Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: [ROOT]/cache/com_content
Bericht sluiten

| Door: Wimm72. | Categorie: Gebruikersgroepen.

Verslag JUG Vlaanderen 29 maart 2014

Verslag JUG Vlaanderen 29 maart 2014

Alle hyperlinks in dit verslag openen in een nieuw venster.

jugvlaanderen29032014Agenda

  1. Welkom en overlopen agenda
  2. Toelichting ledenbijdrage
  3. Voorstelling fotobeheer-extensie door Luc Ongena
  4. Verslag van de 9de Joomladagen in Nederland
  5. Vastleggen agenda volgende meeting
  6. Rondvraag

Verslag van de bijeenkomst

1. Welkom en overlopen agenda

13 deelnemers vonden de weg naar onze schitterende nieuwe vergaderlocatie bij LBC Berchem-Brasschaat. We nemen dankbaar afscheid van CVO Temse en zijn LBC Berchem-Brasschaat bijzonder erkentelijk om ons een nieuw onderdak te verlenen. We vernemen dat de directeur een tijdje arbeidsongeschikt is en wensen hem langs deze weg een voorspoedig herstel.

Het doet ons plezier opnieuw enkele nieuwe gezichten te mogen verwelkomen en starten met een kleine rondgang waarin elkeen zich eventjes voorstelt.

 

2. Toelichting ledenbijdrage

De school waar we thans vergaderen vraagt een symbolische bijdrage voor het gebruik van de infrastructuur. Het bestuur van onze Joomla User Group stelt een deelnemersbijdrage voor van 5 euro. Deze zal dienen om de kosten van de vergaderlocatie te dekken, terwijl een eventueel overschot gebruikt kan worden voor de aanschaf van extensies voor de website van onze gebruikersgroep.

 

Michel geeft een presentatie over de wijzigingen die in het verschiet liggen binnen JUG Vlaanderen.
Het concept is dat er één JUG Vlaanderen blijft die de regionale bijeenkomsten ondersteunt en/of stoffeert. De bijeenkomst in Antwerpen blijft gewoon bestaan, maar er ontstaat ruimte om ook in andere plaatsen een Joomlagroep te starten. Per regio kan dan één verantwoordelijke samen met het bestuur de organisatie opnemen. Het bestuur van JUG Vlaanderen bestaat uit: Michel Baghuis, Ben Bruggeman, Wim Marynes en Gie Van der Velden.

Met meerdere regionale JUG's kan er beter per thema of per niveau gewerkt worden. Michel overloopt de gevolgen voor de website en stelt een actieprogramma voor dat uitgewerkt werd. Tot slot werd een nieuw logo ontwikkeld dat op algehele goedkeuring wordt onthaald.

3. Voorstelling fotobeheer-extensie door Luc Ongena

Luc geeft ons een blik achter de schermen van bvnf.be, de website van de Bond Verantwoorde Natuurfotografie. Voor het invoegen van foto's in een artikeltje gebruikt Luc de Mediamanager van JCE, maar daarnaast heeft hij zowat alle fotoplugins uit de JED getest en stelt ons vandaag zijn favoriete keuze voor.

Bij het zoeken naar een geschikte extensie stonden drie voorwaarden voor hem voorop:

  • Het moest gaan om een extensie waarbij het invoegen van foto's niet teveel werk vraagt. De extensie moet zelf zorgen voor het verkleinen en comprimeren van de foto's
  • Liefst responsive zijn
  • Extra info toelaten bij het hoveren

Zo kwam Luc uit bij JSN ImageShow, geschikt voor J2.5 en J3.x. De duurste versie (PRO) kost $69 voor een onbeperkt aantal sites en 12 maanden support. Een uitvoerige handleiding in het Engels is beschikbaar.

Beelden uploaden gebeurt ongecomprimeerd via de mediamanager in de Joomlacore. Na verwerking door de extensie kunnen de originele bestanden verwijderd worden. Of je plaatjes uploadt in portrait of landscape maakt geen verschil. Vervolgens maak je met de extensie een slideshow aan die wordt gelinkt met je eigen imagesfolder of met een Flickr of Picasa-account.

De foto's die je wilt tonen in de slideshow selecteer en sorteer je heel eenvoudig met drag 'n drop. Een dubbelklik op een plaatje geeft je de mogelijkheid om extra informatie toe te voegen zoals titel en beschrijving. Verder geef je de gewenste resolutie aan waarmee je de foto's wilt weergeven.

De extensie laat toe om foto's te tonen, zowel in artikelen als in modules. Ook at random indien gewenst. In de extensie zit ook een flashmodule die het kopiëren en opslaan door de websitebezoeker bemoeilijkt. Voor Apple devices wordt flash omgezet naar HTML5 zodat ze ook daar wel getoond worden.

Luc laat de medegebruikers van de website foto's uploaden langs het frontend via een onderdeel van Community Builder. De weergave van afbeeldingen door Community Builder voldoet niet aan de wensen, daarom wordt in JSN een koppeling naar de geüploade map gemaakt.

Luc geeft ons enkele tips om auteursrechtelijke beschermde foto's te beveiligen:
Tip 1: Als je niet wilt dat het kan gestolen worden, zet het niet op internet...
Tip 2: jNoRightClick, een plugin ontwikkeld door Siteground die beschermt tegen het opslaan via het rechtermuisknopcontextmenu.
Tip 3: Sla je plaatje op als een transparante gif met een stukje jQuery scriptcode. Bij het opslaan ziet men dan enkel een lege afbeelding.
Tip 4: Versnijd je beelden in hele kleine stukjes die samengevoegd als één foto getoond worden.
Tip 5: Voeg een watermerk toe. Dat kan online met www.picmarkr.com of met de ingebouwde mogelijkheid van JSN per map of per foto. Offline zijn er ook mogelijkheden om een onzichtbaar watermerk toe te voegen. Bij vermoedens van misbruik kan het watermerk zichtbaar gemaakt worden door specifieke software.
Tip 6: Vergeet niet te kijken of je imagesmap uitgesloten is uit robots.txt. Anders worden je goed beveiligde plaatjes alsnog gewoon geïndexeerd door Google afbeeldingen.

Tot slot vertelt Luc nog iets over een tweede website die hij onderhoudt: news-travel.be Daar heeft hij met een stukje php-code, ingevoegd in een artikel met Sourcerer, een brug gelegd met SlideShowPro Director (SSPD). SSPD is een onafhankelijk stukje software dat een fotograaf toelaat vanop het fototoestel afbeeldingen te selecteren en te uploaden waarna deze volautomatisch op de website verschijnen! SSPD kost $59 maar wordt helaas niet verder ontwikkeld. Als alternatief voor SSPD zou ook een link naar een Picasa-album kunnen gebruikt worden.

Luc, van harte bedankt voor je prachtige presentatie!

4. Verslag van de 9de Joomladagen in Nederland

We overlopen even wie welke presentaties gevolgd heeft en distilleren daaruit mogelijke onderwerpen voor komende bijeenkomsten:

Wegens tijdsgebrek zullen we de presentaties van zondag overlopen tijdens een volgende bijeenkomst van de JUG.

5. Vastleggen agenda volgende meeting

09:00 - 09:15 / Welkom en overlopen agenda
09:15 - 09:45 / Verslag van de joomladagen deel 2
09:45 - 10:25 / Watchful: wat is het en wat doet het (WimM)
10:25 - 10:35 / Pauze
10:35 - 11:15 / Joomla! beveiligen
11:15 - 11:20 / Vastleggen agenda volgende meeting
11:20 - 12:00 / Rondvraag & Dr Joomla!

6. Rondvraag

Gezien het gevorderde vergaderuur nog één kort variapunt: aanstaande vrijdag om 16:00u vindt een Google Hangout plaats met een presentatie van de nieuwigheden in Joomla! 3.3. Een aankondiging zal nog volgen op de Google+ pagina van JUG Vlaanderen.

De volgende bijeenkomst vindt plaats op zaterdag 19 april om 9 uur in LBC Berchem, Potvlietlaan 2, 2600 Berchem.
Ervaren rot of eerste stapjes in Joomla? Kom gerust eens langs, je bent van harte welkom!

Verslag geschreven door jug lid Gert Smets

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.