Gisteren is de alpha versie van Joomla 1.6 verschenen, een versie waar veel gebruikers al tijdenlang naar uitkijken. Een alpha versie is niet geschikt voor gebruik op 'live' websites, maar we kunnen wel gaan kijken wat de huidige status van de ontwikkelingen is. In dit artikel loop ik de grootste veranderingen ten opzichte van Joomla 1.5 door.

16-admin-username

Admin gebruikersnaam kiezen - gebruikersgemak

De installatie van Joomla 1.6 is vergelijkbaar met die van Joomla 1.5, dezelfde stappen moeten doorlopen worden. Een groot verschil zit er echter in stap 6. Hier kun je voortaan zelf de gebruikersnaam kiezen voor de administrator. Je zit dus niet meer vast aan ‘admin’, een goede verbetering met het oog op gebruikersgemak en veiligheid.

 

 

16-admin-interface

Administrator interface - content verdwenen?

Als we na de installatie inloggen in het administrator deel van de website valt direct op dat er een menu item is verdwenen. Waar in Joomla 1.5 nog ‘Content’ in het menu stond zien we dat dit nu een plekje heeft gekregen onder ‘Componenten’, een logische keuze, het is immers ook een component. Later gaan we hier dieper op in.

 

 

Gebruikersbeheer - eindelijk ACL!

Een langverwacht onderdeel voor Joomla 1.6 is ACL, dat staat voor het zelf kunnen aanmaken van gebruikersgroepen en daar rechten aan toekennen. We vinden het gebruikersbeheer op dezelfde plek in het menu maar zien dat er een aantal tabs bij zijn gekomen. Gebruikersbeheer bestaat nu uit ‘Users’. ‘Groups’ en ‘Levels’.
Als we onder ‘Groups’ kijken zien we dat je nu zelf groepen kunt aanmaken en daar zogenaamde acties aan kunt koppelen. Onder ‘Levels’ kunnen we meerdere niveaus aanmaken waar we de ‘Groups’ dan aan toekennen. Ten slotte kunnen we dan instellen tot welke groepen een gebruiker behoort. Waar je in het verleden vast zat aan de standaard indeling van Joomla betreft de groepen ben je hier voortaan volledig flexibel in en kan je alle kanten op met de gebruikersrechten.

16-user-groups 16-users-levels 16-users-user

 

16-menu-edit

Menubeheer - modules toewijzen vanuit menu item

Als we doorgaan naar het menubeheer zien we dat ook hier het nodige is aangepast. De menu overzichten zien er overzichtelijker uit. Grotere veranderingen zien we echter als we een menu item openen. Naast diverse nieuwe mogelijkheden tot instellen van de menu items waardoor we meer controle hebben op het uiterlijk en de mogelijkheid tot toevoegen van Meta informatie, valt het op dat we voortaan vanuit een menu item de modules kunnen toewijzen. We kunnen nu specifiek aangeven of een module voor een menu item zichtbaar moet zijn, of juist niet. Zo kun je een module overal weergeven, behalve bij een menu waar je dat niet wilt. In 1.5 selecteerde je dan alle menu items waar de module moest verschijnen. In 1.6 kun je nu dus ook alleen het menu item selecteren waar de module juist niet moet verschijnen.

 

16-categorieen

Categorieën - weg met de secties!

Zoals al eerder opgemerkt is het artikelbeheer verhuisd naar 'Componenten', waar in 1.6 alleen nog 'Artikelen', 'Banners', 'Contacten', 'Nieuwsfeeds' en 'Weblinks' terug te vinden zijn. 'Polls' en 'Zoeken' zijn hier dus uitgehaald.
Als eersten nemen we een kijkje naar de categorieën. "Zijn de secties dan verdwenen?" Ja, de Secties -> Categorieën structuur, die voor veel gebruikers lastig te begrijpen was, is uit Joomla gehaald en vervangen door veel flexibelere 'geneste categorieën'. Hiermee kun je oneindig categorieën met daarin andere sub-categorieën aanmaken.

16-categorie-editAls we een categorie openen om te bewerken zien we ook hier nieuwe mogelijkheden terugkomen om meta informatie toe te voegen, op SEO gebied gaat Joomla 1.6 dus zeker weer een aantal stappen vooruit. Naast het kiezen van een van de zelf aangemaakte toegangsniveaus is het ook mogelijk de uiterlijke verschijning van de categorie te kiezen, als hiervoor meerdere varianten aanwezig zijn.

 

 

16-artikel-edit

Artikelen - met versiebeheer?

Ook de artikelen zijn niet ongemoeid gelaten. Zo zien we onder andere dat de mogelijkheid tot het instellen van de voorpagina artikelen is vervangen voor 'Featured' artikelen, een flexibelere manier van benadering van deze functie.
Als we een artikel open om te bewerken zien we onder andere een groter gebruikersgemak in de toolbar. Naast 'Oplsaan' en 'Toepassen' kunnen we voortaan ook kiezen voor 'Opslaan als kopie' en "Opslaan en nieuw', knoppen die ons het nodige klikwerk gaan besparen. Ook hier zien we weer de mogelijkheid terug voor het kiezen van meerdere lay-out versies onder de 'basis instellingen'.
Wat verder opvalt is dat er een veld boven de editor staat waarin het revisie nummer staat. Momenteel is er nog geen optie voor versiebeheer van artikelen terug te vinden, maar het lijkt erop dat deze veelgevraagde mogelijkheid wel in de uiteindelijke versie gaat komen en dat er de komende tijd nog het een en ander aan het artikelbeheer gaat veranderen. In de alpha versie zien we ineens de (Joomla 1.0) introtext en fulltext verdeling terug, dit wordt echter weer een textgebied in de uiteindelijke 1.6 versie zoals we dat in Joomla 1.5 kennen.

 

16-extensions-manager

Extensiebeheer - updaten vanuit je website?

Bij extensiebeheer zien we de eerste voorzichtige aanpassingen, waar we eerst alleen konden installeren en deïnstalleren zien we nu ook 'Update', 'Discover' en 'Warnings'. Het lijkt erop dat de eerste stappen zijn gezet tot het updaten van de Joomla core en extensies vanuit de website zelf. Echter is dit onderdeel duidelijk nog niet gereed en wachten we af wat de komende alpha versies ons op dit gebied gaan brengen.

 

16-template-styles

Templates - meerdere stylevarianten in template

Binnen het templatebeheer zien we dat er een leuke nieuwe optie is toegevoegd. Binnen een template kunnen voortaan meerdere styles worden aangemaakt en die kunnen per style ingesteld worden. Zeker voor de vele Joomla template clubs zal dit nieuwe mogelijkheden gaan bieden omdat je meerdere stylevarianten met instellingen kunt bewaren.

 

 

16-redirect

Redirects - controle over je url's

De laatste nieuwe functie die we tegenkomen is de optie 'Redirects' onder 'Tools'. Op deze nieuwe pagina kun je instellen waar bijvoorbeeld de pagina 'joomla-16.html' naartoe moet verwijzen. Zo kan je dus op snelle en eenvoudige wijze url's instellen die naar andere pagina's moeten verwijzen.

 

 

Op naar Joomla 1.6 stable!

Zoals we gezien hebben zijn er grote stappen gemaakt naar Joomla 1.6, waarin vele nieuwe functies en verbeteringen zitten die al lange tijd op de verlanglijst stonden van Joomla gebruikers. De komende tijd zullen er met regelmaat nieuwe Alpha en Beta versies verschijnen welke gaandeweg een stabiele Joomla 1.6 gaan vormen. Tot die tijd zullen er nog de nodige verbeteringen en ontwikkelingen worden doorgevoerd. Via de 'Joomla! CMS Development' kun je op de hoogte blijven en zelf bijdragen aan de ontwikkeling.

Op ons forum hebben we een board geopend waar je terecht kunt voor je vragen omtrent Joomla 1.6. Later deze week verschijnt er op onze website een artikel waarin we antwoord proberen te geven op de meest gestelde vragen rond Joomla 1.6.

2 reacties

EasyDiscuss Avatar
Hans Kuijpers
Admin gebruikersnaam kiezen - gebruikersgemak - Je kunt dan wel een nieuwe naam kiezen voor het admin-account, maar de userid blijft ongewijzigd. Daarom is het nog steeds aan te raden om na de installatie een nieuw admin-account aan te maken en de oude te verwijderen.
EasyDiscuss Avatar
lymi
Het zou mooi zijn als de joomla 1.5 extensies en templates er maar wel in werken.;-)

Reageer

1000 Resterende tekens