| Door: Martijn Maandag. | Categorie: Versies.

Joomla 4 RC 3 en Joomla 3.10 Alpha 8

Het Joomla Project is blij de beschikbaarheid van Joomla CMS 4.0 Release Candidate 3 en Joomla 3.10 alpha 8 aan te kondigen. Joomla gebruikers en extensie ontwikkelaars nodigen we uit het pakketten te downloaden en te installeren om de kwaliteit van de aankomende 4.0 en 3.10 releases te verbeteren.

Joomla! 4 is de nieuwste hoofdrelease van het Joomla! CMS. Denk eraan dat het gaan van 3.9 naar 4.0 een migratie is. Je moet je J3.9 naar J3.10 upgraden, welke uitkomt op de dag dat J4.0 stabiel is. J3.10 heeft een compatibiliteit controle welke je door de migratie naar J4.0 leidt. Upgrade je productie sites NIET naar de release candidate versie!

Waar is deze release voor?

Joomla 4.0 RC3 is bedoeld voor extensie- en template ontwikkelaars. Om ze aan te moedigen met dit release te werken om extensies voor te bereiden op de stabiele release van Joomla! CMS 4.0. Gebruikers wordt aangemoedigd het pakket te testen op problemen en om problemen aan te melden bij de Joomla! CMS Issue Tracker. Test sites gebaseerd op deze release candidate kunnen meegenomen worden naar stable maar gebruik deze versie nooit op een productie site. Er zal een upgrade-pad komen tussen release candidates en de definitieve release candidate naar de stable van Joomla 4.0 als je een nieuwe site wilt opbouwen.

Schijnwerper op Joomla4 Beveiliging

Als het aankomt op beveiliging is het gebruiken van een website met goed geschreven, state-of-the-art code iets dat helpt vooruit te blijven. Joomla 4 bevat veel wijzigingen in de architectuur ontworpen om de beveiliging te maximaliseren en om hackers buiten te houden. Je kunt er zeker van zijn dat het gaan naar Joomla 4 een wijs besluit is als het gaat om om je website veilig te houden.

Met ingang van Joomla 4, heeft het CMS zijn database query technologie gewijzigd door Prepared Statements te gebruiken, het effectief uitsluiten van aanvallen via SQL-injecties. Prepared Statements zij beschikbaar voor zowel CMS als 3rd party ontwikkelaars en werken naadloos in alle ondersteunde database drivers.

Daarbovenop wordt Joomla 4 standaard uitgebracht met een nieuwe ingebouwde plugin die meerdere veiligheid gerelateerde HTTP headers instelt en het instellen van geavanceerde Security headers mogelijk maakt zoals Content Security Policy. Deze headers werken met het ingebouwde beveiligingsmechanisme dat in moderne browsers zit om click-jacking aanvallen te verzachten en cross-site-scripting aanvallen te belemmeren.

Joomla 4 voegt tenslotte nieuwe authenticatie mechanismes toe. De nieuwe webservice API wordt beschermd door een API token authenticatie, welke de mogelijkheid geeft de API veilig te gebruiken zonder inloggegevens in platte tekst te tonen.

Inloggen in zowel het beheergedeelte als op de website wordt zelfs eenvoudiger en veiliger dan ooit met de nieuwe  WebAuthn plugin! Het stelt je in staat een WebAuthn-compatible authenticator te gebruiken (bijvoorbeeld FIDO2 keys of TouchID) bij het inloggen in Joomla, waarbij je toegang krijgt met slechts een een druk op een knop.

Wat voor voordeel heb ik met Joomla 4?

Joomla4 Toegankelijkheid

Hoe groot je site ook is, toegankelijkheid is een noodzaak en vanaf het begin biedt Joomla 4 het bovenste beste op het gebied van toegankelijkheid. De weergave, contrast en infrastructuur hebben alle toegankelijkheid ingebouwd zodat al je bezoekers daar profijt van hebben. We zijn gegaan voor W3C Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0 (met AA compliance).

Joomla4 Snelheid

Met Joomla 4 heb je voordeel van de verbeterde performance. Snelheid is een van de top factoren bij conversies of de site nu e-commerce is of als je de aanmeldingen wilt verhogen. Joomla 4 geeft je site het zetje die het nodig heeft.

Joomla4 Workflows

Workflows helpen je site efficiënt te draaien, ervoor zorgend dat de dingen die uitgevoerd moeten worden gedaan worden en wel door de juiste personen. Gecombineerd met de vele verbeteringen in mediabeheer zullen redacteuren houden van de nieuwe  workflow en het mediabeheer.

Joomla4 E-mails

Bezorg aangepaste e-mails die je website-publiek effectief verwelkomen en informeren! Met het nieuwe e-mail template systeem is het makkelijker dan ooit dat de e-mails die je site verstuurt zich richten op de boodschap en het merk. Je kunt je site nu op een hoger niveau brengen bij het communiceren met je klanten.

Joomla4 Zoeken

Zoeken is een zetje voor elke website. Het geeft je bezoekers de mogelijkheid in te zoomen op gebieden waar ze in geïnteresseerd zijn, verhogen van de binding en het verbeteren van de ranking van je site. Als het aankomt op zoeken, kijk dan niet verder, Joomla 4 'Slim zoeken' heeft veel verbeteringen ten opzichte van het voorgaande Joomla zoeken en is het beste wat vandaag geboden wordt.

Download Joomla 4 Release Candidate Joomla 4.0.0-rc3

J4 Brochure: https://joom.la/J4brochure

J4 documentatie:
https://docs.joomla.org/J4.x:Getting_Started_with_Joomla! 
https://docs.joomla.org/JDOC:Joomla_4_Tutorials_Project

Joomla 3.10 helpt bij de overgang naar Joomla 4

Samen met Joomla 4 RC3, brengen we de achtste alpha versie van Joomla 3.10 uit.

Joomla 3.10 is de brug tussen de 2 hoofdreleases. Joomla 3.10 stable zal hoofdzakelijk een release zijn die overgangen bevat van API wijzigingen uit de Joomla 4.0 ontwikkeling om te helpen om de overgang naar de volgende hoofdrelease makkelijker te maken voor de community. Joomla 3.10 zal twee jaar ondersteund worden nadat het is uitgebracht.

Als je website eenmaal bijgewerkt is naar 3.10, zal de voor-update-controle je in staat stellen de compatibiliteit met de Joomla 4.0 minimum vereisten controleren met betrekking tot de huidige hosting omgeving en, nog belangrijker, je geïnstalleerde extensies. Dit helpt om soepel naar Joomla 4.0 te migreren.

Kan ik mijn website updaten van 3.9.x naar Joomla 4 RC 3?

Het eenvoudige antwoord is ja. Natuurlijk niet op een productie site, maar als je de update naar Joomla 4 wilt testen kan dat.

Om een upgrade te doen van 3.9.x naar Joomla 4, moet je gaan naar de nieuwste 3.10 release. Er is geen direct upgrade-pad tussen 3.9 en 4.x gepland, noch wordt dat ondersteund. Alle upgrades gaan via 3.10.

Volg voor de upgrade deze stappen:

  1. Ga naar de Joomla Update Component opties en zet het updatekanaal op “Testen” en de minimale stabiliteit op “Alpha”.

  2. Update naar de nieuwste 3.10 alpha met de Joomla Update Component.

  3. Zet het updatekanaal op “Aangepaste URL” en zet de aangepaste URL op “https://update.joomla.org/core/test/310to4_list.xml”

  4. Nu krijgt je de update naar de laatste 4.0 Release Candidate.

  5. Controleer nauwgezet het resultaat dat je krijgt uit de voor-update-controle met betrekking tot omgeving en je geïnstalleerde extensies voor het upgraden.

  6. Schakel, na het upgraden terug naar het “Testen” updatekanaal met de “Release Candidate” minimum stabiliteit om toekomstige updates tussen Joomla 4 RC's te krijgen.

Meer detailinformatie nodig over het updateproces? Je vindt ze in de documentatie.

Voor wie is Joomla!?

Joomla4 All

Joomla4! is voor iedereen.

Geschreven door vrijwilligers uit iedere sector wordt het op het hele internet gebruikt voor allerlei soorten projecten: kleine projecten, maar ook sites van overheden. Van kleine webshops tot sites van wereldmerken.

Joomla’s kracht komt uit zijn steeds evoluerende codebasis, op de hoogte blijven van de beste praktijken, maar ook uit zijn grote ecosysteem van ontwikkelaars die kansen in de markt zien en de gaten vullen met goede software ontworpen voor de behoeften van de echte wereld.

Joomla! 4 is de nieuwste in een wereldklasse CMS dat je in staat stelt te beginnen met je website waarbij je weet dat het kan groeien met je behoefte en je klanten.
Dit alles en daarnaast is Joomla 4 gratis te gebruiken en open-source software.

Waar wacht je op? Installeer vandaag en laat je toekomst groeien.

Wanneer komt de stabiele versie uit?

We hebben de tijdlijn iets herzien om ervoor te zorgen dat we alles op het kwaliteitsniveau krijgen dat we allemaal willen en om ervoor te zorgen dat goed getest wordt op zoveel mogelijk hosting omgevingen.

Het schema is nu als volgt:

Nieuwe Joomla 4 Release Candidate iedere twee weken totdat Joomla 4 Stable is uitgebracht.

Denk eraan dat datums veranderen kunnen, afhankelijk van de beschikbaarheid van vrijwilligers en omstandigheden buiten onze invloedsfeer.

Hoe kun je de Joomla! ontwikkeling helpen?

Er zijn diverse manieren waarop je actief betrokken kunt raken bij Joomla. Het maakt niet uit of je codeur bent, integrator of een gebruiker van Joomla. Je kunt contact opnemen met een vrijwilliger team om meer informatie te krijgen of, als je daar klaar voor bent, je aansluiten bij de Joomla! Bug Squad.

De Joomla! Bug Squad is een van de meest actieve teams in het CMS ontwikkel proces en zoekt altijd mensen (niet alleen ontwikkelaars) die kunnen helpen met het verzamelen van bug reports, coderen van patches en het testen van oplossingen. Een geweldige manier om je kennis te verhogen van Joomla en ook een goede manier om nieuwe mensen te ontmoeten vanuit de hele wereld.

Lees, als je belangstelling hebt, over ons in de Joomla! Wiki en, als je je erbij wilt aansluiten, e-mail dan Jacob Waisner, [email protected], onze Bug Squad coördinator.

Je kunt de Joomla ontwikkeling ook helpen door degenen te danken die betrokken zijn in vele gebieden van het proces. Het project wil ook al de bijdragers bedanken die de tijd hebben gevonden werk te doen en aan te bieden om in het Joomla! CMS en Framework op te nemen.

Veel dank aan alle vrijwilligers!

Deze RC release is het resultaat van duizenden uren werk door vele vrijwilligers.

De wijzigingen van RC2 naar RC3 omvatten

  • Repareren SEF routering voor meertalige startpagina's om consistent met Joomla 3 te zijn
  • Bootstrap bijgewerkt naar 5.0.2
  • Meer dan 30 bug fixes

Veel dank gaat uit naar iedereen die bijgedragen heeft aan de 4.0 release. Momenteel zitten we op meer dan 45.921 commits waarbij veel verschillende mensen bijgedragen hebben aan deze commits (buiten de testers en andere niet-code activiteiten).
https://www.youtube-nocookie.com/embed/HCXJWDHncfk?rel=0&controls=0&showinfo=0

Dit is een vertaling van de originele release-aankondiging.

Er staat een Nederlands taalbestand voor deze release op de downloadsite van Joomla. Als je nog suggesties hebt voor aanpassingen in het taalbestand dan hoor ik dat graag via [email protected]