Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: /data/sites/web/joomlacommunitynl/data/test.joomlacommunity.nl/public_html/cache/com_content
Bericht sluiten

| Door: Rineke Rottiné. | Categorie: Gebruikersgroepen.

Webteksten schrijven voor Joomla! - 2 oktober 2012

jc-gebruikersgroep-heerenveenVreemde eend?

Ja, misschien wel een beetje een vreemde eend in de bijt van Joomla-onderwerpen. Maar ook een Joomlawebsite kan nu eenmaal niet zonder een tekst. En liefst een goede tekst, waarmee je je bezoeker de boodschap brengt die je ook hebt bedoeld. En Eric Tiggeler heeft van alles wat met tekstschrijven heeft te maken zijn beroep gemaakt. Wie beter dan hij kon ons alles over dit onderwerp vertellen?

Webteksten voor JoomlaWebteksten voor JoomlaWebteksten voor Joomla

De Zeven Zwaarste en Zwartste zonden van de webschrijver

Na zich eerst voorgesteld te hebben, zette Eric direct maar de toon met deze sheet in zijn presentatie. Het is duidelijk, goede webteksten schrijven is nog niet zo gemakkelijk! Maar als je deze zeven zonden weet te vermijden, kom je een heel eind.

  • Gebruik 'filler text' in plaats van 'killer text'
  • Laat je bezoeker wachten op de ontknoping
  • Gooi met bakstenen
  • Hoe grijzer, hoe beter
  • Gebruik van 'klik hier'
  • Praat langs je lezer heen
  • Blijf vooral buiten beeld

Hoe moet het dan wel?

In het kader van stevig schrappen in de webtekst, ga ik hier niet de hele presentatie van Eric overschrijven. Nieuwsgierig? Download dan de presentatie! (1,7 mb)

Wordle.net

Een handig hulpje om de tekst van je website te controleren is Wordle.net. Je kunt hier een afbeelding maken van de tekst op je website en aan de hand daarvan bekijken of je in de tekst de juiste, bij je lezer passende woorden hebt gebruikt. Misschien staan er woorden te vaak in, waarvoor je beter synoniemen kunt bedenken. Of had je woorden wel verwacht, die er juist weer niet vaak genoeg in voorkomen. Eric had een voorbeeld gemaakt van onze eigen website. Dat onze site over Joomla gaat, moge duidelijk zijn!

Webteksten voor Joomla

Taaloverrides

Toch nog een Joomla-onderwerp: de taaloverrides. Via 'Extensies -> Taalbeheer -> Overrides -> Nieuw' kun je standaardtekst van Joomla gemakkelijk aanpassen. Wil je je lezer bijvoorbeeld met 'je' aanspreken in plaats van met 'u'? Dan kun je dat met een taaloverride aanpassen, zodat dit direct voor alle standaardtekst van je hele site geldt. Op deze manier kun je ook standaardteksten op buttons vervangen. Een andere mogelijkheid is om standaardformulierteksten in een taaloverride zo te veranderen dat ze wat vriendelijker klinken. Deze voorbeelden zijn ook weer terug te vinden in de presentatie.

Webteksten voor Joomla

De aanwezigen bij deze boeiende presentatie van Eric Tiggeler zullen de zeven zonden in ieder geval vast niet meer begaan!

Volgende bijeenkomst

Onze volgende bijeenkomst is op 6 november. Sander Potjer gaat een presentatie geven over ACL en ACL-Manager.

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.