Het is een mooie dag voor het Joomla Project, aangezien we vandaag trots de release van Joomla 3.9 – ‘De Privacy Tool Suite’ - aankondigen welke de tiende minor release in de 3.x serie markeert.

We hopen dat je makkelijk zit want de nieuwe release bevat meer dan 250 verbeteringen van het Joomla CMS – waarbij een volledige privacy tool suite centraal staat, wat het aan de wet voldoen van de site sneller en eenvoudiger, en het leven van de ontwikkelaars een stuk makkelijker maakt!

Met zo veel onderwerpen, moeten we er maar in duiken. Dus …

Wat is er nieuw in Joomla! 3.9?

Hier enkele nieuwe functies …

De Privacy Tool Suite van Joomla!

 • Gebruikerstoestemming - Maak makkelijk werk van privacy verplichtingen van gegevens

Moeten gebruikers toestemming geven voor uw Privacy-beleid en/of Algemene voorwaarden? Met Joomla 3.9, wordt het allemaal automatisch afgehandeld. Stel eenvoudig en makkelijk je core formulieren in om toestemming te vragen voordat er persoonlijke gegevens worden verzameld.
Je kunt ook het op tijd gebaseerd verlopen van de privacy-toestemming instellen. Het systeem laat je weten of en wanneer je contact met je gebruikers moet opnemen om de toestemming te vernieuwen.
Volg gebruikers-toestemming, beheer veranderingen in het beleid van de site en daarnaast veel meer op het dashboard en dat alles in één overzicht.

 • Informatieverzoeken van gebruikers? Appeltje-eitje

Volg en beheer informatie-toegang of verwijder-verzoeken van gebruikers foutloos. Op het moment dat er een verzoek is gedaan log je in, exporteert hun gegevens en/of verwijdert ze.

Verwijder-verzoeken van gebruikers worden volledig automatisch afgehandeld, waarbij alle persoonlijke gegevens worden geanonimiseerd zonder dat je een vinger hoeft uit te steken.

Vergeet nooit meer een verzoek. Stel Joomla 3.9 in om te herinneren.

 • Extensie mogelijkheden - Zet je gebruikers in de schijnwerpers als het op privacy aankomt …

Extensie ontwerper – rijk je potentiële gebruikers de helpende hand door duidelijk te maken weke gegevens je extensie verzamelt. Gebruik, als je functionaliteit in je extensie wilt melden die privacy consequenties kan hebben, het nieuwe plugin event (onPrivacyCollectAdminCapabilities).

Met deze eenvoudige actie krijgen je gebruikers een duidelijk begrip van je extensie en of ze hun eigen documentatie moeten wijzigen, zoals hun Privacybeleid of Algemene voorwaarden.

 • Gebruikersactie log - Weet wie wat en wanneer gedaan heeft

Wil je weten welke beheerdersacties zijn uitgevoerd op je site? Dankzij Joomla 3.9, kunnen supergebruikers makkelijk zien welke gebruiker wat en wanneer gedaan heeft. En het werkt ook met ondersteunende extensies! Bekijk de actie-log, exporteer hem en verwijder de regels. Je mist nooit iets dankzij de nieuwste acties module die toegevoegd kan worden aan het controlepaneel.

Meer nodig? Activeer dan de nieuwe rotatie plugin – dit maakt het mogelijk de log-bestanden te rouleren en verwijderen.

Joomla 3.9 gaat over meer dan Privacy

 • Contentbeheer is snel en makkelijk gemaakt – kleine functies, die het verschil maken
  • Voeg notities toe aan artikelen in het beheergedeelte en filter ze #19134,
  • Een nieuwe zoekfunctie in het beheergedeelte: Zoek naar specifieke artikel tekst #20083
  • Laad een module via ID in een artikel #19362
 • Meer flexibiliteit voor extra velden door twee nieuwe opties
  • Een herhaalbaar extra veld (#20243) is nu beschikbaar
  • Maak alternatieve lay-outs aan om aan je wensen te voldoen (#18571)
 • Nieuwste website wijzigingen
  • Toon de introductie of de volledige afbeelding in de nieuwsflash module (#20169),
  • Toon alleen de artikelen van een bepaalde auteur in de nieuwste artikelen module (#20687) en meer opties!
 • Nieuwe functies voor meertalige websites
  • Een nieuwe werkbalk knop bij 'bewerlk associaties' #21022
  • Verspreid bestaande associaties #21321
  • Toon de tags per taal #19509
 • Gebruik Google Invisible reCAPTCHA op de websites #18146
 • Argon2id Password wordt nu ondersteund #20855

Bezoek de Joomla 3.9 website om meer te leren over deze release en bekijk onze Joomla! 3.9 documentatie om te ontdekken hoe de nieuwe functies te gebruiken.

Je bent klaar voor Joomla! 3.9 – Maar is je website dat ook?

Het updaten van je website naar Joomla! 3.9 vraagt maar één klik (zoals alle voorgaande 3.x versies).

Maar zorg ervoor dat je alle extensies van derden update, gevolgd door een volledige back-up (en test die), voordat je upgrade.

Als je hier bent, is het een goed ogenblik om de hosting te bekijken – controleer daar eens wat de PHP en database versie is! We adviseren het upgraden naar PHP 7.1.x om het meeste uit de laatste PHP-verbeteringen te krijgen. Meer systeem vereisten en suggestie staan op de technische vereisten pagina.

Download

Nieuwe installaties

Download Joomla! 3.9.0

English (UK), 3.9.0 Full Package

Nieuwe installatie instructies en technische vereisten

Upgrade pakketten

Upgrade pakketten

Joomla! 3 upgrade pakketten

Denk eraan… Lees alstublieft de update instructies voor het updaten + schoon de cache van de browser na het upgraden. Zorg er voor dat wanneer je je website update dat je als Super User bent ingelogd! Lees hier meer over.

Bug gevonden? Meld hem op de Joomla! Issue Tracker.

Vragen? Lees de documentatie wiki voor FAQs met betrekking tot de 3.9.0 release.

 

Joomla! vrijwilligers – We prijzen jullie!

Dank voor alle code door de jaren heen. Inclusief het komende werk, er zijn nu meer dan 700 commits uitgevoerd in onze code base sinds de 3.8.12 release (we tellen door)!

Veel dank gaat uit naar iedereen die heeft bijgedragen aan Joomla! 3.9 en het mogelijk heeft gemaakt.

Speciale dank gaat uit naar Michael Babker, Tuan Pham Ngoc, Nicola Galgano, Brian Teeman en Hannes Papenberg. Deze tamelijk buitengewone mensen deden allemaal geweldig werk door de Privacy Tool Suite werkelijkheid te laten worden.

Een volledige lijst met geweldige ontwikkelaars achter Joomla! 3.9 kan hier gevonden worden – op onze dank je wel pagina.

Als laatste, maar zeker niet de minste, danken we de 3.9 Marketing and Translation teams! Veel dank, Merci beaucoup, Vielen Dank en muchas gracias!

Verspreid de Joomla! liefde

Wat heeft Joomla! voor jou gedaan? Heeft het je geholpen beter, sneller en slimmer te werken? Heeft het enkele grote fouten voorkomen of je meer vrijheid gegeven in de grote online wereld? Vertel het aan iedereen – en help ze precies dat te doen wat jij hebt gedaan, met behulp van Joomla!

Deel ons heet-van-de-naald nieuws!

Ga op reis naar de Joomla! 3.9 landingspagina – welke al beschikbaar is in meer dan 20 talen (dank vrijwillige vertalers!). Hier ontdek je een volledig overzicht van de spiksplinternieuwe functies.

Heb je afbeeldingen of banners nodig voor je blog, website of om te delen op sociale media? Download wat je nodig hebt vanaf onze overvolle Joomla! 3.9 afbeeldingen pagina. En als je ze wilt vertalen kun je de bronbestanden hier vinden.

We zouden het fijn vinden als je de Joomla! liefde verspreid, door de wereld over ons werk te vertellen.

Ben je journalist, blogger of zendeling?

Ons Joomla! Marketing Team is beschikbaar voor interviews en andere zaken. Hiervoor kan je een email sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Maak de volgende Joomla! release nog beter

Joomla 3.10 en 4.0 beginnen er al aan te komen. Heb je een helder idee hoe we Joomla! nog beter kunnen maken? We kunnen alle ontwikkelaars gebruiken die het verschil kunnen maken  bij de aankomende releases.

Vind meer over deze releases op GitHub:

Download deze aankomende releases van de nightly build pagina (alleen voor test doeleinden - gebruik het niet op productie websites).

Wil je een nog makkelijkere manier?

Ga naar de  launch.joomla.org - waar je Joomla! 4.0 in slechts één klik kunt testen - geen testomgeving nodig, niets installeren of in te stellen.

Ga bij de Joomla!-macht

Van scherpe testers tot getalenteerde vertalers, Joomla groeit en ontwikkelt zich alleen door ons dappere team vrijwilligers.

Zo kun je helpen…

 • Word tester - Geen speciale kennis nodig – maar je moet in staat zijn test-releases te installeren en rapporteer-instructies te volgen
 • Help ons vertalen – Spreek je Engels en een andere taal? Help ons het de wereld te vertellen!
 • Documenteer nieuwe functies – Beschouw je jezelf van nature een onderwijzer? Deze rollen zijn voor degenen die handleidingen en technische documentatie kunnen schrijven
 • Joomla 3.9 Helpschermen - Iedere gebruiker kan helpen met het bijwerken en/of vertalen van de helpschermen – deze zijn toegankelijk vanaf het Joomla! beheergedeelte
 • Andere gebieden - Er zijn volop andere vrijwilliger plaatsen - vind er een die past bij jou kennis en interesse

Er gebeurt veel in het Joomla Project. Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor de Joomla nieuwsbrief - en denk er aan, als je ontwikkelaar bent, je ook aan te melden voor onze Developer nieuwsbrief.

Reageer

1000 Resterende tekens