Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: /data/sites/web/joomlacommunitynl/data/test.joomlacommunity.nl/public_html/cache/com_content
Bericht sluiten

| Door: Anja de Crom. | Categorie: Utrecht.

Verslag JUG Utrecht 14 november 2016: Best Practices

Met een stuk of 15 bezoekers is het een gezellige, drukbezochte avond. Er zijn een paar nieuwe mensen, de een professioneel en de ander hobbymatig.

Volgende bijeenkomst

12 december: Michiel Verhoef over Vagrant

Toekomstig onderwerp: hosting, waar moet het aan voldoen?

Joomla! Nieuws

Laatste versies:

  • Akeeba Backup 5.2.4
  • Admin Tools 4.0.2
  • JCE 2.5.31

Er is intussen een Certified User Directory waar je in komt te staan als je het examen gehaald hebt. Het examenverhaal is nog in ontwikkeling, er zijn al wel wat mensen die gecertificeerd zijn. Via JUGs examens organiseren is ook in voorbereiding. De vragen van het examen zijn inmiddels aangepast; sommige vragen hadden bijvoorbeeld geen betrekking op de Joomla core. Het staat nog een beetje in de kinderschoenen maar het zal ongetwijfeld duidelijker worden.

Nog iets nieuws is het Joomla Educatie Project. De Dutch Joomla Developers gaan hogescholen en universiteiten benaderen over Joomla. Het idee is dat Joomla zo meer bekendheid krijgt; op die opleidingen krijgt Wordpress nogal veel aandacht. Ze beginnen met het inventariseren waar er gastcolleges gegeven zouden kunnen worden. Als je contacten hebt bij een hogeschool of universiteit, dan kun je die info doorgeven. Meer informatie over het educatie project in de slides: //slides.yireo.com/joomla/jep

Afgelopen weekend was de Joomla World Conference in Vancouver. Daar is onder andere de timeline voor Joomla 4 gepresenteerd. En intussen is er alweer iets veranderd in de roadmap. De tijdlijn voor Joomla 3.7 vind je in elk geval hier: https://www.joomla.org/announcements/release-news/5692-road-to-joomla-3-7.html

Je kunt Regular Labs Extensions groeperen in één submenu.

PHP 5.6.28 en 7.0.13 zijn gereleased.

Tijdens de laatste PBF in Eindhoven is hard gewerkt aan het testen van patches en het vertalen van documentatie. Leuk is ook de opvolging: je krijgt bericht als iets dat jij getest hebt weer opgepakt wordt.

Joomla!Dagen: datum is bekend, 31 maart t/m 2 april. Wil je een presentatie geven, dan kun je je nog tot 30 november aanmelden.

2, 3 en 4 juni: J and Beyond in Krakau, Polen. Tickets zijn nu nog 99 euro dus dat valt mee.

Joomla! World Conference is volgend jaar in Rome

 

Presentatie Best Practices, René Kreijveld

René is na de Hogere Informatica Opleiding in de ICT gaan werken. Hij werkt al met Joomla van vóór het Joomla was, oftewel: Mambo. Hij werkt nu bij DSD Business Internet, doet daar alleen maar Joomla. René heeft meer dan 200 Joomla websites gerealiseerd, ongeveer 50 extensies gebouwd, spreekt op Joomla!Dagen, J and Beyond en bij Joomla Gebruikersgroepen. Vanavond deelt hij zijn manier van werken met ons.

Geen zin om alles te lezen? Hier staan de slides (met links naar alle genoemde tools):

https://www.dsdbusinessinternet.nl/slides/jugutrecht/joomla-best-practices-jug-utrecht.pdf

Voordat een project start

Offertetraject: afspraken vastleggen in een schriftelijke opdrachtbevestiging: wat ga je wanneer leveren tegen welke kosten. En pas beginnen als die getekend terug is.

Dan wordt het werk ingepland. Tijdregistratie doet DSD met Harvest, deeltaken worden gepland in Trello. Je kunt in Harvest heel fijnmazig tijdschrijven en aan het eind van de maand kun je een pdf uitdraaien. Trello is een digitaal planbord waar je een soort Post-its kunt aanmaken die je overal heen kunt slepen, waar je datums aan kunt hangen, checklijsten in kunt maken etc.

Aandachtspunten voor ontwerpers:

-       Ze moeten het in een 12-koloms grid aanleveren (Bootstrap)

-       In een gelaagd Photoshop document

-       Fonts: websafe, Google fonts, als ze een eigen font hebben moeten ze webbestanden meeleveren

-       Iconen FA

-       Navigatie: alle statussen laten zien

-       Formulieren ook opmaken

DSD heeft een eigen systeem, Publicanda, met daarin Joomla en een aantal standaard extensies. Voor het uiteindelijke live zetten gebruiken ze Akeeba Backup.

Ze hebben twee standaard templates, een Bootstrap 2 en een Bootstrap 3, en zijn nu aan het experimenteren met Helix 3 en SP Pagebuilder pro. Hoewel ze responsive templates gebruiken, komt het in de praktijk toch vaak neer op een aparte template voor mobiel en voor desktop. De standaard templates hebben een less compiler meegeleverd. Die compileert alle less-bestanden zodra er een nieuw bestand geüpload is. René werkt op een Mac, zijn collega op Windows, en zo kunnen ze allebei hun eigen tools gebruiken om het te bewerken. Ze gebruiken deze less compiler: https://github.com/oyejorge/less.php. In de templates gebruiken ze een logic.php met veel standaardfuncties; allerlei dingen die even vastgesteld, ingesteld of getest moeten worden.

Standaard Extensies

  • ACL Manager: klanten worden hooguit administrator. Ze kunnen geen extensies installeren of deïnstalleren; ze kunnen dus niets stuk maken.
  • Akeeba Backup Pro: elke nacht wordt een backup gemaakt en klaargezet op de server. Als er dan wat misgaat kan er meteen een backup terug.
  • Admin Tools Pro: als firewall, met de htaccess-maker. In Admin Tools kun je trouwens ook leverage browser caching instellen.
  • Display News BK: kun je op allerlei manieren nieuws tonen (gratis)
  • Raxo All-mode Pro (niet gratis): moet je wel stukjes php aan toevoegen; maar je hebt nog veel meer invloed op hoe nieuwsberichten eruit zien.
  • JCE Editor: Klanten krijgen bij DSD een op maat gemaakt JCE profiel, waarbij dingen in de editor er hetzelfde uitzien als ze uiteindelijk op de site doen.
  • Font Awesome plugin: Jisse Reitsma heeft een plugin gemaakt waarmee je in je artikelen heel makkelijk een FA icoon kunt invoegen.
  • Advanced Module Manager Pro: kun je veel meer met modules doen.
  • Better Preview: krijg je meteen de preview van het artikel waar je aan werkt.
  • Cache Cleaner Pro: makkelijk je servercache wissen en je kunt ‘m zo instellen dat bij het veranderen van een artikel meteen de cache gewist wordt.
  • Modules Anywhere: daarmee kun je modules op meer plekken gebruiken dan op de standaard modulepositie.
  • Sourcerer: kun je makkelijk javascript en php code in een artikel of in een module gebruiken. JCE sloopt standaard alle code eruit, met Sourcerer kun je het er toch in opnemen.
  • OSMap: om een sitemap op te zetten; je kunt er een xml-sitemap mee generen voor Google.
  • OSEmbed: kun je allerlei social media berichten opnemen in je content. Nadeel: hij past iets aan in je editor waardoor niet alle functies meer werken.
  • RSForm Pro: de grote kracht ervan is dat je met behulp van php het formulier op verschillende momenten kunt beïnvloeden.
  • User Agent Detector: je kunt de server laten vaststellen wat voor apparaat jouw website bezoekt. Op basis daarvan kun je handige dingen bouwen: modulepositie opnemen voor een slideshow die niet geladen hoeft te worden op mobiel. Je kunt een override maken om content op basis van de device te tonen.

Tools voor het ontwikkelen

  • Local development: MAMP Pro; je kunt hier ook SSL mee testen en van php wijzigen
  • Database management: Navicat; als het simple moet PHP MyAdmin. Navicat kan makkelijk joins maken tussen verschillende tabellen. En data die je in je tabellen hebt kun je exporteren naar PDF, csv en Excel en terug.
  • FTP Client: Transmit, met secure FTP natuurlijk
  • Editor Sublime Text (die is er voor MAC en Windows)
  • IDE: PHP Storm; daarmee kun je door de php stappen om te zien waar het misgaat
  • File management: Path Finder
  • API Documentation Browser: Dash voor OSX. René heeft handleidingen lokaal staan en kan daarin zoeken. Hij heeft allerlei snippets, codevoorbeelden die hij makkelijk kan zoeken. En hij synchroniseert via iCloud met alle machines waar René het op heeft staan. Dash werkt volledig lokaal.
  • Browsers: Firefox, Google Chrome, Safari, Blisk
  • Password manager: 1Password
  • Windows testen: Virtualbox
  • API tester: Postman: daarmee kun je data sturen naar een webservice en kijken wat je terugkrijgt

Training

Na de ontwikkeling zet René de site online op een ontwikkel-URL (let op robots.txt en Google Analytics). Op die omgeving gebeurt ook de training en vult de klant de site.

Hosting doet DSD zelf, elke klant heeft zijn eigen VPS. Ze monitoren 24/7 en controleren elk uur op wijziigngen in php, html, js en htaccess bestanden. Stel dat er een hack plaatsvindt, dan wordt dat binnen het uur gemeld zodat in de serverlogs nog is terugvinden waardoor het is veroorzaakt.

Als de site live is

René’s live checklist: https://github.com/renekreijveld/livechecklist/blob/master/Checklist.Nederlands.md kan je helpen om je site op een zo goed mogelijke manier live te zetten.

Kort gezegd:

  • Alle onnodige zaken verwijderen
  • Joomla en alle extensies up-to-date
  • Maximale security- en SEO-instellingen
  • Praktische zaken als Google Analytics code

Deployment (live zetten) doet DSD met Akeeba Backup Pro

Nazorg

DSD levert onderhoud (monitoren en alles up to date houden) en support (via telefoon of email).

Bij onderhoud gebruiken ze (onder andere) Watchful.

Vragen?

Vraag: Je noemde SP Pagebuilder: een klant van mij is zelf ook redelijk handig, die bouwt graag met Pagebuilder, maar voor mij voelt dat toch weer als een extra iets…

Antwoord: Je werkt over het algemeen in een container, met Pagebuilder kun je de content buiten die container laten treden. Je kunt er ook heel makkelijk elementen in zetten die je andere met modules zou moeten doen. Wat je doet is dynamisch één pagina maken die als geheel wordt opgeslagen in de database. Je kunt er heel flexibel complexere pagina’s mee in elkaar zetten.

 

Dokter Joomla

Case: Waarom wordt op een Mac het font vaak wat vetter getoond, in dezelfde browser?

Antwoord: Dat weten we niet.

Case: Ik denk dat mijn website gehackt is, maar ik kan ook mijn backend niet meer in. Er is geen backup denk ik.

Antwoord: Er zijn een heleboel tips gegeven tijdens de bijeenkomst, maar die tipgeverij verliep nogal chaotisch. Gelukkig zijn er ook stappenplannen, bijvoorbeeld dat van Sucuri: https://sucuri.net/guides/how-to-clean-hacked-joomla.

Anekdote: Vorige week zat er ineens een htaccess blocker op de voorkant van mijn website. Wat bleek: het bleek een bestandje van Widgetkit die bestanden uit de administrator-map opvroeg, en die had Admin Tools dus beveiligd met een htaccess protector. Na update van Widgetkit was het gefikst.

Case: Ik gebruik Protostar, alleen bij iedere Joomla update wordt mijn favicon overschreven. Hoe kan ik fiksen dat dat niet meer gebeurt?

Antwoord: Ik heb dat ook bij een paar templates. Ik ben fan van ReReplacer, ik plaats mijn eigen favicon in de root, en ik vervang de hele string in ReReplacer door het pad naar mijn favicon.

Je kan ook een htaccess regel aanmaken waarin staat dat je favicon daar staat. Voorbeeld daarvan: //stackoverflow.com/questions/10926207/how-to-set-favicon-default-for-all-pages-using-htaccess

Case: Als Joomla met een nieuwe htacces.txt komt bij een update, moet je die dan ook overnemen?

Antwoord: Vergelijk ze even met een merge programma. Vanaf 3.4 is er in elk geval iets veranderd, en als er iets belangrijks veranderd is staat dat in de post-installatie-berichten.

Case: Hoe kom ik erachter wat ik allemaal kan met F12 – element controleren?

Antwoord: Met deze functie kun je testen hoe je site eruitziet.

Case: Hoe krijg ik artikelen in een categorieblog netjes naast elkaar en even hoog?

Antwoord: Dat legt Netspecialist hier heel duidelijk uit: https://netspecialist.nl/joomla/461-joomla-blog-weergave-tweaken

 

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.