Het Joomla Project is blij de beschikbaarheid  van de zesde Joomla 4.0 Alpha om te testen aan te kondigen.

Waar dient deze release voor?

Er zijn twee belangrijke doelen voor alpha releases:

 • Ontwikkelaars voorzien van de basis om hun extensies te testen en problemen te melden voor de definitieve release
 • Gebruikers de mogelijkheid geven nieuwe functies te ontdekken die ontstaan in Joomla 4.

Dit release bevat de meeste Joomla Core library wijzigingen die in versie 4.0.0 zullen zitten. Sommige van deze wijzigingen vragen kleine aanpassingen aan extensies. Kijk voor een complete lijst met bekende backward compatibility problemen in versie 4.0, bij Potentiële backward compatibility problemen in Joomla 4.0 op de documentatie site.

Joomla 4.0 is nu nog niet mobiel geschikt of update-baar.


We nodigen je uit, om altijd de nieuwste versie van Joomla 4 te gebruiken, het nightly build pakket te gebruiken (dat iedere nacht bijgewerkt wordt). Om het voor beginners makkelijker te maken kun je een gratis Joomla 4 website om te testen maken op launch.joomla.org.

Denk er aan dat dit een Alpha is en niet geschikt voor gebruik op een productie website. Het is alleen om te testen.

Wat is nieuw in Joomla 4?

We zijn er vast van overtuigd de volgende generatie van Joomla de beste te maken. Joomla 4 zal eenvoud bieden en een betere gebruikerservaring, terwijl het ook een krachtiger systeem voor ontwikkelaars zal zijn.

Dit is een short-list met belangrijke Joomla 4 functies en voordelen die we willen implementeren:

 • Een schonere en krachtigere codebase. Met het verwijderen van verouderde functies uit Joomla 3.x en het gebruik van PHP namespaces die ontwikkelaars de mogelijkheid geven robuustere en innovatievere toepassingen te maken als ooit tevoren
 • Installeer Joomla in een oogwenk. Een makkelijker, sneller en meer gebruikersvriendelijker installatie proces
 • Gloednieuwe gebruikers interfaces (beheergedeelte en website) om een nieuwe en verbeterde ervaring te geven, met behulp van Bootstrap 4
 • Het web is voor iedereen, we verzekeren dat het beheer-template toegankelijk is (niveau AA van WCAG 2.1)
 • De kracht van het Joomla Framework samengesmolten in het CMS
 • Een volledig opnieuw gebouwd Mediabeheer met een schonere gebruikersinterface en nieuwe afbeelding bewerk mogelijkheden
 • Een nieuwe publicatie workflow om uw artikelen op een geavanceerde en aanpasbare manier te beheren
 • Nieuwe beveiliging functies zoals ondersteuning van prepared SQL statements
 • Een verbeterd event afhandel systeem
 • Vernieuwde Application for Command Line Interface (CLI)
 • En veel meer!

Wat is het verschil tussen Alpha 5 en Alpha 6?

Bezoek GitHub om alle wijzigingen te zien tussen Alpha 5 en Alpha 6.

Joomla 4 Alpha 6 bevat verschillende fixes voor Alpha 5. We verbeterden in het bijzonder de RTL weergave, repareerden diverse problemen bij het publiceren van de workflow, eigen elementen en gingen verder met het verbeteren van de systeem informatie. De bugs die gerepareerd zijn in Joomla 3.8.8 zijn ook in dit Alpha release doorgevoerd.

Zoals in de huidige staging branch, willen we aangeven dat voor een pull request er minsten twee succesvolle testen verplicht zijn, voordat het doorgevoerd wordt.

Let op: Alle bug fixes en wijzigingen tot de huidige release van Joomla (3.9.1) worden opgenomen in de Joomla 4.0 release. Op dit moment zijn alleen de wijzigingen t/m Joomla 3.8.8 opgenomen.

Wat moet er nog gedaan worden om de Beta milestone te bereiken?

We vinden het leuk kort de status van de belangrijkste functies te delen:

 • Beheer template en toegankelijkheid (geleid door Elisa Foltyn en Robert Deutz)
  Werk gaat door om het voorgestelde ontwerp uit het Joomla Magazine te implementeren.
 • Website template
  De laatste mobiele verbeteringen moeten afgerond worden. Het productie team onderzoekt nog de switch naar het gebruik van een alternatief drop-down systeem voor de menu's om de jQuery en Bootstrap JavaScript afhankelijkheid te verlaten
 • Publicatie workflow (geleid door Benjamin Trenkle)
  Deze funtie heeft een optimalisatie nodig in de meertaligheid en als de workflow component verborgen is
 • Webservices (geleid door George Wilson)
  Er wordt spoedig een besluit genomen of geïmplementeerd wordt met minimale foutafhandeling of door te gaan met een meer volledig prototype met grotere backwards compatibility implicaties
 • Mediabeheer (geleid door Allon Moritz)
  De NMM functies zijn bijna voltooid maar er zijn meer testen nodig om de Beta milestone te bereiken, speciaal op websites met grote aantallen afbeeldingen
 • WebAssets moeten uitgerold worden naar al onze JavaScript and CSS afhankelijkheden
 • 7 releases moeten nog naar Joomla 4 gebracht worden. Door het uitbrengen van Joomla 3.9, zal deze taak meer tijd kosten als eerder ingeschat.

Volgens onze ontwikkelstrategie moet een beta milestone alle functies bevatten maar is nog niet geschikt voor productie omgevingen. De software moet uitvoerig getest worden op regressie, beveiliging en stabiliteit. Lees, om meer te leren over onze ontwikkelstrategie, dit artikel.

Hoe kun jij de Joomla 4 ontwikkeling helpen?

Om te helpen dat de 4.0 release en onze belangrijkste functies “productie klaar” zijn, hebben we je hulp nodig bij het testen van de releases en het melden van bugs die je vindt, via issues.joomla.org.

Om het leven van testers makkelijker te maken, zullen we strenger zijn met het bijwerken van verwijderde bestanden en het veranderen van SQL. Dit zal updates mogelijk maken tussen Beta / RC en Stabiel.

Bovenal moedigen we extensie-ontwikkelaars aan, hun mouwen op te rollen, bugs uit te zoeken en hun extensies te testen met Joomla 4.0 en hun ervaringen te delen.

Oproep aan vrijwilligers

We zoeken vrijwilligers die willen helpen met de marketing voor Joomla 4.
Neem, als je wilt helpen, alstublieft contact op met het team via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

We willen alle mensen bedanken die de tijd hebben genomen werk uit te voeren dat opgenomen wordt in Joomla 4.0.

Wanneer is de definitieve release?

Joomla 4 wordt actief ontwikkeld, maar we hebben meer vrijwilligers nodig. We willen één Alpha release per maand publiceren en delen de vooruitgang met de community.
Op dit moment kunnen we geen datum geven voor een definitieve release, maar gezien de hoeveelheid werk die gedaan moet worden om een product van hoge kwaliteit te maken,  willen we de community informeren dat de stabiele release niet verwacht wordt voor het eind van 2019. We kunnen een schema geven zodra we de beta uitbrengen.
De meest up-to-date informatie over de tijdlijn kan gevonden worden in onze project roadmap.

Je kunt helpen met testen en rapporteren om te helpen met een solide, tijdige oplevering (zie “Hoe kun jij …” hierboven).

Waar kan ik documentatie over Joomla 4 vinden?

We zijn begonnen met enkelen handleidingen ter beschikking te stellen om je te helpen met Joomla 4. We zullen meer handleidingen schrijven om te helpen de belangrijkste wijzigingen van Joomla 4 te begrijpen. Je kunt de bestaande, zoals hoe je een plugin voor Joomla 4 maakt, hier vinden.

We moedigen ontwikkelaars aan te helpen bij het schrijven van Joomla 4 documentatie via docs.joomla.org om gebruikers te helpen en begeleiden, net zoals andere extensie ontwikkelaars.

Een JDocs pagina helpt ontwikkelaars de bestaande documentatie te zien en de documentatie die nog nodig is. We nodigen je uit het regelmatig te controleren, bij te werken en ontbrekende inhoud op te leveren: https://docs.joomla.org/JDOC:Joomla_4_Tutorials_Project.
De meeste functionele documentatie is nodig als we de Beta hebben bereikt (functionele stop).

Moet ik een upgrade naar Joomla 4.0 plannen?

Joomla 4.0 is Joomla’s volgende major versie. Joomla 3.10 zal uitgebracht worden naast Joomla 4 als de laatste minor release van Joomla 3 zoals hier aangekondigd. Joomla 3.10 zal nog 2 jaar ondersteund worden, wat je genoeg tijd geeft om je migratie naar Joomla 4 te plannen en je extensies bij te werken (inden noodzakelijk) om een Joomla 4 compatibele versie te worden. We zorgen voor bronnen om je te helpen bij de migratie op de documentatie site.

Gerelateerde informatie

Als je een extensie ontwikkelaar bent, schrijf je dan in voor de general developer mailing list, alwaar je extensie ontwikkeling kan bediscussiëren. Nieuws dat ontwikkelingen kan beïnvloeden zal daar ook van tijd tot tijd worden geplaatst.

1 reactie

EasyDiscuss Avatar
Marc Lambrechts
Hi
Wordt er ook gewerkt aan een oplossing om, eens Joomla 4's definitieve versie beschikbaars is, te migreren van 3.9.x naar 4.0?
Dat zou wel handig zijn!
Met vriendelijke groeten
Marc

0

Reageer

1000 Resterende tekens