Het Joomla Project is blij de beschikbaarheid van de twaalfde Joomla 4.0 Alpha aan te kondigen om te testen.

Waar is deze release voor?

Er zijn twee belangrijke redenen waar alpha releases voor zijn:

 • Ontwikkelaars de basis ter beschikking te stellen om hun extensies te testen en problemen te kunnen melden ruim voor de definitieve release.
 • Gebruikers in staat te stellen nieuwe functies te ontdekken die in Joomla 4 zijn geïntroduceerd.

Dit release bevat de meeste Joomla Core library wijzigingen die in versie 4.0.0 zullen zitten. Enkele van deze wijzigingen zullen kleine wijzigingen vragen in extensies. Kijk, voor een volledige lijst met bekende backward compatibiliteit problemen voor versie 4.0, de Potentiële backward compatibiliteit problemen in Joomla 4.0 op de documentatie site.


Om altijd de laatste versie van Joomla 4 te gebruiken, nodigen we je uit om het 's nacht aangemaakte pakket te gebruiken (ieder nacht bijgewerkt).
Om het voor nieuwkomers makkelijk te maken kun je een gratis Joomla 4 website om te testen aanmaken via launch.joomla.org.

Denk eraan dat dit een Alpha release is en niet geschikt om op een productie website te gebruiken. Het is alleen om te testen.

Wat is nieuw in Joomla 4?

We zijn vastbesloten de volgende generatie Joomla de beste te maken. Joomla 4 zal eenvoud en een betere gebruikerservaring bieden, terwijl het ook een krachtiger systeem voor ontwikkelaars zal zijn.

Hier een korte lijst met belangrijke functies in Joomla 4 en voordelen die we willen implementeren:

 • Joomla installeren in een oogwenk. Een makkelijker, sneller en meer gebruikersvriendelijk installatieproces
 • Volledig nieuw gebruikersinterface (beheergedeelte en website) om een nieuwe en verbeterde ervaring te bieden
 • Het web is voor iedereen. We streven ernaar te zorgen dat de templates toegankelijk zijn  (niveau AA van WCAG 2.1)
 • Een volledig opnieuw gebouwd Mediabeheer met een schonere gebruikersinterface en nieuwe afbeelding bewerk mogelijkheden
 • Een nieuwe publicatie workflow om je artikelen te beheren op een geavanceerde, aanpasbare manier
 • Web Services om je inhoud toegankelijk te maken via andere websites en voor makkelijkere mobiele app creatie
 • Nieuwe veiligheidsfuncties zoals ondersteuning voor prepared SQL statements
 • HTML mail templates om makkelijk aangepaste e-mails via je site te verzenden
 • Een verbeterde en uitgebreide Command Line Interface (CLI)
 • Een schonere en krachtiger codebase. Met het verwijderen van verouderde functies van Joomla 3.x en het gebruik van PHP namespaces die ontwikkelaars in staat stelt robuustere en innovatievere applicaties uit te brengen als ooit eerder
 • De kracht van het Joomla Framework in het CMS zelf gebracht
 • Een verbeterd event verzend systeem
 • En veel meer!

Wat is het verschil tussen Alpha 11 en Alpha 12?

Joomla 4 Alpha 12 bevat:

 • Diverse bug-fixes uit Alpha 11
 • Merge van de Joomla 3.9.7, 3.9.8, 3.9.9, 3.9.10 en 3.9.11 releases
 • HTML Mail templates die het mogelijk maken e-mails díe uw site verstuurd makkelijk aan te passen.
 • Verbeteringen aan de MYSQL 8 compatibiliteit met Joomla.

Zoals aangekondigd in Alpha 10 willen we de gebruikers informeren dat we de minimale technische vereisten voor Joomla 4 hebben verhoogd:

 • PHP 7.2
 • MySQL 5.6 (Let op: De minimum MySQL versie kan, indien noodzakelijk, veranderd worden tijdens de levensduur van Joomla 4)
 • PostgreSQL 11.0
 • Minimum browser versie ingesteld op n-2
 • Einde ondersteuning van Internet Explorer

Lees, voor meer informatie over waarom deze vereisten zijn gekozen, deze blog-post

Bezoek alstublieft GitHub om alle wijzigingen die zijn toegepast tussen Alpha 11 en Alpha 12.

In de huidige 'staging branch' moet voor ieder 'pull request' minimaal twee succesvolle testen nodig zijn voordat de wijziging wordt gemerged..

Let op:

 • Alle bug-fixes en wijzigingen in de huidige Joomla release zullen ondergebracht worden in de Joomla 4.0 release. Momenteel zijn alleen de wijzigingen t/m Joomla 3.9.11 'gemerged'.

Wat moet er nog worden gedaan om de beta status te bereiken?

Om onze gebruikers te begeleiden die willen helpen met de ontwikkeling van Joomla 4 zijn we diverse projecten gestart voor Joomla 4. Ze geven een overzicht in de taken die gedaan moeten worden , evenals de voortgaande werkzaamheden:

Volgens onze ontwikkelstrategie, is een beta milestone functioneel volledig, maar nog niet geschikt voor productieomgevingen. De software moet nog grondig getest worden op regressie-, beveiligings- en stabiliteitsproblemen.

Lees, om meer over onze ontwikkelstrategie te leren, dit artikel.

Hoe kun je de Joomla 4 ontwikkeling helpen?

Om te helpen ervoor te zorgen dat het 4.0 release en onze hoofdfuncties “productie rijp” zijn, hebben we je hulp nodig met het testen van releases en het aanmelden van bugs die je vindt via issues.joomla.org.

Om het leven van testers makkelijker te maken zullen we strenger zijn bij het updaten van verwijderde bestanden en het wijzigen van SQL. Dit maakt updates tussen Beta / RC en Stable mogelijk.

Bovenal moedigen we extensie ontwikkelaars aan, de mouwen op te rollen, bugs te verbeteren en hun extensies te testen met Joomla 4.0 en hun ervaringen te delen.

We willen onze gebruikers eraan herinneren dat Joomla 3.10 bedoeld is als laatste release van de Joomla 3.x serie voornamelijk een release is die backports van API wijzigingen bevat vanuit de Joomla 4.0 ontwikkel branch om de de transitie naar de volgende hoofdrelease voor de community te vergemakkelijken.
Zoals eerder verklaard focussen we ons erop om Joomla 4 zo snel mogelijk uit te brengen. We plannen daarom geen nieuwe 3.x versie meer - behalve als het essentieel is. Alle functievoorstellen moeten naar de 4.0 release gestuurd worden.

Wanneer komt de definitieve release?

Joomla 4 wordt actief ontwikkeld maar we hebben meer vrijwilligers nodig. We hebben de intentie iedere 6 weken een pre-release te publiceren en de voortgang te delen met de community.
We willen onze gebruikers eraan herinneren dat Joomla 4.0 stable niet verwacht wordt voor eind 2019. Momenteel denken we dat Joomla 4.0 Alpha 12 de laatse alpha van Joomla 4 is en Joomla 4 Beta 1 te presenteren vroeg in Oktober 2019.
De meest up-to-date informatie wat betreft de tijdlijn kan gevonden worden in onze project roadmap.

Je kunt deelnemen aan het testen  en rapporteren om te zorgen voor een solide, tijdige oplevering (zie “Hoe kun je…..helpen” hierboven).

Waar kan ik documentatie over Joomla 4 vinden?

We zijn begonnen handleidingen te leveren om je te helpen met Joomla 4. We zullen meer handleidingen schrijven om je te helpen de grootste wijzigingen van Joomla 4 te begrijpen. Je vindt de bestaande zoals hoe een plugin of module te maken voor Joomla 4, namespaces conventies, prepared statements, met behulp van de nieuwe web asset classes en veel meer hier.

We moedigen ontwikkelaars aan te helpen bij het schrijven van documentatie over Joomla 4 via docs.joomla.org om gebruikers evenals andere extensie ontwikkelaars, te leiden en helpen.

Een JDocs pagina helpt ontwikkelaars om de bestaande documentatie en de documentatie die nog nodig is te vinden.
We nodigen je uit het regelmatig te controleren, bij te werken en ontbrekende inhoud te leveren: Handleidingen project
De meeste functie documentatie is nodig als we de beta hebben bereikt  (functionele bevriezing).

Moet ik de upgrade naar Joomla 4.0 plannen?

Joomla 4.0 zal Joomla’s volgende hoofdversie worden.
Joomla 3.10 zal uitgebracht worden naast Joomla 4 als de laatste subrelease van Joomla 3 (zie dit artikel).
Joomla 3.10 zal 2 jaar ondersteund worden, wat je genoeg tijd geeft om je migratie naar Joomla 4 te plannen en je extensies te updaten (indien noodzakelijk) om Joomla 4 geschikte versie te verkrijgen. We stellen hulpmiddelen beschikbaar op de documentatiesite om te helpen bij de migratie.

Gerelateerde informatie

Schrijf je, als je extensie ontwikkelaar bent, in voor de general developer mailing list, alwaar je extensie ontwikkeling kunt bediscussiëren. Nieuws dat eigen ontwikkeling kan beïnvloeden zal daar ook van tijd tot tijd worden geplaatst.

Dit is een vertaling van https://developer.joomla.org/news/793-joomla-4-is-on-the-horizon-alpha-12.html

Reageer

1000 Resterende tekens