| Door: Martijn Maandag. | Categorie: Versies.

Joomla 4.2.2 is nu beschikbaar

Joomla heeft al enige tijd ondersteuning voor webauthenticatie en dit heeft goed gewerkt sinds de introductie daarvan. Dat was totdat de server van de Fido-alliantie door een storing niet meer bereikbaar was.
Dit resulteerde erin dat Joomla-sites contact probeerden te maken met de Fido-alliantie server, maar geen reactie ontvingen aangezien de reactie enige tijd in beslag nam merkten gebruikers dat hun sites traag werden.

Naarmate meer sites de Fido-server probeerden te bereiken, werd het nog moeilijker om contact op te nemen met de server, wat nog meer storingen veroorzaakte.

Dit was een zeer moeilijke bug om op te testen omdat het afhankelijk was van een server van een derde partij die problemen ondervond en daarom kwam het niet aan het licht tijdens het testen van 4.2.1.

De Joomla 4.2.2-release wordt geleverd met de Fido-token, zodat we niet langer contact hoeven op te nemen met de Fido-server telkens als we een bijgewerkte token nodig hebben. Dit zal de laadtijden van de site verbeteren.

Dit release zet nieuwe standaards in toegankelijk webdesign en brengt opwindende nieuwe functies, die Joomla's waarden voor inclusiviteit, eenvoud en veiligheid benadrukken in een nog krachtiger open-source webplatform.

Met Joomla 4.2.2, brengen we nieuwe functies voor bloggers en auteurs, webontwerpers, extensieontwikkelaars en webbureaus.

De hoogtepunten zijn:

Toetsenbord snelkoppelingen.

Met de nieuwe toetsenbord snelkoppelingen kan tijd gewonnen worden en wordt je productiever.

Er zijn er 9 ingebouwd in het beheergedeelte van je site, zoals J + F om naar het zoekveld te springen en J + S om op te slaan.

En het grote nieuws is dat andere extensies in staat zijn hun eigen sneltoetsen ook toe te voegen. Druk op J + X om een complete lijst te krijgen. De toetsaanslagen zijn sequentieel, waardoor het toegankelijker is als wanneer ze gelijktijdig aangeslagen moeten worden.

Meervoudige authenticatie.

Tot nu toe bood Joomla alleen maar 'Tweevoudige' authenticatie; met 'Meervoudige' authenticatie brengen we de toegangsbeveiliging een stap verder door de mogelijkheid te bieden verschillende authenticatie mechanismes te kiezen om de site te beveiligen. Gekozen kan worden gebruik te maken van Yubi-key, Web Authentication, een verificatiecode of een code via de e-mail.
Zoals meervoudige authenticatie werkt is dat eerst ingelogd wordt met gebruikersnaam en wachtwoord. Daarna komt er een ander scherm waarbij de tweede authenticatie methode wordt ingegeven.
Dit betekent dat het niet meer mogelijk is de meervoudige authenticatiecode in te geven op de zelfde pagina als de inlogpagina.

Waar kan ik Joomla 4.2.2 downloaden?

Via de Downloads site, natuurlijk :)

Nieuwe installaties

Nieuwe installatie instructies en technische vereisten

Upgrade pakketten

Denk eraan de cache van de browser te legen na het updaten!
Wil je een rondtoer met Joomla 4 maken zonder te hoeven installeren? Daar hebben we een oplossing voor: Probeer Joomla 4 op launch.joomla.org

Beveiligingsprobleem gerepareerd

[20220801] Lage prioriteit - Lage impact - Multiple Full Path Disclosures door het ontbreken van '_JEXEC or die check' (betreft Joomla! 4.2.0) Meer informatie

Verbeteringen in Joomla 4.2.2

Bezoek GitHub voor een volledige lijst met bug fixes.

Waar vind ik documentatie over Joomla 4?

We hebben handleidingen om bij Joomla 4 te helpen. Het maken van een Plugin of een Module voor Joomla 4, namespaces afspraken, prepared statements, gebruiken van de nieuwe web asset classes en veel meer.

We moedigen ontwikkelaars aan documentatie over Joomla 4 te schrijven op docs.joomla.org om gebruikers en andere extensie ontwikkelaars te helpen en te begeleiden.

Link naar J4 Documentatie

https://docs.joomla.org/J4.x:Getting_Started_with_Joomla!

https://docs.joomla.org/JDOC:Joomla_4_Tutorials_Project

Moet ik de upgrade naar Joomla 4.2 inplannen?

Joomla 4.2 is Joomla's nieuwste hoofdversie.

Joomla 3.10 zal ondersteund worden met veiligheid reparaties tot 17 augustus 2023, wat genoeg tijd biedt om de migratie naar Joomla 4 te plannen en de extensies te updaten (indien noodzakelijk) om Joomla 4 compatibele versies te krijgen.

Aangezien het nu een jaar is sinds de release van J4.0, zou u aan het plannen moeten zijn of aan het migreren naar de nieuwste versie van Joomla.

We bieden bronnen om te helpen bij de migratie op de documentatiesite.

Joomla 4.2.2 is uit, laat van je horen!

We hebben het beste Joomla ooit uitgebracht.  Laat dat de wereld weten.
Gebruik voor de geweldige nieuwe functies de hashtag #Joomla4 en #Joomla4All.

Link naar J4 Brochure: https://joom.la/J4brochure

J4 documentatie: https://docs.joomla.org/J4.x:Getting_Started_with_Joomla!

Voor wie is Joomla?

Moet je een website maken? Voor persoonlijk gebruik, je werk, liefdadigheid, niet om winst te maken. Misschien een universiteit, een lokale overheid, dan is Joomla iets voor jou.

Een web agentschap  heeft een goed ondersteund framework nodig groeit met de behoeften van de klant. Dan is Joomla iets voor jou.

Geschreven door vrijwilligers uit iedere sector wordt het op het hele internet gebruikt voor allerlei soorten projecten: kleine projecten, maar ook sites van overheden. Van kleine webshops tot sites van wereldmerken, Joomla is in staat te groeien om aan te sluiten bij je behoeften.

Joomla’s kracht komt uit zijn steeds evoluerende codebasis, op de hoogte blijven van de beste praktijken, maar ook uit zijn grote ecosysteem van ontwikkelaars die kansen in de markt zien en de gaten vullen met goede software ontworpen voor de behoeften van de echte wereld.

Joomla! 4.2.1 is de nieuwste in een wereldklasse CMS dat je in staat stelt te beginnen met je website waarbij je weet dat het kan groeien met je behoefte en je klanten.
Dit alles en daarnaast is Joomla 4 gratis te gebruiken en open-source software.

Waar wacht je op? Installeer vandaag en laat je toekomst groeien.

Hoe kun je de Joomla ontwikkeling helpen?

Er zijn diverse manieren waarop je actief betrokken kunt raken bij Joomla. Het maakt niet uit of je codeur bent, integrator of een gebruiker van Joomla. Je kunt contact opnemen met een vrijwilliger team om meer informatie te krijgen of, als je daar klaar voor bent, je aansluiten bij de Joomla! Bug Squad.

De Joomla! Bug Squad en het CMS Release Team zijn een van de meest actieve teams in het CMS ontwikkel proces en zoeken altijd mensen (niet alleen ontwikkelaars) die kunnen helpen met het verzamelen van bug reports, coderen van patches en het testen van oplossingen. Een geweldige manier om je kennis te verhogen van Joomla en ook een goede manier om nieuwe mensen te ontmoeten vanuit de hele wereld.

Lees, als je belangstelling hebt, over ons in de Joomla! Wiki en, als je je erbij wilt aansluiten, e-mail dan [email protected].

Het project wil ook al de bijdragers bedanken die de tijd hebben gevonden werk te doen en aan te bieden om in het Joomla! CMS en Framework op te nemen.

Veel dank aan alle vrijwilligers!

Joomla 4.2.1 is het resultaat van duizenden uren werk door talloze vrijwilligers.

Veel dank aan iedereen die heeft bijgedragen aan de 4.2.1 release!

Verwante informatie

Als je extensie ontwikkelaar bent schrijf je dan in voor de general developer mailing list, waar je over extensie ontwikkeling kunt discussiëren. Nieuws dat eigen ontwikkelingen kan beïnvloeden zal daar ook van tijd tot tijd geplaatst worden.

Dit is een vertaling van de originele release-aankondiging.