We gaan verhuizen! Tenminste, als we een ruimte van de welzijnsorganisatie willen blijven gebruiken. Dan verhuizen we na de zomervakantie naar een nieuwe locatie. Goed bereikbaar met OV en met voldoende parkeerplaatsen in de buurt.

Joomla Nieuws

Hikashopdag

Patrick is op de Hikashopdag geweest in Breda. De ontwikkelaars van Hikashop waren erbij, en er waren een heleboel parallelsessies. Patrick werkt niet met HIkashop maar hij vond het wel interessant om erbij te zijn. De ontwikkelaars waren heel benaderbaar.

Nieuwe wet gegevensbescherming

In mei treedt de nieuwe Europese wet rondom de gegevensbescherming van Europese burgers in werking. Die wet heeft ook gevolgen voor Nederland, en voor persoonsgegevens op Nederlandse websites. Wil jij weten wat dat voor jou betekent, wat je moet doen en wat je alvast ter voorbereiding kunt doen? Kom dan op 9 maart 2018 naar Amsterdam, daar organiseert Joostock een middag rondom het evenement: Alles wat je moet weten over de GDPR. Kaartjes en meer informatie: https://joostock.com. Certified Joomla Administrator

Wil je Certified Joomla Administrator worden? Dat kan weer in maart, dan is er weer een examen bij de JUG in Breda. Website JUG Breda: https://jugbreda.nl/.

JoomlaDagen: 13 en 14 april 2018

Vrijdag 13 en zaterdag 14 april 2018 zijn de JoomlaDagen, de jaarlijkse Joomla-conferentie waar je alles leert over Joomla, kennis deelt en elkaar ontmoet. Dit jaar draait alles op vrijdag rond het thema Daarom Joomla. Alle mogelijkheden van Joomla komen aan bod; als je nog niet zo veel weet van Joomla ben je in één keer op de hoogte van wat je er allemaal mee kunt. Weet je wel veel van Joomla, maar is het soms lastig om het te verkopen aan bijvoorbeeld je klanten? Dan kun je hier inspiratie opdoen, verkoopargumenten krijgen en praktijkvoorbeelden zien. Deze dag is bij uitstek geschikt om mensen uit je netwerk mee naartoe te nemen. De prijs is laag (€ 25,- Early Bird), en jij en je gasten worden gegarandeerd blij van de inspirerende, informatieve en interessante Daarom-Joomla-presentaties.

Weet jij alles over de mogelijkheden van Joomla en wil je vooral heel veel leren? Dan kun je, ook op vrijdag, een workshop volgen. Op dit moment wordt het programma nog samengesteld, maar als je je aanmeldt voor de nieuwsbrief op https://www.joomladagen.nl ontvang je vanzelf bericht als de workshops bekend zijn.

Voor wie al vaker op de JoomlaDagen geweest is, is het zaterdagprogramma vertrouwd: de hele dag door zijn er presentaties over uiteenlopende onderwerpen voor verschillende niveaus van Joomla-gebruikers.

Dus of je nou beginner bent of gevorderd, wel of niet met Joomla werkt, wij adviseren: ga naar de JoomlaDagen! Meteen een ticket kopen kan hier: https://joomladagen.nl/tickets

Aankomende presentaties

12 februari Marcel en Will over Sportlink

12 maart René Kreijveld: Een AA score in GTMetrix?

9 april JoomlaDagen PreParty: naar welke presentatie ga jij?

Beginnersmeetings

Beginvraag: afgelopen jaar hebben we drie beginnersmeetings georganiseerd. Tot op heden komen daar nog niet zo veel mensen op af (een of twee per meeting). Wat gaan we doen?

Naar aanleiding van deze vraag ontstaat tijdens de bijeenkomst een levendige discussie over PR. Lokale kranten willen bijvoorbeeld geen informatie plaatsen als het niet in hun regio is. Dus ook al zijn we er voor de omgeving Utrecht, in IJsselstein zal niemand weten dat er een handige gebruikersgroep is waar je met al je vragen terecht kunt.
Tips uit de groep: we zouden er wel onze eigen nieuwsbrief voor kunnen inzetten (“stuur deze nieuwsbrief door naar je netwerk”). Bij de VAR, de Brug en de DUIC kun je artikeltjes op de site plaatsen. Regio Leidsche Rijn zou ook nog een optie zijn. Seniorweb heeft een maandelijkse nieuwsbrief.

Zou het een idee zijn om het breder te trekken? Bijeenkomsten over: is Joomla iets voor mij? Informatieve bijeenkomst over Joomla, wat je ermee kunt? Misschien, maar: dan moeten we voor de beginnersbijeenkomsten ook presentaties gaan voorbereiden, wie gaat dat doen?

Lex geeft taalondersteuning aan een Syriër die in de ICT werkt en vrijwilligerswerk doet bij een computercursus. Daar gaat Lex mee naartoe en hij gaat met de mensen van die cursus eens praten, misschien hebben zij tips over hoe je nieuwe leden krijgt. Frits doet hetzelfde bij de bieb in Nieuwegein.

Eric rolde bij toeval in het Google-optimalisatie-gebeuren. Als je een stichting bent met ANBI-status kun je van Google een budget krijgen voor AdWords. Google heeft ook een digitale werkplaats hoe je bekendheid creëert en mensen naar je website trekt en aan je bindt. Online kun je trainingen volgen, superinteressant. Google had ook een popup store in Amsterdam waar je trainingen kon volgen. Ze beginnen in februari weer in Amsterdam.

Wat allemaal leuk is, als je mensen naar je website wilt trekken, maar… we hebben helemaal geen website ?. Waarop de vraag ontstaat: moeten we een eigen website? Die blijft vooralsnog onbeantwoord.

Je kunt ook op je eigen website aandacht besteden aan de JUG: bijeenkomsten in de agenda zetten, en er een blog over schrijven.

Voor wie organiseren we die beginnersmeetings? Daar komen meerdere antwoorden op: hobby-site-bouwers, kleine ondernemers die hun eigen site bijhouden, nieuwe ZZP’ers die hun eigen site willen maken en website-beheerders bij je klanten.

Conclusie is: voorlopig organiseren we even geen beginnersbijeenkomsten meer. Maar in de toekomst misschien wel weer.

Dokter Joomla

Vraag: Hoe toon ik in de backend artikellijst ook de einddatum publicatie, zodat ik aan het eind van het jaar in één keer een aantal artikelen kan depubliceren?

Antwoord: Daar is een slimme truc voor: rechts boven de lijst is een optie: “sorteer tabel op”. Standaard staat die op ID aflopen, als je bijvoorbeeld “Finish publishing ascending” of “Finish publishing descending” kiest, dan worden de bijbehorende kolommen ook getoond.

Case: Ik heb JCE altijd in de blogmodus staan. Ik wil dat-ie standaard opgestart wordt zonder die modus.

Antwoord: Je kunt het instellen bij JCE. In het profiel, tabblad plugin parameters, en dan helemaal onderaan visualblocks.

Case: Hoe zorg ik ervoor dat JCE mijn code niet meer stript?

Antwoord: Kun je instellen in de profielen: http://www.joomla-shark.com/joomla-tutorials/how-to-stop-jce-editor-stripping-my-markup-code-when-saving.html

En hier staat heel veel informatie: https://www.gavick.com/documentation/joomla/disable-html-filters

Case: Heeft er iemand ervaring met het transparant maken van een plaatje?

Antwoord: Wij doen dat altijd gewoon met GIMP.

Case: Wie weet er een goede kaart extensie waar je meerdere locaties op kunt laten zien, maar ook enkele?

Antwoord: MapWidget van Yootheme

Case: Mijn menu is na een update van de template ineens verdeeld over twee regels, hoe kan dat? Op de volle breedte is-ie ineens over twee regels, en als je het scherm kleiner maakt dan gaat-ie wel weer goed. Ik had het aangepast maar na de update was mijn aanpassing weg.

Antwoord: de breedte van je menu staat op 6 kolommen. Dat wordt geregeld in de template. Het is waarschijnlijk hardgecodeerd, vandaar dat het na de update overschreven werd. In jouw template, een T3 (JoomlArt), zit waarschijnlijk een mapje local in de template. Daar kun je aangepaste weergaves neerzetten. Als er een update van de template is, worden die bestanden met rust gelaten.

Reageer

1000 Resterende tekens