Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: /data/sites/web/joomlacommunitynl/data/test.joomlacommunity.nl/public_html/cache/com_content
Bericht sluiten

| Door: . | Categorie: Zwolle.

Verslag 4e bijeenkomst Joomla! Gebruikersgroep Zwolle

Gebruikersgroep Zwolle

Templates... Welke Joomla!-ontwikkelaar is er niet groot mee geworden? In Joomla!-land is het een terugkerend onderwerp waar veel over te vertellen is. Dit is ondermeer de reden geweest om het als hoofdthema op te nemen voor de vierde bijeenkomst van de Joomla! Usergroup Zwolle e.o. Op dinsdag 25 januari, na een uitstel van twee weken was het dan eindelijk zo ver…

Dat het onderwerp geliefd of op zijn minst interessant wordt gevonden bleek wel aan het aantal aanmeldingen. Met maar liefst 23 enthousiastelingen uit zo'n beetje heel Noord-Oost Nederland trapten we af op onze nieuwe locatie. Franklin Kramer van Woosh! Webdesign heette iedereen hartelijk welkom en gaf aan wat de doelstelling van de JUG is, namelijk het op laagdrempelige wijze kennis en ervaring delen over Joomla! en het gezamenlijk bijdragen aan de open sourcepakket community waarbij er ook voldoende ruimte is om onder het genot van een frisje met elkaar bij te praten.

Workshop door Jip Jonker

Jip JonkerNa de opening startte de spreker van vanavond, Jip Jonker van Studio 135, zijn workshop. Met een nette Prezi-presentatie liep hij stap voor stap door de materie heen en ging ondermeer in op de structuur van een template met uiteraard de standaard mappen en bestanden. Na een stukje theorie koos Jip voor de praktische benadering door samen met het publiek ter plekke een template te gaan bouwen voor een fictieve website van de Usergroup Zwolle.

Als eerste werd de link naar de theorie (de mappenstructuur en samenhang van bestanden) nog eens kort aangehaald. Vervolgens werd de index.php en de stylesheet langzaamaan gevuld en de templateDetails.xml in elkaar gezet. Op een locale WAMP-installatie liet Jip iedere keer zien hoe de template groeide. Op deze manier werden vooral de minder ervaren bezoekers aan de hand meegenomen in de materie van templating. Uiteraard werden de modules en posities aangestipt om vervolgens hier en daar wat CSS aanpassingen te doen. De presentatie werd afgesloten met een verdieping in template parameters en template overrides.

Download de voorbeeldbestanden van deze workshop:
Lege template map
Uiteindelijke template (compleet)

Zomaar wat kleine “tussen de regels” tips die je kunnen helpen bij het bouwen van je eigen templates:

  • Voeg eens een editor_content.css bestand toe om je JCE-editor ook als een echte WYSIWYG-editor te gebruiken.
  • Noteer eventuele comments in je index.php voortaan in php-tags in plaats van HTML Comment Tags. Op die manier worden je comments niet gerenderd in de frontend (zie template-mapje voor voorbeelden).
  • Noem je divs naar wat er voor content in staat. div id=”links” zegt weinig terwijl “div id=”news” meer duidelijkheid verschaft. Hierdoor zullen zoekmachines (Googlebot kijkt er bijvoorbeeld naar) je site beter kunnen indexeren en interpreteren.
  • Werk eens met sprites om je background-images, iconen en list-item images sneller te laden.

Community driven...

Dat de workshop en met name de wijze waarop deze gegeven werd, als positief werd ervaren, bleek wel uit het applaus en complimenten vanuit het publiek. Het “formele” gedeelte van de avond werd door Franklin afgesloten, waarna de laptops, iPads en jawel: zelfs de iMac op de WiFi werden aangesloten. Lopende projecten werden besproken en hier en daar werd er zelfs even gezamenlijk aan de configuratie van enkele componenten gewerkt. Een goed voorbeeld van de doelstellingen van een community driven User Group!

Rond 23:00u ging iedereen weer voldaan huiswaarts en werd er afgesproken voor de volgende bijeenkomst, die op dinsdagavond 15 maart zal plaatsvinden.

Samen slimmer worden...

Wil je je ook aanmelden voor onze bijeenkomsten? Kijk dan op onze eigen pagina op de JoomlaCommunity, ons eigen subforum of social networks als LinkedIn en Hyves.

Gravatar
fast pokemap
Valuable information! Looking forward to seeing your notes posted. Thank you for sharing the nice article. Good to see your article. http://appsforsys.com/fastpokemap/

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.