Een gezellig groepje van rond de tien deelnemers verwelkomen we vanavond op onze nieuwe locatie.

Agenda komende bijeenkomsten

13 november Sander Potjer over usability van de backend

11 december: Marcel en Will over Sportlink, een database waarin uitslagen van wedstrijden worden opgeslagen, die kun je dan binnenhalen in je website.

8 januari: Armen over digitale toegankelijkheid?

Zaterdag 28 oktober is het Regular Labs Day in Antwerpen.

Zaterdag 25 november is het Hikashop Dag in Breda.

Joostock succesvol

Afgelopen weekend vond in Eindhoven Joostock plaats, de eerste Nederlandse Joomla-unconference. Er waren bijna 40 deelnemers. Van tevoren stond het programma niet vast, op zaterdag werd het ter plekke bedacht en daarna werden er sessies ingedeeld. Die sessies waren dan ook geen presentaties waarbij iedereen luisterde naar één presentator, maar gesprekken waarin kennis en ervaringen gedeeld werden en iedereen kon leren van elkaar. ’s Avonds aten we samen en daarna kon er in de hotelbar gedronken en muziek gemaakt worden. Op zondag gingen groepjes mensen aan de slag om een aanzet te maken voor de marketing van Joomla in het Nederlandse taalgebied, en was er een dokter Joomla sessie. De sfeer was tijdens het weekend gezellig, ongedwongen en open. Voor herhaling vatbaar dus!

Inloopavonden Joomla-beginners van start

Op onze eerste inloopavond waren een paar vaste mensen, en een nieuwe deelnemer die een website in Wordpress wilde bouwen. Daar was ze al snel vanaf gestapt, omdat ze veel plugins moest installeren om te bereiken wat ze wilde. Ze had gehoord dat je met Joomla minder hoefde te installeren (omdat de core meer mogelijkheden biedt), en ze wilde weten of dat klopte. Dat hebben we bevestigd. Zij wilde het liefst een website die ze na installatie verder kon uitbouwen. We hebben tegen haar gezegd: ga uit van één template en probeer er daarmee uit te komen. Kijk op het forum, stel vragen en je wordt altijd wel geholpen.

Joomla nieuws

Joomla 3.8.1 is er. Iemand problemen? Ja, Patrick was zijn menu kwijt. Anja heeft zoiets gezien bij een andere site die met een Shape5 template draaide. Daar was het een class die dwarslag. Shape5 heeft er een patch voor gemaakt. Wat daar aan code in staat kan je misschien de juiste richting op sturen: https://www.shape5.com/documentation/Vertex-Framework/Joomla-Specific/How-To-Patch-Vertex-In-Joomla-and-Changelog

Als je nog gecertificeerd wilt worden: 14 november kan het bij JUG Breda; voorafgegaan door een training bij JUG Breda op 31 oktober.

Marcel is laatst tegen een template aangelopen: Protostar plus. Die is veel uitgebreider dan Protostar zelf, met allemaal dingen die je kunt instellen. Ook support gevraagd, hij  kreeg gelijk antwoord.

Safari 11 is meegekomen met de nieuwe IOS en MacOS, die heeft een extra “volg me niet” knopje, het kan zijn dat er daarmee dingen geblokkeerd worden waarvan je niet wilt dat ze geblokkeerd worden.

Er is een wet voor digitale toegankelijkheid in de maak (de Webrichtlijnen bestaan niet meer), die is inmiddels al door de Tweede Kamer. De EU dringt erop aan dat toegankelijkheidsbeleid uitgevoerd gaat worden. Webbouwers die te maken hebben met overheid of publiek domein moeten zich houden aan de standaard (digitoegankelijk.nl). Armen houdt zich daar dagelijks mee bezig en wil wel een presentatie geven over digitale toegankelijkheid en aan welke verplichtingen je moet voldoen.

Show your site

Vanavond hebben we geen echte presentatie; iedereen kan laten zien wat voor bijzondere dingen hij of zij gemaakt heeft.

Fitter.club

Patrick heeft in opdracht van een internetbureau een site gebouwd voor een fitclub: http://fitter.club. De klant wilde een menu maar dan in een module met speciale effecten, met panels op een kruisje klikken weer dicht gaan. Patrick heeft een module gemaakt met buttons die naar beneden schuiven, en als je op het kruisje klikt gaat hij weer terug.

Het was ook van belang dat Google de teksten indexeerde. Modules worden niet geïndexeerd, dus in de module staat een intro en met de lees-meer kom je dan in het artikel.

Onderin heeft Patrick Boostrap 3 tabs gebruikt die hij heeft omgewerkt zodat het buttons lijken.

De template is gebaseerd op Bootstrap 3.

Custom fields op dekaleberg.nl

Lex heeft vorige keer, na de presentatie over custom fields, zelf extra velden aangemaakt voor bij de vakantiehuizen op zijn website.

Hij heeft vier velden: Voorzieningen, Maximum aantal personen, Afstand tot de voet van de Mont Ventoux en de Gesproken talen.

Dat laat hij nu zien bij elke advertentie. Lex heeft een veldengroep aangemaakt die Accommodatie-info heet. Het veld Voorzieningen is een checkbox met verschillende waarden. Het veld Maximum aantal personen is een lijst (dropdown) -> cijfer, even kijken hoe dit zit. Afstand is een lijst met allemaal een range van kilometers. De gesproken talen is weer een checkbox.

Omdat de velden allemaal in dezelfde groep zitten, is er bij de artikelweergave in de backend een tabblad bijgekomen voor die velden.

Met de plugin om velden in de artikeltekst te zetten heeft Lex ze in het artikel geplaatst.

Eind van de middag zag Lex dat Peter van Westen een nieuwe extensie heeft ontwikkeld: Articles Field. Wat-ie precies doet, weten we nog niet.

Cleanekleren.be

Frits heeft voor de actie Cleane Kleren in België een petitiesite opgezet. Mensen tekenen de petitie en hun naam komt op een sportshirt. Ze kunnen de foto van “hun” shirtjes delen via social media. Dat hebben we natuurlijk gelijk uitgeprobeerd.

Vogelaar Verzenders

Patrick heeft voor Vogelaar Verzenders een soort Wetransfer-site gemaakt die bij de klant zelf gehost wordt. Klanten kunnen bestanden uploaden. Het bedrijf werkt voor de verzendmarkt en krijgt Excel-documenten met ledenbestanden. Ze zochten een oplossing omdat op hun interne server te laten binnenkomen. Patrick heeft dit gemaakt met RSForm: klant logt in en kan een contactpersoon aanklikken. Bestand wordt naar de juiste plek gestuurd aan de hand van de gekozen contactpersoon. Die contactpersoon krijgt een notificatie dat het bestand klaarstaat. En als hij inlogt, ziet hij wat er is geüpload aan bestanden. Het zou nog mooier worden als in het formulier ook al meteen de user gegevens ingevuld worden. RSForm heeft daar standaard scriptjes voor: https://www.rsjoomla.com/support/documentation/rsform-pro/customizing-rsform-pro/display-php-variables-by-default-when-form-is-shown.html.

Dokter Joomla

Case: Mijn gastenboek doet het niet, hoe kan dat nou?

Antwoord: Dat wisten we niet, maar in plaats van de oorzaak te zoeken hebben we het even gedeïnstalleerd en daarna opnieuw geïnstalleerd. En nu werkt het wel.

Reageer

1000 Resterende tekens