Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: /data/sites/web/joomlacommunitynl/data/test.joomlacommunity.nl/public_html/cache/com_content
Bericht sluiten

| Door: Anja de Crom. | Categorie: Utrecht.

Verslag JUG Utrecht 14 juli 2014 - My First Component!

Presentatie

Stuk of vijftien deelnemers

Volgende bijeenkomsten

  • Maandag 11 augustus: Tweede deel My First Component, verder Dokter Joomla Pro
  • Maandag 8 september
  • Maandag 13 oktober
  • Maandag 10 november
  • Maandag 8 december

Op de planning/wensenlijst staat nog een presentatie over Rich Snippets door Nico Bouman. Hij kan vaak niet op tweede maandag van de maand. Maar misschien toch binnenkort een keertje wel?

 

Joomla Nieuws

Laatste versies

  • Laatste versie Joomla 1.5.26 (verouderd!)
  • Laatste versie Joomla 2.5.22
  • Laatste versie Joomla 3.3.1
  • Laatste versie Akeeba Backup 3.11.2
  • require PHP 5.3.4 or later
  • Laatste versie Admin Tools 3.0.1
  • require PHP 5.3.4 or later
  • Laatste versie JCE 2.3.4.4

 

Pizza, Bugs & Fun

Vrijdag de 11e was er Pizza Bugs & Fun in Rotterdam. 28 deelnemers gingen aan de slag. De meerderheid testte patches die bugs zouden moeten oplossen. Wie niet kon of wilde testen, werkte mee aan het vertaal- en documentatieteam. Over een halfjaar weer een bijeenkomst, waarschijnlijk in Enschede.
Lijkt het je leuk om te doen maar ben je bang dat je er niet technisch genoeg voor bent? Dat hoeft niet. Je krijgt duidelijke instructies. Je moet Joomla kunnen installeren, de beschrijving van de fout bekijken, de fout reproduceren, een oplossing die al klaarstaat installeren en testen, en dan de probleemsituatie weer reproduceren om te kijken of het opgelost is.

 

Overig nieuws

Lex kwam ook nog twee artikeltjes tegen:

 

Presentatie/demo/workshop My First Component! door Dick Verschuur

Dick Verschuurs bedrijf, OnPole, werkt met een stuk of 5 mensen voor een aantal klanten aan websites, webshops en maatwerkextensies.

Dick dacht altijd dat componenten bouwen heel ingewikkeld was, tot hij op de Joomladagen een presentatie van René Kreijveld zag, over het bouwen van een component met Component Creator. Daarmee kun je maatwerkcomponenten bouwen zonder dat je hoeft te snappen hoe Joomla in elkaar zit of ingewikkeld hoeft te programmeren.

Dick vergelijkt Joomla met Lego: je hebt een doos met blokjes (de Joomla core) en door die te stapelen kun je al heel veel bouwen. Je kunt ze aanvullen met allerlei uitbreidingen (de JED). Voor onmogelijke bouwwerken waar geen uitbreidingen voor zijn, maak je gebruik van een ijzerzaagje en secondenlijm: en voilà, daar is het maatwerkcomponent! Tegenwoordig zijn ijzerzaagje en secondenlijm vervangen door de 3D-printer, waar je niet alleen nieuwe onderdelen mee kunt bedenken, maar ook complete bouwwerken van tekening kunt laten bouwen.

Als we deze vergelijking enigszins doortrekken, is Component Creator de 3D-printer die het maatwerkcomponent voor je maakt. Er zijn twee andere extensies waarmee je componenten kunt creëren (JAC en Easy Creator), maar bij beide heb je wel php-kennis nodig. Bij Component Creator dus niet.

Dick heeft met Component Creator een component gebouwd waarmee hij FileMaker gegevens in Joomla inleest, zodat zijn klanten hun eigen gegevens kunnen raadplegen: facturen, contracten etc. In Component Creator heeft hij de benodigde velden gemaakt, Component Creator heeft vervolgens de mappenstructuur aangemaakt. De data zet Dick met ODBC (Open DataBase Connectivity) in de component. 

Hoe het werkt

Component creator is een website met programmatuur, waar je een account aanmaakt.

Filmpje: //www.youtube.com/watch?v=nrrBLGkUjqM

Filmpje Component Creator
 

Staat ook op de Component Creator website: //component-creator.com/nl/

In dit filmpje wordt een component gemaakt die bestaat uit twee tabellen, een met kinderen van een school en een met hun ouders. Het component laat de relatie zien tussen de kinderen en de ouders. Je maakt een tabel met velden erin. En een tweede tabel. Vervolgens koppel je die tabellen met een veld van de ene tabel dat je in de andere tabel aanroept. Daarna kun je bij het invoeren van de gegevens in de ene tabel een waarde kiezen uit de andere (alleen in de betaalde versie).

Je begint met het component een naam te geven. In je eerste tabel maakt Joomla zelf al wat noodzakelijke velden aan. De andere velden ga je zelf toevoegen (vullen doe je pas in de site, als je het component geïnstalleerd hebt).

Iets om aan te denken: je hebt twee views nodig, een voor de backend en een voor de frontend. Elke view heeft twee weergaven: een list view en een form view waarin 1 item aanklikbaar is. List is een opsomming, form is de detailweergave.

Je kunt ook linken naar gegevens uit bestaande tabellen, als je bekend bent met mySQL.

Met de gratis versie kun je enkelvoudige componenten maken: een component die uit meerdere tabellen bestaat, met allerlei soorten velden. Links leggen tussen de verschillende tabellen onderling kan alleen met de betaalde versie.

De informatie blijft in je account staan. Als je je component later wilt aanpassen of van 2.5 naar 3.x wilt vertalen, kun je hem laten bouwen met de velden die er al in stonden. Je kunt verder bouwen met een mySQL tabel die je al had. De brondata blijft bij Component Creator.

Als het component is aangemaakt, moet je nog wel css-en om het te stylen.

Helaas had de site van Component Creator tijdens deze workshop problemen; deel 2, zelf bouwen, gaan we op 11 augustus doen. Dick geeft de workshop ook nog in Breda, Den Bosch en Amsterdam.

Interesse in een betaald account? Met coupon JUGN zijn 50 accounts beschikbaar met 25% korting.

In september komt er een versie waarin je ook modules kunt aanmaken. Plugins kun je niet aanmaken, want daar heb je programmeerkennis voor nodig. En in de plugins, daar gebeurt het meeste.

 

Dokter Joomla

Case 1: klant heeft nog een 1.5, willen we overzetten naar 3.x. Waar gaan we tegenaan lopen? Waar moeten we rekening mee houden?

Antwoord: Het hangt ervan af hoe complex de site is. Extensies kunnen een probleem zijn. Kijk of ze in Joomla 3 beschikbaar zijn, zoek anders alvast een alternatief: heb je het nog wel nodig? Het grootste probleem is meestal de template. Vraag de klant dus of-ie misschien behoefte heeft aan een nieuw design (een site gaat immers ongeveer 3 jaar mee; handig argument: responsive!). Zo ja: maak een nieuwe lege site met een nieuwe template. Installeer in die nieuwe website SP Transfer –nieuwe en oude site moeten dan wel op dezelfde server staan – en maak vanuit de nieuwe site contact met de database van de oude website. In de nieuwe site zie je vervolgens de tabellen van de oude; aanvinken en importeren wat je wilt houden. Let op: dan heb je wel de data van de content en de componenten, maar niet de data die in modules staat.

 

Case 2: Ik heb een lange lijst met links op mijn website waar ik klanten naar doorverwijs; ik wil makkelijk inzichtelijk maken wat welke klant al van mij gehad heeft.

Antwoord: Misschien een component bouwen die dat voor je doet. Of programmeren binnen formulieren.

 

Case 3: Wat is het verschil tussen de knoppen ‘verwijderen’ en ‘bestanden verwijderen’ bij Akeeba Backup?

Antwoord: ‘Verwijderen’ verwijdert zowel de backup als de vermelding van de backup, ‘bestanden verwijderen’ verwijdert alleen de bestanden en laat de vermelding staan.

 

Case 4: Mijn klant wil vanaf zijn website een PowerPoint presentatie openen. In Firefox gaat dat prima, maar Google Chrome downloadt de presentatie voor je ‘m kunt bekijken. Kan dat niet anders? Via een slideshare-achtig iets (het moet privé te bekijken zijn) of zo? Google Drive hebben we al geprobeerd, dan opent-ie in Google Docs Viewer en dat is héél erg lelijk.

Antwoord: OneDrive proberen. (Update: inmiddels de PowerPoints als voorstelling opgeslagen; Chrome downloadt nog steeds maar toont na klikken op de download wel meteen diavoorstelling)

 

Case 5: Bij installeren via XAMP blijft de Joomla-installatie hangen. Uiteindelijk doet hij het wel, maar hij is langzaam.

Antwoord: Een oudere versie van XAMP gebruiken. Of de maximale executietijd in ini.php aanpassen, maar dat is natuurlijk niet echt een oplossing.

 

Case 6: Is er een mogelijkheid om een gebruiker op je site te laten inloggen met zijn Google account, zodat hij ook al zijn Google features kan benaderen vanaf de site?

Antwoord: Yep, Single SignOn, bijvoorbeeld via JFBConnect.

 

Case 7: TIP TIP TIP: mijn klant, Schone Kleren Campagne België, houdt profielen bij van kledingmerken. Bij de informatie van de bedrijven wilde de klant dat dat netjes in de backend ingevuld kon worden, met een formuliertje. We gebruiken daarvoor de extensie Fields Attach. Daarmee hebben we een tab toegevoegd waar je dan die velden ziet. Supermakkelijke manier om extra informatie toe te voegen. Het blijft in de Joomla core en het is een fijne, kleine en lichte extensie. 

 

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.