| Door: Hans . | Categorie: Versies.

Joomla 3.10 en Joomla 4

Op het einde van 2019 staat er voor het Joomla Project gepland om twee versies tegelijkertijd uit te brengen. Een minor versie, Joomla 3.10 en de nieuwe major versie, Joomla 4.0.

Joomla 3.10 zal de laatste versie van de 3.x serie zijn

Zoals in mei 2018 aangekondigd is, en vanwege de release van Joomla 3.9, zal Joomla 3.10 de laatste release van de Joomla 3.x serie zijn. Joomla 3.10 zal voor 2 jaar nadat deze uitgebracht is de volgende ondersteuning krijgen:

 • Bug en veiligheidsondersteuning zal voor een periode van 12 tot 18 maanden gegarandeerd zijn.
 • De overgebleven 6 tot 12 maanden zal er alleen veiligheidsondersteuning zijn.

Bekijk de roadmap van Joomla 3.10 en Joomla 4.0 voor meer informatie hierover.

Wat is er anders aan Joomla 3.10 vergeleken met de gewone minor versies en waarom twee versies tegelijkertijd uitbrengen?

Een minor versie betekent het toevoegen van nieuwe functies en/of een belangrijke wijziging in huidige functies. In maart 2017 is er in dit artikel uitgelegd wat het doel van de laatste Joomla 3.x release is (wat op dat moment nog 3.9 had moeten zijn), iets anders dan een normale minor versie. Joomla 3.10 heeft als doel een brug tussen de twee major versies te zijn. De release zal hoofdzakelijk de API wijzigingen van Joomla 4 toevoegen om de mini-migratie naar de volgende major versie makkelijker te maken.

Ook wordt er in Joomla 3.10 een nieuwe functie in Joomla Update geïntroduceerd om bij het mini-migratie proces te helpen, de pre-update checker.

Wanneer je website naar Joomla 3.10 is geüpdate zal deze pre-update checker het mogelijk maken om de compatibiliteit van je PHP en SQL opties, instellingen en extensies die je gebruikt met Joomla 4 te controleren.

Waar gaan nieuwe functies naar toe?

Vanwege de specifieke aard van deze minor versie is er besloten om geen nieuwe functies in Joomla 3.10 toe te voegen als ze niet gerelateerd zijn aan de compatibiliteitslaag en upgrade proces. De focus ligt puur op de achterwaartse compatibiliteit ten behoeve van onze extensie-ontwikkelaars en gebruikers. Dit is dus ook een formele aankondiging dat elke nieuwe functie voor de Joomla 4.0 branch gemaakt moet worden.

Wat is de stand van zaken met Joomla 4.0?

De bedoeling is om de laatste vier versies van Joomla 3.8 eind januari samen te voegen. Wanneer dit gedaan is wordt er een alpha tag gemaakt en kan er gestart worden met het samenvoegen van de Joomla 3.9 versies.

Wat moet er nog gedaan worden voor de Beta mijlpaal?

Dit is de status van de belangrijkste functies:

 • Backend template en Accessibility (geleid door Elisa Foltyn en Robert Deutz)
  Bezig om het design zoals in de Joomla Magazine voorgesteld is volledig te implementeren
 • Frontend template
  Laatste verbeteringen moeten afgewerkt worden.
 • Publishing Workflow (geleid door Benjamin Trenkle)
  Deze functie heeft optimalisatie nodig in meertalige omgevingen wanneer de workflow component verborgen is.
 • Web Services (geleid door George Wilson)
  Is op dit moment feedback aan het verzamelen over zijn Pull Request https://github.com/joomla/joomla-cms/pull/23424
 • 7 releases moeten nog steeds in Joomla 4 opgenomen worden. Door de release van Joomla 3.9 neemt dit meer tijd in beslag dan voorheen gepland was.

Op de bovenstaande items blijft gewerkt worden en er wordt op dit moment gekeken naar een functie “freeze” en het beginnen met het taggen van beta’s gedurende de lente van 2019.

Hoe kan ik helpen?

Als je wilt helpen aan het verbeteren van Joomla 3.10 en Joomla 4.0 nodigen we je uit om deze te downloaden op onze Nightly Builds pagina en elk probleem te melden op issues.joomla.org.
Deze releases zijn beschikbaar gemaakt om het testen voor gebruikers en extensies-ontwikkelaars makkelijker te maken. Zo kunnen potentiële (compatibiliteits)problemen met een nieuwe release gevonden worden of het testen van nieuwe functies en terugkoppeling geven om deze te verbeteren voordat de release aan de Joomla Community vrijgegeven wordt. Zoals gewoonlijk met alle pre-releases zijn deze niet bedoeld voor productie websites.

Je kan de open issues voor Joomla 3.10 hier en van Joomla 4 hier vinden.

Origineel artikel: https://developer.joomla.org/news/764-joomla-3-10-and-joomla-4-0.html

EasyDiscuss Avatar
Bert van der Waal van Dijk
Dag Hans,

Een tijdje geleden ben ik het versioneren van artikelen kwijt geraakt in Joomla. De optie staat in ieder geval niet meer op de pagina van een artikel. Ik heb nu 3.9.4 draaien. Mogelijk is er ooit iets niet goed gegaan bij een upgrade want ik heb nog een post installation message staan maar die meldt alleen: 440 Component not found.

Ik zie er tegenop om van alles te moeten repareren (ben niet zo technisch). Is het wellicht verstandiger te wachten op een nieuwe Joomla versie? Mijn site is www.gustav-mahler.eu

Wat zou je mij adviseren?

Groeten,
Bert van der Waal van Dijk

0

1000 Resterende tekens