| Door: Hans van der Meer. | Categorie: Versies.

Joomla 4.2.8 - een veiligheidsrelease is nu beschikbaar

Joomla 4.2.8 is nu beschikbaar. Dit is een veiligheidsrelease voor de 4.x serie van Joomla die een kritiek veiligheidsprobleem in de webservices API oplost.

Deze release bevat alleen de beveiligingsfix, er zijn geen andere wijzigingen aangebracht vergeleken met Joomla 4.2.7. Na de release raden we je ten zeerste aan om je gegevens te vervangen die in je global site configuratie staan, namelijk:

  • database
  • SMTP
  • Redis
  • HTTP prodxy

Dit issue is gerapporteerd in een verantwoorde openbaarmaking (responsible disclosure) proces. Er zijn geen berichten van uitbuiting hiervan op publieke websites

Veiligheidsprobleem opgelost met 4.2.8

20230201] - Core - Onjuiste toegangscontrole in webservice eindpunten - Meer informatie

Waar kan ik Joomla 4.2.8 downloaden?

Via de Downloads site, natuurlijk :)

Nieuwe installaties

Nieuwe installatie instructies en technische vereisten

Upgrade pakketten

Denk eraan de cache van de browser te legen na het updaten!

Waar vind ik documentatie over Joomla 4?

We hebben handleidingen om te helpen met Joomla 4. Het maken van een Plugin of een Module voor Joomla 4, namespaces conventies, prepared statements, het gebruik van de nieuwe web asset classes en veel meer.

We moedigen ontwikkelaars aan om te helpen bij het schrijven van de documentatie over Joomla 4 op docs.joomla.org om gebruikers en andere extensie-ontwikkelaarste te begeleiden.

Een JDocs pagina helpt ontwikkelaars de bestaande documentatie te bekijken en te zien wat er nog nodig is.

We moedigen aan er regelamtig naar te kijken het bij te werken en ontbrekende inhoud te te voegen: https://docs.joomla.org/JDOC:Joomla_4_Tutorials_Project

Moet ik de upgrade naar Joomla 4.2 inplannen?

Joomla 4.2 is Joomla's nieuwste hoofdversie.

Joomla 3.10 zal ondersteund worden met veiligheid reparaties tot 17 augustus 2023, wat genoeg tijd biedt om de migratie naar Joomla 4 te plannen en de extensies te updaten (indien noodzakelijk) om Joomla 4 compatibele versies te krijgen.

Aangezien het nu een jaar is sinds de release van J4.0, zou u aan het plannen moeten zijn of aan het migreren naar de nieuwste versie van Joomla.

We bieden bronnen om te helpen bij de migratie op de documentatiesite.

Joomla 4.2.8 is uit, laat van je horen!

We hebben het beste Joomla ooit uitgebracht.  Laat dat de wereld weten. Gebruik voor de geweldige nieuwe functies de hashtag #Joomla4 en #Joomla4All.

Link naar J4 Brochure: https://joom.la/J4brochure

J4 documentatie: https://docs.joomla.org/J4.x:Getting_Started_with_Joomla!

Voor wie is Joomla?

Moet je een website maken? Voor persoonlijk gebruik, je werk, liefdadigheid, niet om winst te maken. Misschien een universiteit, een lokale overheid, dan is Joomla iets voor jou.

Een web agentschap  heeft een goed ondersteund framework nodig groeit met de behoeften van de klant. Dan is Joomla iets voor jou.

Geschreven door vrijwilligers uit iedere sector wordt het op het hele internet gebruikt voor allerlei soorten projecten: kleine projecten, maar ook sites van overheden. Van kleine webshops tot sites van wereldmerken, Joomla is in staat te groeien om aan te sluiten bij je behoeften.

Joomla’s kracht komt uit zijn steeds evoluerende codebasis, op de hoogte blijven van de beste praktijken, maar ook uit zijn grote ecosysteem van ontwikkelaars die kansen in de markt zien en de gaten vullen met goede software ontworpen voor de behoeften van de echte wereld.

Joomla! 4.2.7 is de nieuwste in een wereldklasse CMS dat je in staat stelt te beginnen met je website waarbij je weet dat het kan groeien met je behoefte en je klanten.
Dit alles en daarnaast is Joomla 4 gratis te gebruiken en open-source software.

Waar wacht je op? Installeer vandaag en laat je toekomst groeien.

Hoe kun je de Joomla ontwikkeling helpen?

Er zijn diverse manieren waarop je actief betrokken kunt raken bij Joomla. Het maakt niet uit of je codeur bent, integrator of een gebruiker van Joomla. Je kunt contact opnemen met een vrijwilliger team om meer informatie te krijgen of, als je daar klaar voor bent, je aansluiten bij de Joomla! Bug Squad.

De Joomla! Bug Squad en het CMS Release Team zijn een van de meest actieve teams in het CMS ontwikkel proces en zoeken altijd mensen (niet alleen ontwikkelaars) die kunnen helpen met het verzamelen van bug reports, coderen van patches en het testen van oplossingen. Een geweldige manier om je kennis te verhogen van Joomla en ook een goede manier om nieuwe mensen te ontmoeten vanuit de hele wereld.

Lees, als je belangstelling hebt, over ons in de Joomla! Wiki en, als je je erbij wilt aansluiten, e-mail dan [email protected].

Het project wil ook al de bijdragers bedanken die de tijd hebben gevonden werk te doen en aan te bieden om in het Joomla! CMS en Framework op te nemen.

Veel dank aan alle vrijwilligers!

Joomla 4.2.8 is het resultaat van duizenden uren werk door talloze vrijwilligers.

Veel dank aan iedereen die heeft bijgedragen aan de 4.2.8 release!

Verwante informatie

Als je extensie ontwikkelaar bent schrijf je dan in voor de general developer mailing list, waar je over extensie ontwikkeling kunt discussiëren. Nieuws dat eigen ontwikkelingen kan beïnvloeden zal daar ook van tijd tot tijd geplaatst worden.

Dit is een vertaling van de originele release-aankondiging.