| Door: Martijn Maandag . | Categorie: Versies.

Joomla 4.1 beta1 is nu beschikbaar

Het  Joomla Project is blij de beschikbaarheid aan te kondigen van de eerste Joomla 4.1 Beta release om te testen.

Waar is deze release voor?

Er zijn twee hoofdredenen voor beta-releases:

 • Aan ontwikkelaars de basis geven om hun extensies te testen
 • Het rapporteren van problemen ruim voor het uitkomen van de definitieve release

Kijk, voor een complete lijst met bekende backward compatibiliteit problemen voor versie 4.1, op Potentiële backward compatibiliteit problemen in Joomla 4 op de documentatie website.

Waar is deze release NIET voor?

Deze beta versie van Joomla 4.1 is niet geschikt voor productie websites. Het is alleen om te testen.

Waar kan ik hem vinden?

Download Joomla 4.1.0 Beta1

Om altijd de meest recente versie van Joomla 4 te gebruiken nodigen we je uit om de nightly build packages te gebruiken (wordt iedere nacht bijgeweerkt).

Om het voor nieuwkomers makkelijker te maken, kun je een gratis Joomla 4 website om te testen maken op launch.joomla.org.

Wanneer komt de stabiele versie uit?

Joomla! 4.1 (algemeen beschikbaar) wordt vrijgegeven op of rond 15 februari 2022. De geplande mijlpalen zijn:

Alpha

 • 28 september 2021 - Voorbij
 • 26 oktober 2021 - Voorbij
 • 23 november 2021 - Voorbij

Beta (functies bevroren)

 • 7 december 2021 -Deze release
 • 21 december 2021
 • 4 januari 2022

Release Candidate (Taal bevroren)

 • 18 januari 2022
 • 1 februari 2022

Stabiele release

 • 15 februari 2022

Denk eraan dat de datums onderhevig zijn aan verandering, afhankelijk van de beschibaarheid van vrijwilligers en omstandigheden buiten onze invloed.

Wat is nieuw in Joomla 4.1?

We proberen de volgende generatie Joomla de beste te maken. Tot nu toe zijn dit de functies die toegepast zijn in versie 4.1. Bekijk onderstaande lijst.

Wat zijn de plannen voor Joomla 4.1?

Momenteel zijn we behoorlijk op weg met Joomla! 4.1. De meeste projecten voor Joomla! 4.1 zijn af of bijna af en hebben alleen een aantal afsluitende testen nodig om om gemerged te worden:

 • Verbetering van taalondersteuning binnen artikelen > Kijk hier
  => Gemerged en beschikbaar
 • Betere ondersteuning voor code markeren in de TinyMCE tekstverwerker > Kijk hier
  => Gemerged en beschikbaar
 • Verbetering van de mediabeheer Web Service > Kijk hier
  => Gemerged en beschikbaar
 • Onderliggende templates > Kijk hier
  => Gemerged en beschikbaar
 • Taak planner (Web cron) voor Joomla > Kijk hier
  => Gemerged en beschikbaar
 • Toegankelijkheid controle voor auteurs > Kijk hier
  => Is klaar om te testen/mergen maar we hebben besloten het niet in beta1 te forceren. Het zal daarom, na te zijn getest, in beta 2 komen.
 • En veel meer!

Met het verlaten van de Alpha fase zijn we klaar met de functies (afgezien van de Toegankelijkheid controle). Nu kunnen we ons de komende weken concentreren op het stabiliseren van Joomla! 4.1. We zullen vanaf nu geen nieuwe functies opnemen (afgezien van de toegankelijkheid controle) in de 4.1 branch. Maar het staat u vrij verbeteringen en reparaties  voor te stellen voor bestaande functies (zoals de planner en onderliggende templates).

Er komen nog twee beta releases om te testen en het stabiliseren en daarna gaan we over naar de release candidate modus (RC) als alles volgens plan gaat.

Lees, om meer over onze ontwikkelstrategie te leren, dit artikel.

Hoe kan ik helpen met de Joomla 4.1 ontwikkeling?

Om te helpen met de 4.1 release en om onze hoofd-functies “productie-klaar” te krijgen, hebben we hulp nodig met het testen van de releases en het rapporteren van bugs die gevonden worden op issues.joomla.org.

We moedigen vooral extensie-ontwikkelaars aan om hun mouwen op te stropen, bugs te vinden en hun extensies te testen met Joomla 4.1 en hun ervaringen te delen.

We willen onze gebruikers eraan herinneren dat Joomla 3.10 bedoelt is als de laatste release van de Joomla 3.x serie en voornamelijk een release is dat backports van API wijzigingen bevat in de Joomla 4.x ontwikkel branch om te helpen bij de overgang naar het volgende hoofdrelease voor de community.

We focussen op Joomla 4 om het top te maken. We plannen daarom geen nieuwe 3.x sub versies - behalve als het echt essentieel is. Alle functievoorstellen moeten gedaan worden voor de 4.x release.

Weer vind ik documentatie over Joomla 4?

We zijn begonnen handleidingen ter beschikking te stellen om te helpen met Joomla 4. We zullen meer handleidingen schrijven om te helpen om de belangrijke wijzigingen van Joomla 4 te begrijpen. U kunt de bestaande, zoals het maken van een plugin of een module voor Joomla 4, namespaces conventies, prepared statements, gebruik van de nieuwe web asset classes en veel meer hier.

We moedigen ontwikkelaars aan om documentatie over Joomla 4 te schrijven op docs.joomla.org om gebruikers en andere extensie-ontwikkelaars te helpen en te leiden.

Een JDocs pagina zal ontwikkelaars helpen de bestaande documentatie te bekijken en de documentatie die nog nodig is.

We nodigen u uit het regelmatig te bekijken, het bij te werken en de ontbrekende inhoud aan te vullen: Joomla 4 handleidingen project

De meeste documentatie over de functionaliteit is nodig als we de beta (functie bevriezing) hebben bereikt.

Moet ik een upgrade naar Joomla 4.x plannen?

Joomla 4.x is Joomla’s nieuwste hoofdversie.

Joomla 3.10 is uitgebracht naast Joomla 4 als nieuwste minor release van Joomla 3 (zie dit artikel).

Joomla 3.10 zal twee jaar ondersteund worden, wat genoeg tijd geeft om de migratie naar Joomla 4 te plannen en de update van extensies (indien noodzakelijk) om Joomla 4 comptabible versies te worden. We zullen bronnen beschikbaar stellen op de documentatie website om te helpen bij de migratie.

Verwante informatie

Als u extensie-ontwikkelaar bent, abonneer je dan op de Algemene ontwikkelaars mailinglijst, waar u de extensie ontwikkeling kunt bespreken. Nieuws dat eigen ontwikkelingen kan beïnvloeden wordt daar ook van tijd tot tijd gedeeld.

Dit is de vertaling van deze aankondiging.

 

1000 Resterende tekens