Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: /data/sites/web/joomlacommunitynl/data/test.joomlacommunity.nl/public_html/cache/com_content
Bericht sluiten

| Door: Anja de Crom. | Categorie: Utrecht.

Verslag JUG Utrecht 12 oktober 2015: ARK Editor

Maandagavond, na Pizza bugs & fun op zaterdag ervoor, waren er weer 12 joomlers van de partij bij JUG UTRECHT.

Pizza, bugs & fun was zeer geslaagd. We hebben lekker met z’n allen patches zitten testen, documentatie zitten vertalen en ook nog eens heerlijke pizza's gegeten bij Castellum Cafe (vlakbij de Zpot, een plek waar vroeger de Romeinen verbleven).

Presentatie ARK Editor door Joris Stolker bij JUG Utrecht 121015

Mogelijke onderwerpen voor volgende bijeenkomsten

Alle JUGs kregen een mail van iemand die zakelijke applicaties voor Joomla wil presenteren. We gaan hem uitnodigen; dat wordt op z'n vroegst februari.

Een andere JUG (Heerenveen) had recentelijk als onderwerp .htaccess maken met AdminTools Pro. Dat kan leuk zijn. Maar dan vooral de toepassing: waarom zou je het doen en wat is er interessant aan?

En ze hadden ook een presentatie over de sitemap. En over documenten beheren op je Joomla-website. Lex gaat eens contact opnemen.

Johan van der Velde wil graag een presentatie geven over het Joomla Certification Program -> dat gaat over het certificeren van mensen die met Joomla werken.

Laatste versies

  • Joomla 3.4.5 (belangrijke security update!)
  • Akeeba Backup 4.4.3
  • Admin Tools 3.6.4
  • JCE: 2.5.11

Joomla Nieuws

Geplande releasedata Joomla 3.5:

  • 4 november beta 1
  • 11 november beta 2
  • 18 november RC (Release Candidate)
  • 1 december stable

//www.joomlacommunity.nl/nieuws/joomla-versies/1037-joomla-35-wat-zit-er-in-het-vat.html

Goed om te weten: de Joomla-documentatie groeit, en er wordt steeds meer in het Nederlands vertaald.

Gezien in je logs? xmlrpc.php

Misschien ben je het al tegengekomen in je verwijzingsbeheer: er wordt een bestandje xmlrpc gezocht. Dat is niet een bestand in je Joomla-site dat ineens verdwenen is, het is een Wordpress onderdeel waar een kwetsbaarheid in zit waardoor heftige Brute Force aanvallen op Wordpress websites mogelijk gemaakt worden. Hier lees je meer: https://www.byte.nl/blog/nieuwe-vorm-van-brute-force-aanvallen-op-wordpress-sites

Bijblijven over security? De website van het Nationaal Cyber Security Center heeft veiligheidsrichtlijnen en publiceert regelmatig nieuwe updates: //www.ncsc.nl

Presentatie ARK Editor door Joris Stolker

Joris werkt bij Stip, grafisch ontwerpbureau in Driebergen. Begon 7 jaar geleden met Joomla toen hij een template kreeg die verbouwd moest worden. Joris gebruikt ARK Editor omdat die prima functionaliteiten heeft, visueel mooi is en makkelijk mediabeheer heeft. Met name bij Wordpress is de ARK editor een sterke troef. Het is de enige waarmee je binnen Joomla inline kunt editen en frontend custom html kunt editen. Aanklikken wat je wilt hebben en je kunt het bewerken.

ARK editor heeft een inline editor, een source code editor, een image manager, een layout manager (toolbar) en user folders -> als een gebruiker inlogt maakt hij automatisch een nieuw mapje waar afbeeldingen in gezet worden, het zit er standaard in, Joris vinkt het standaard uit maar het is handig als mensen niet bij elkaars afbeeldingen mogen komen.

Inline editor

Wat kun je bewerken:

  • Content
  • Custom html
  • Zoo
  • Flexicontact

De media manager kan:

  • resizen en croppen naar voorgedefinieerde afmetingen
  • flippen en roteren
  • je kunt in de image manager mappen maken en verwijderen en bewerken
  • afbeeldingen kun je invoegen met handige instellingen (classes, popup, wel of geen thumbnail etc.).
  • uploaden, select en drag n drop.

Je kunt een mp4 uploaden, die selecteer je als media en dan kun je hem afspelen. Er is een embed vakje waar je YouTube URLs in kunt toevoegen.

Joris heeft een template in BS3 ontwikkeld met less die heel goed custom aan te passen is. Die template vormt de basis voor de meeste websites die hij bouwt.

Na inloggen heeft Joris een beheermenu waarin de belangrijkste beheerfuncties staan. Als de gebruiker is ingelogd kan hij op het onderdeel klikken dat hij wil aanpassen – bijvoorbeeld de titel van een module – en die dus meteen aanpassen (er komt een stippellijn omheen). Je komt dus niet in een editor terecht, je bewerkt het zoals je het ziet. Je kunt content bewerken en custom html.

Joris gebruikt nog iets extra'€™s, van Perfect Web Team: bij het maken van een nieuw artikel staan de Publicatie Gegevens en de Afbeeldingsinfo rechts naast het contentveld (mits je scherm groot genoeg is, anders staat het eronder). Het is een override van het bewerkingsformulier van Joomla. En hij gebruikt een plugin waarbij er een knop “Nieuw artikel maken” verschijnt in de blog view, zodat gebruikers in één keer een artikel kunnen maken dat in de juiste categorie terechtkomt.

ARK Editor heeft standaard html audio en een html videoplayer waarin je veel kunt instellen. Afbeeldingen invoegen heeft ook veel mogelijkheden: je kunt mapjes aanmaken en met drag n drop uploaden. Automatisch verkleinen kan nog niet. Je kunt wel resizen, maar dat moet later en dat gaat nog met slepen. Je kunt wat stijlen gebruiken en classes. De mediamanager is nog beta.

Er is wel een knopje presets waar standaard breedtes in staan (handig om een mooie nette site te krijgen). Die presets kun je standaard instellen. Daarvoor moet je wel een plugin bewerken: je kunt daarin de custom crop en de custom resize aangeven.

In de layout manager kun je de opties instellen die de gebruiker kan gebruiken.

Je kunt links toevoegen naar bestanden, en ook gewone links.

In de backend editor kun je de source en de verschillende elementen (divjes) bekijken.

De ARK Editor die Joris gebruikt is de duurste. Op de website staat een feature overzicht: https://arkextensions.com/products/ark-editor. Joris heeft er inmiddels zo’n twintig websites mee draaien en het gaat steeds beter. Hij vindt het de makkelijkste en de mooiste die op de markt is voor Joomla. Hij lijkt ook het meest op Wordpress… maar je kunt er meer mee dan met Wordpress.

Andere handige extensies

Om dingen in de template snel aan te passen gebruikt Joris NoNumber Template Manager. En de Add to Menu optie van NoNumber gebruikt hij ook. Heb je een website met heel veel content, dan kun je OSContent gebruiken om in één keer menu-items voor veel artikelen te maken.

Voor sitemaps gebruikt Joris mapX, een geforkte versie van Xmap. Joris heeft ook een handige extensie search en replace waarmee je heel snel dingen kunt aanpassen (bijvoorbeeld in meerdere artikelen waarin links staan, alle links in één keer aanpassen).

RSFinder is ook handig: daarmee kun je in je backend hartstikke veel zoeken (artikelen, modules, menu’s) en dan meteen aanpassen.

Slider: Joris gebruikt vaak de CK Slider. Hij heeft veel verschillende sliders geprobeerd maar komt altijd weer op deze uit.

De template van Joris

Er zit in: gegevens, kleuren, social, geavanceerd, kolomstructuur en menutoewijzing. Die dingen kun je allemaal instellen. Met de kolomstructuur kun je kolomgroottes instellen voor bijvoorbeeld mobiel zodat kolommen omgewisseld worden.

Binnen de less-bestanden kun je verschillende layouts kiezen en een custom layout. Voor extensies heeft Joris ook custom css gemaakt. In een basis less worden alle functionaliteiten en dingen die je altijd in je template wilt hebben geladen. Er zijn veel posities, die niet geladen worden op het moment dat ze niet gebruikt worden. Het bestand variables.less gebruikt Joris om kleuren en moduleclasses in één keer aan te passen. Uiteindelijk komen die opties in het tabje “kleuren” zodat dat makkelijk zelf aan te passen is. Met het layout.less bestand worden de variabelen opgehaald. Het is niet zo dat je een minder groot css-bestand krijgt, maar het is wel makkelijker om dingen aan te passen. En als je zorgt dat er een soort index wordt meegestuurd naar de browser, dan kan de browser zien uit welk less-bestand iets komt.

Slimme tip om snel onderdelen van je template te vinden in css bestanden: nummer de onderdelen van de template en zet een index bovenaan, zodat je weet wat wat is en dan bijvoorbeeld altijd 5.0 voor je header gebruikt.

Dokter Joomla

Case: Bij mijn hoster kon ik gratis een galerij voor foto’s aanmaken in een subdomein. Dat heb ik gedaan en nu kan ik van alles voor de hoofddomeinnaam typen maar hij toont alles vervolgens in de verkeerde layout. Waarom?

De template wordt niet geladen en hij vindt allerlei bestanden niet, want die zoekt hij op een subdomein dat niet bestaat. Er kan iets verkeerd in de DNS ingesteld staan waardoor hij het als een geparkeerd domein ziet. Kijk in de DNS wat daar gebeurt. Of los het toch op via htaccess. Begin met een schone .htaccess en laat je hoster het fiksen. 

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.