Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: /data/sites/web/joomlacommunitynl/data/test.joomlacommunity.nl/public_html/cache/com_content
Bericht sluiten

| Door: Anja de Crom. | Categorie: Utrecht.

Verslag JUG Utrecht 9 feb 2015: Seblod en andere CCK's door Niels Bons

Zo'n 15 bezoekers hadden gehoor gegeven aan de uitnodiging van JUG Utrecht voor deze bijeenkomst.JUG030 Presentaite Seblod en andere CCKs door Niels Bons 09-02-2015

Volgende maand hebben we een paar previews van de Joomladagen: Simon draait proef voor zijn presentatie(s) snelle websites met Joomla en/of Joomla SEO, en Frits en Anja voor hun presentatie Succesvol samenwerken aan Joomlaprojecten.

Laatste versies

  • JCE 2.4.6
  • Akeeba 4.1.2

 

Joomla 3.4 is er bijna! 3 februari is de beta 2 gereleased, 10 februari zou de release candidate komen en 17 24 februari de release. 

Nieuws

  • Joomla biedt free webhosting aan, net zoals Wordpress. De hosting wordt verzorgd door Siteground.

  • Stel je hebt een Wordpress site en je wilt migreren naar Joomla (natuurlijk wil je dat), dan vind je hier een handleiding: //magazine.joomla.org/issues/issue-feb-2015/item/2512-wordpress-to-joomla-migration-checklist.

  • Frits, Joris en Anja zijn naar een Joomla Expert Sessie geweest bij Perfect Web Team. Het was een middag over Joomla Templating. Zeven presentaties door drie presentatoren (eigenlijk een soort mini-Joomladagen dus); kosten: 45 euro, maar dan heb je ook wat. We hebben veel informatie gekregen over het bouwen van een zo kaal mogelijke template. En we weten nu zeker dat een eigen template bouwen minder werk is dan het voortdurend van alles moeten zoeken in frameworks van ontwikkelaars. De sessie ging technisch aardig de diepte in. Een aanrader dus. 

Presentaite Seblod en andere CCK's door Niels Bons

Naast zijn bedrijf Ezet Webdevelopment is Niels parttime ambtenaar (projectmanager internationale projecten, met name Europese projecten op het snijvlak van ICT en toerisme). Websites bouwt hij al sinds mensenheugenis en in 2005 stapte hij over naar Joomla.

Met Joomla kun je prima content beheren, maar het presenteren is een ander verhaal. Als je veel dezelfde content hebt, is het handig als je dat gestructureerd kunt aanbieden. Dat kan met een Content Construction Kit. Die zitten native wel in Drupal, maar niet in Joomla.

Er zijn een aantal CCK(-achtige) extensies:

  • Form2Content
  • K2
  • Zoo
  • Seblod: uitgebreid
  • Cobalt: uitgebreid
  • Fabrik: zit op randje van CCK, moet je erg voor programmeren
  • Flexicontent
  • SobiPro: is meer iets wat een directory weergeeft dan dat het de content beheert
  • Templater (NoNumber): de meest basale
  • Fields Attach: kan extra velden toevoegen aan artikelen

Niels bespreekt kort Form2Content, K2 en Zoo; Seblod bespreekt hij uitgebreid.

Form2Content

Nederlands product, documentatie in het Engels. Meest eenvoudige van de vier. Snel te doorgronden, werkt tamelijk intuïtief. Heeft de look en feel van Joomla. Gratis versie en een pro versie met meer mogelijkheden. Documentatie met stappenplan. Heeft niet veel mogelijkheden voor uitbreiding

K2

Heel populair CCK, vaak al geïntegreerd in betaalde templates. Zou wel eens het meest gebruikte CCK kunnen zijn. Het verbouwt je backend, er komt van alles mee, je moet heel veel uitzetten en extensies zijn niet altijd K2-compatibel. K2 heeft een grote community. Documentatie is beperkt. Je kunt veel instellen via parameters (vaak globaal, niet heel diep). De hoeveelheid voorgedefinieerde types voor extra velden is beperkt. K2 heeft een geïntegreerd commentaarsysteem – dat kan een voordeel zijn maar ook een nadeel.

Zoo

Van YooTheme. Een gratis en een betaalde versie. De gratis heeft twee apps (voorgedefinieerde contenttypen), de betaalde acht. Uitgebreide documentatie. De backend lijkt totaal niet op Joomla. De leercurve is steiler. Het werkt met apps, contenttypes dus, alles wordt erin ingepakt. Je kunt op veldniveau veel instellen. Toegangsniveau instelbaar, niet voor categorie of artikel of menu, maar per element binnen een app. Importfunctie voor Joomla content, K2 content, CSV en JSON. Je kunt een artikel toewijzen aan meerdere categorieën. Ook een geïntegreerd commentaarsysteem. Drag and drop templating (templates verbouwen is wel heel veel werk).

Seblod

Is een van de meer geavanceerde CCKs. Het bestaat al een aantal jaren, is van Octopoos, een Frans bedrijf dat de laatste jaren redelijk groot geworden is.

Seblod is een vreemde eend in de bijt ten opzichte van andere CCKs: het legt een laag over de core van Joomla. Het gebruikt de core artikelen, categorieën, gebruikers, gebruikersgroepen etc. Als je een veld aanmaakt kun je kiezen hoe je het wilt opslaan, bijvoorbeeld als een extra veld in core artikelen. Het is helemaal geïntegreerd binnen Joomla, je kunt het heel makkelijk op allerlei manieren benaderen. Voor het uitbreiden van gebruikersprofielen bijvoorbeeld, kun je in Seblod velden definiëren. Daar heb je geen extra extensies voor nodig en je gebruikers hoeven geen nieuwe workflow te leren. Frontend editing kan ook.

Seblod is gratis, sommige uitbreidingen niet (tussen 5 en 30 euro, en dat kan best uit want ze zijn heel handig). Sinds een tijdje bieden ze ook veelbelovende extra apps (contenttypes) aan.

Seblod heeft ook drag and drop templating. Seblod plaatst een eigen template in de ruimte die Joomla reserveert voor je main content. De standaard template heeft een stuk of 40 moduleposities daarbinnen; gelukkig hebben ze ook minimale templates. Daarnaast kun je de moduleposities van je eigen template blijven gebruiken.

Sinds versie 3 is de documentatie sterk verbeterd. Er is een goed forum, je krijgt keurig antwoord, maar moet soms wel even doorvragen. De support is goed. En in Duitsland is een actieve gebruikersgroep, dit voorjaar verschijnt het eerste Seblod handboek (in het Duits), van Axel Türing. Er is nog wel een ander boek, Guidebook to Seblod 3 van Antonio Mercuro, maar dat is gewoon de user guide dus je kunt die 4,65 beter gebruiken om koffie mee te kopen. Ben je goed in Duits, wacht dan op het boek van Axel Türing.

Seblod heeft een steile leercurve, het is niet eenvoudig te doorgronden. In een paar dagen kun je de basis onder de knie krijgen en een paar contenttypes maken. Maar als je echt de kracht wilt gebruiken, ben je wel een paar maanden verder. Je kunt namelijk heel veel meer dan alleen content een plaatsje geven.

Als je alleen een basis content type wilt, dan is een ander CCK misschien interessanter (Form2Content). Wil je intelligentie aanbrengen waardoor je complete extensies kunt bouwen, dan is Seblod wel heel interessant.

Seblod heeft heel veel handige dingen ingebouwd, die je even moet weten te vinden. Je kunt er niet alleen content mee bouwen, maar het is ook een application builder die live values, conditional states, computation rules, custom scripts, triggers, acces levels, restrictions en web services kan definiëren en gebruiken. Zelf gemaakte applicaties zijn te hergebruiken (exporteren en importeren in een volgende site).

Toegangsniveau is in te stellen per veld, dus niet voor een categorie of artikel of menu, maar echt per element binnen een contenttype veld.

Omdat het de Joomla Core gebruikt heb je bij een update geen problemen (mits je Seblod versie compatibel is met de Joomla versie). Eventuele bugs worden over het algemeen goed opgelost.

Hoe het werkt

Je maakt eerst een toepassingsmap (“artikelen”, “categorieën”, “gebruikers”, “gebruikersgroep”), daarna een formulier om content in te voeren. Je koppelt velden aan het contenttype. Seblod heeft 40 verschillende standaard veldtypen, elk met zijn eigen doel voor het verkrijgen of laten zien van informatie. Voorbeelden daarvan: knoppen, color pickers, selectievakjes, plaatjes-uploaders, maar ook losse tekstvelden of SQL- of PHP-velden. Je kunt ook aan elk veld een eigen class meegeven.

Die formulieren gebruik je dus om je informatie te structureren en/of te creëren. Je kunt met Seblod zowel frontend als backend formulieren maken, volledig hetzelfde of verschillend.

Je kunt losse (herbruikbare) velden maken, of velden die onderdeel vormen van je formulier. Heb je dat klaar, dan kun je gaan kijken hoe je de content gaat uitserveren. Bijvoorbeeld via lijsten en zoeksoorten.

Je kunt met één Joomla-instantie meerdere sites maken en beheren. Dat schijnt niet zo moeilijk te zijn en redelijk goed te werken. Stel je hebt een multinational met subsites, of een meertaligesite met verschillende modules en content maar dezelfde basis, dan werkt de multi sites optie handig.

Naast het formulier geef je met knoppen van alles aan: veldaanduiding, dynamische waarde, verplicht/validatie plus stadium, toegangsrechten, voorwaardelijke status en automatiseren, opmaak en opmaak CSS class, en veldaanduiding plus variatie en breedte en hoogte in percentages.

Niels heeft er een beslisboom mee gebouwd voor een sportschool waar uiteindelijk een advies uit kwam voor een sport die geschikt is voor de gebruiker (www.keepfit-joure.nl). Dat kan ook met RSForms, maar in Seblod kun je uiteindelijk uitkomen bij Joomla-artikelen.

Je kunt Seblod overal voor gebruiken, maar als je snel, eenvoudig, zonder veel rekenregels erachter, gelijkvormig content wilt structureren: kies een andere, want je bent gewoon een hele tijd bezig om het onder de knie te krijgen.

Dit voorjaar komen ze met een e-commerce app voor webshops.

Links

www.seblod.com

//seblod.time4mambo.de/forum/aktuell.html (is wel auf Deutsch)

https://www.youtube.com/user/ScreendesignWhykiki/search?query=seblod

Beginners: video's van James Morell (Amerikaans): https://www.youtube.com/channel/UCKlMPUVqiJBo1R0pbn8k7Bw

 

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.