Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: /data/sites/web/joomlacommunitynl/data/test.joomlacommunity.nl/public_html/cache/com_content
Bericht sluiten

| Door: Anja de Crom. | Categorie: Utrecht.

Verslag JUG Utrecht 16 juni 2014 - Import en export van gegevens

jc-gebruikersgroep-utrecht

 

Geslaagde bijeenkomst JUG Utrecht op 16 juni 2014

Er waren ca. 15 bezoekers aanwezig bij deze bijeenkomt. Vooraf ging een aantal deelnemers gezamenlijk eten bij het naburige Jasmine Palace. Na een uitstekende maaltijd kon de bijeenkomst beginnen. Roland Dalmulder presenteert bij JUG Utrecht op 16 juni 2014.

 

Joomla! Nieuws

Laatste versies Joomla!:

  • Joomla! 1.5.26
  • Joomla! 2.5.22 (belangrijk: er zat een fatale fout in 2.5.21)
  • Joomla! 3.3.1

Laatste versies veelgebruikte extensies:

  • Akeeba Backup: 3.11.2 (php 5.3.4. of hoger)
  • Akeeba Admin Tools 3.0.1
  • JCE 2.3.4.4

Planning nieuwe versies Joomla!:

  • 22 april: 3.3
  • 15 juli: 3.4
  • oktober: 3.5
  • januari 2015: 3.6

De nieuwe releasestrategie en de twee jaar support bieden stabiliteit. En doordat er vaker releases zijn, is de stap van release naar release veel kleiner. 2.5 is eind dit jaar end of life.

De kwaliteitscontrole op Joomlacode is met de komst van Joomla! 3 sterk verbeterd: er is een script dat de kwaliteit van de code controleert en kijkt of er niets stukgaat als je een update draait. Dat was er nog niet met 2.5.

Pizza, bugs & fun 

Vrijdag 11 juli van 10.30 tot 18.00 is er Pizza, bugs & fun in Rotterdam. Dat is een evenement waar we met heel veel mensen op dezelfde plek bugs testen en repareren. Het evenement gaat regelmatig georganiseerd worden, om het Joomla!-project een duwtje in de rug te geven en er meer mensen bij te betrekken. Je kunt het in principe zonder ervaring doen: je krijgt een duidelijke uitleg als je begint. Je hebt een lijst met alle issues en ziet bij elk probleem hoe je het kunt reproduceren. Daarna voer je een patch uit en dan doe je die stappen nog een keer om te kijken of het probleem verholpen is en of zich niet weer een ander probleem voordoet.

Hier vind je meer informatie:

//www.joomlacommunity.nl/nieuws/joomla-in-nederland/963-joomla-pizza-bugs-a-fun.html

Ander nieuws

Volgende bijeenkomst is op 14 juli: My First Component door Dick Verschuur (Onpole)

Of we in augustus ook doorgaan bespreken we nog. Er is in elk geval nog een optie voor Rich Snippets (Nico Bouman).

JUG Utrecht zit ook op twitter: @JoomlaGGUtrecht



Presentatie Roland Dalmulder:
Importeren en exporteren van gegevens in een Joomla! website

Roland Dalmulder heeft twee extensies ontwikkeld. CSV Improved (im- en export component voor Joomla!) en JDIdeal Gateway (iDEAL en andere betaalmethoden). Hij is lid van Joomla! Bug Squad en mede-organisator van Pizza, bugs & fun en JUG Rotterdam.

Als je gaat im- en exporteren staat of valt alles met een goede voorbereiding.

Voorbereiding

Het is niet zo dat je op een knop kunt drukken en dan komt het eruit rollen en dan ben je klaar. Exporteren is niet zo'n punt, maar computers en programma's spreken heel verschillende talen. Jouw export kan csv zijn en de andere kant kan alleen maar xml willen. Je moet dus weten wat voor formaat het andere systeem wil hebben. En als je gaat importeren, moet je weten met welk formaat jij kunt werken.

 

Checklist import

· Wat wil ik importeren?

· Waar komt het bronbestand vandaan?

Veel webwinkeliers, bijvoorbeeld, doen aan dropshipping: hebben zelf niets staan, lezen een bestand van de leverancier in en sturen de bestellingen door naar de leverancier die ze inpakt en opstuurt. Dan heb je dus te maken met exports die over en weer gaan.

· Welk formaat wordt er geleverd?

Csv (kommagescheiden), xml (elk xml-bestand heeft zijn eigen structuur)?

· Welke mogelijkheden heeft mijn systeem?

Hoe krijg ik dat bestand in mijn webwinkel of Joomla! website? Eén op één kan bijna nooit. Velden hebben verschillende namen. Een xlsx-bestand moet je opslaan als bijvoorbeeld csv, en daarbij moet je erop letten dat het als UTF8 is opgeslagen, anders gaat het mis met speciale tekens en leestekens. Je moet dus ook weten hoe het aangeleverde bestand is opgeslagen. Roland adviseert vaak Open Office of Libre Office te gebruiken in plaats van Excel, daar kun je veel meer in aangeven. Onder andere die UTF8. Het scheidingsteken van csv mag alles zijn, maar het mag niet in de tekst voorkomen die je in je kolom hebt staan. Daarvoor hebben we het tekstscheidingsteken, vaak aanhalingstekens. Als er aanhalingstekens in je tekst voorkomen, moet je die dubbel maken:

"Productnaam";"Omschrijving";"Plaatje"
"Horloge";"Een ""echte"" Rolex; Uit Zwitserland";"rolex.png"

Libre Office zal zelf die dubbele aanhalingstekens eromheen zetten. Bij OpenOffice en Excel kun je het aangeven.

Als texteditor gebruikt Roland jEdit, dat heeft goede ondersteuning voor tekenreeksen. Voor Apple gebruikers: iText. Voor Linux gebruikers iconf commando.

Dat zijn de grootste problemen: het scheidingsteken en de tekenreeks waarin het gemaakt is. Met xml heb je daar geen last van, maar daar is de structuur per bestand verschillend.

 

Hoe bereid je een import voor?

·      Maak een lijst van velden die je wilt importeren.

·      Kies de kolommen die je wilt gebruiken.

·      Maak een lijst van velden die in het bronbestand zitten

·      Maak de match: welk bestand komt waar?

In Rolands extensie CSVI kun je een volgorde aangeven voor het importeren van het bestand. Ook voor xml. Je kunt ook een Excel-bestand inlezen, maar dat moet in zijn geheel (kan niet regel voor regel) en daar heb je dan heel veel geheugen voor nodig. Een xml wordt per node gelezen, dat vraagt veel minder geheugen. Je kunt ook ods-bestanden gebruiken, van Open Office en Libre Office.

 

Checklist Export

·      Wat wil ik exporteren?
De database bevat vaak veel meer gegevens dan je nodig hebt. Maak een keuze en klik niet op “ik wil alles hebben” en dan op exporteren, want voor je het weet heb je een Excelbestand van 85 kolommen. Tien kolommen bewerken gaat makkelijker dan 100. Zeker als het fout gaat J.

·      Waar is de export voor bedoeld?
Naar wie gaat het bestand? Is het alleen voor jezelf om vinkjes te zetten? Of ga je van de ene naar de andere website exporteren?

·      Welk formaat heb ik nodig?
Csv, xml, xls? Gaat het meteen naar Exact online bijvoorbeeld (daar zijn CSV-bestanden voor nodig)?

·      Welke mogelijkheden heeft mijn systeem?
Kan jouw website het wel op die manier exporteren? Csv is vrijwel nooit een probleem maar xml wordt lastiger, kan je exportprogramma die structuur wel opbouwen? Wat niet in je systeem staat, kan er ook niet uit komen (goed om te weten, als je aan je klant moet kunnen vertellen waarom je het niet kunt).

 

Hoe bereid je een export voor?

·      Maak een lijst van de velden die je wilt exporteren

·      Maak de match

Let op: voor import en export geldt: alle logica moet gebouwd worden. In CSVI zit een domme import en een domme export, maar je kunt het dus ook aangepast doen.

 

Zorg dat je het systeem kent waarmee je werkt. Als je weet wat er kan, weet je ook wat er niet kan. De enige manier om daarachter te komen is er veel mee te werken.

 

CSVI kun je gebruiken voor:

·      Cherry Picker Product Types (VM)

·      Akeeba Subscriptions

·      Joomla! Content

·      Joomla! Users

·      Custom Filters (VM)

·      Joomla! Categories

·      Awo Coupon Pro (coupon extensie voor verschillende shops)

·      VirtueMart

·      Scroller with Tabs

·      Alpha User Points

·      EZ Realty

·      K2

Roland heeft in de nieuwe versie een paar routines voor Mioshop en Hikashop komt er ook aan.

Heeft Hika een related Joomla articles plugin?

Voor exporteren is een cronjob heel handig, je kunt ook aangeven dat hij alles moet exporteren van na de laatste export.

 

Dokter Joomla!

 

Case 1: Hikashop laat geen fabrikant-informatie zien.

Antwoord: Dat is er niet, dit probleem blijkt iets te specifiek voor nu.

 

Case 2: Ik heb een 3.3.1 en daar staat ineens written by de artikelen.

Antwoord: Of het taalbestand is niet goed, of de aangepaste string is niet aangepast. Als bug opgeven.

 

Case 3: Byte heeft een mailtje rondgestuurd dat ze hun servers gaan updaten van PHP 5.3 naar PHP 5.4 en dat je je website moet controleren.

Antwoord: Als je website op 2.5 of hoger draait, heb je nergens last van. Als je verouderde extensies hebt, dan misschien wel.

 

Case 4: ik heb een LDAP server die moet communiceren met een Joomla-database om verzoeken te doen die checken of een lidmaatschap geldig is.

Antwoord: LDAP is erop gemaakt om queries te verwerken, maar als de beheerder niet wil meewerken wordt het lastig. Je zou zelf een plugin moeten maken die de koppeling maakt. Hebben ze een REST-service draaien? Eigenlijk is er maar beperkte informatie nodig, alleen een lidnummer.

 

 

 

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.