitten vele opties, zoals breedte van de site ten opzichte van het scherm, logo-opties, kleuren, float, fixed-menu, enzovoorts.

Met Bootstrap Blocks kan je custom html/code in de modules (en dus template-posities) zetten, zodat je de blokken op je pagina verschillende opmaak of weergave kan meegeven door middel van CSS of code.

De Jumbotron-module is voor het toevoegen van sliders en het instellen van de animaties op de site.

Er wordt nog opgemerkt dat er mooie gratis foto’s te vinden zijn op www.pixabay.com en www.unsplash.com. Plaatjes en bewegende beelden maken wel je website trager.

De groep is erg enthousiast over deze mooie en uitgebreide template. Maarten blijft deze template verder ontwikkelen, dus blijft zijn website in de gaten houden!

Dokter Joomla

Het component “Jreviews” geeft een blanco scherm. Helaas kunnen we hier niet direct een oplossing voor geven en er wordt geadviseerd het te verwijderen en opnieuw te installeren. Anders even contact opnemen met de ontwikkelaar.

Als een gebruiker op de frontend een artikel aanmaakt, kan dit niet opgeslagen worden. Het lijkt op een fout in de template, gekeken kan worden of als je een andere template selecteert de fout blijft bestaan.

1000 Resterende tekens