Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: [ROOT]/cache/com_content
Bericht sluiten

| Door: Wilma Pot . | Categorie: Utrecht.

Verslag JUG Utrecht 8 april 2019 – Presentatie “Basic template” door Jeroen Molensloot

Nieuws

  • In mei komt Arend-Henk Huzen een presentatie geven over Fabrik. In de zomer is er ook een presentatie geregeld van Wilco Asemgeest over security headers.
  • De bijeenkomst van 10 juni zal verplaatst worden naar 17 juni i.v.m. Pinksteren.
  • De Joomladagen zullen op 17 en 18 mei 2019 plaatsvinden in het Carlton President te Utrecht.

Presentatie Jeroen Molensloot: Basic template

In een template dient er een index.php bestand aanwezig te zijn. Hierin worden (hetzelfde als in een html-bestand) een head en body tussen html-code gezet. In de body wordt de code Jdoc include met een naam voor de positie opgenomen om componenten en modules weer te geven.

Ook wordt er een templatedetails.xml bestand gemaakt, waarin files en positions opgenomen worden. Teven een css-bestand voor de opmaak, wat wordt opgeroepen in de head van het index.php bestand. Indien nodig kan er een taalbestand worden toegevoegd, wat via <languages> wordt opgenomen in het templatedetails.xml bestand.

Vaak wordt er een template preview-file toegevoegd met een foto van de template.

De Joomla basis template staat op Joomlacommunity, maar er staat ook door Wilco Alsemgeest bijgewerkte versie (installeerbaar pakket) op Github.

In de template zit Bootstrap 3 en een less-compiler.

Bij deze template zit een offline- en error-pagina en er zijn enkele module-posities in opgenomen. In het mapje CSS zit het template-less-besand en ook is er een fonts-mapje. In de helper-bestanden worden berekeningen bijgehouden. De html-map bevat de overrides en er zijn mapjes voor de images, javascript-bestanden en taalbestanden.

Jeroen’s bedrijf “Joomill” heeft nu aanvullingen op de basis template aangebracht, deze is te downloaden op: https://github.com/Joomill/maestro-template-v2. Er zijn een paar less-bestanden toegevoegd voor je eigen wensen en een heleboel moduleposities en parameters. Ook zijn Google-fonts toegevoegd, dit maakt de template sneller en een parent-home, zodat je verschillende kleuren per menu-item kan aangeven of alleen voor guest.

In het helper-bestand kan je aangeven dat dingen bijv. alleen voor ingelogde gebruikers worden weergegeven. Bij module styling kan je bijv. de titels bij de modules uitzetten. Later deze week zal Jeroen de template online zetten, zodat deze gedownload kan worden.

De template heeft vele parameters en opties, bijv.: alleen modules op de homepage zetten, zonder een component/content te laten zien. Je kan animate-css toevoegen voor bewegende dingen. De back-to-top button is een stukje Javascript in het index.php bestand.

Jeroen laat enkele voorbeelden zien van verschillend ogende website’s die hij allen met deze basistemplate gemaakt heeft. Momenteel is hij ook bezig een nieuwe template te maken gebaseerd op Joomla 4 en Bootstrap 4. Hierin wordt i.p.v. Less een sass-compiler opgenomen.

Dokter Joomla XXL

Voor verdere vragen was geen tijd meer.

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.