joomla17Misschien heb je het al gehoord, vanavond wordt Joomla 1.7 vrijgegeven! Dit is de eerste release sinds de invoering van de nieuwe release cyclus waarbij elke 6 maanden een nieuwe Joomla versie wordt uitgebracht. Bekijk de Joomla Development Strategie Infographic voor meer informatie hierover.

Tijd om vast vooruit te kijken en antwoord te geven op een aantal veelgestelde vragen rond de release van Joomla 1.7:

  1. Moet ik mijn Joomla 1.6 site upgraden naar Joomla 1.7?
  2. Blijft mijn Joomla 1.6 site werken als ik de upgrade niet uitvoer?
  3. Hoe upgrade ik van Joomla 1.6 naar Joomla 1.7?
  4. Zijn mijn Joomla 1.6 extensies en templates geschikt voor Joomla 1.7?
  5. Welke nieuwe functionaliteiten kan ik verwachten in Joomla 1.7?
  6. Moet ik mijn Joomla 1.5 site upgraden naar Joomla 1.7?
  7. Als ik een nieuwe site ga bouwen, moet ik dan voor 1.5 of 1.7 kiezen?

1. Moet ik mijn Joomla 1.6 site upgraden naar Joomla 1.7?

Dat is wel verstandig, eigenlijk moet je wel.Joomla 1.6 bereikt zijn 'End of Life' status een maand na de release van 1.7, dus eind augustus 2011. Daarna zal Joomla 1.6 geen verdere veiligheidsupdates meer krijgen, als er een veiligheidsprobleem voor Joomla 1.6 wordt ontdekt zal er dus geen update worden uitgebracht. Mocht je website dus gehacked worden door een probleem in 1.6 is er geen andere mogelijkheid om het lek te dichten dan naar Joomla 1.7 bij te werken. Je kan dus beter te vroeg dan te laat naar Joomla 1.7 upgraden.

Trouwens, het upgraden van 1.6 naar 1.7 is zo ontworpen dat dit heel eenvoudig kan, met 1 klik upgraden!

2. Blijft mijn Joomla 1.6 site werken als ik de upgrade niet uitvoer?

Ja, als je de site niet bijwerkt naar 1.7 blijft de site prima functioneren... voor nu in ieder geval (zie eventueel veiligheidsprobleem hierboven). Extensie bouwers ontwikkelen vaak voor de laatste versie van Joomla, dus als je in de toekomst een extensie of een nieuw template wilt toevoegen aan je Joomla 1.6 site kan je daar problemen mee krijgen als de extensie daarvoor niet is gemaakt.

3. Hoe upgrade ik van Joomla 1.6 naar Joomla 1.7?

Allereerst, zorg ervoor dat je Joomla 1.6 sites zijn bijgewerkt naar Joomla 1.6.5. Deze versie is eind juni uitgebracht en is de enige versie waarmee je kunt upgraden naar Joomla 1.7. Met andere versies is het niet mogelijk dus update eerst naar 1.6.5. Daarna kan je de upgrade instructies volgen.

Instructies voor Joomla 1.6.5 naar Joomla 1.7 upgrade.

4. Zijn mijn Joomla 1.6 extensies en templates geschikt voor Joomla 1.7?

Als het goed is werken de meeste extensies die momenteel geschikt zijn voor 1.6 ook probleemloos onder Joomla 1.7. Zoals gewoonlijk, test het altijd eerst uit. We raden aan een kopie te maken van de website, die te upgraden naar 1.7 en uitgebreid te testen om te kijken of alles naar behoren werkt. Test ook de 3rd party extensies, en ga na bij de ontwikkelaar of de extensie werkt onder Joomla 1.7. Templates zouden ook probleemloos moeten werken onder beide versies.

5. Welke nieuwe functionaliteiten kan ik verwachten in Joomla 1.7?

Het team dat Joomla 1.6 heeft ontwikkeld in een periode van 3 jaar heeft ook aan Joomla 1.7 gewerkt, deze keer in een tijdsframe van 6 maanden. Als gevolg hiervan bevat Joomla 1.7 natuurlijk minder nieuwe functionaliteiten door de kortere ontwikkelperiode maar er zijn zeker nieuwe functionaliteiten te ontdekken!

Vanuit het oogpunt van de site bouwer zijn er diverse kleine verbeteringen zoals het toevoegen van een achtergrond afbeelding aan een HTML module, de mogelijkheid om de site naam voor of achter de pagina titel te plaatsen en een nieuwe "verwijder installatie map" knop aan het eind van het installatie proces. Echter, zoek niet naar nieuwe functionaliteiten als een nieuw admin template.

Vanuit het oogpunt van de ontwikkelaar zijn de veranderingen significant. Het Joomla framework is gescheiden van het CMS, dat betekent dat het nu mogelijk is om nieuwe applicaties te bouwen op het framework zelf. Zie ook het artikel in het Joomla Community Magazine voor meer informatie. Daarnaast zijn er meer dan 300 bugs verholpen in deze release.

6. Moet ik mijn Joomla 1.5 site upgraden naar Joomla 1.7?

Zoals altijd is het antwoord "dat hangt er vanaf". Echter, als je Joomla 1.5 site goed werkt is het nog niet aan te raden. Joomla 1.5 wordt nog ondersteund tot april 2012. Joomla 1.8 (of Joomla 2.0) wordt vrijgegeven in januari 2012 en is een zogenaamde 'Lange termijn release' en wordt dus voor 18 maanden ondersteund in plaats van 6 maanden zoals bij Joomla 1.6 en 1.7 het geval is. Zie wederom de Joomla Development Strategie Infographic voor meer informatie.

7. Als ik een nieuwe site ga bouwen, moet ik dan voor 1.5 of 1.7 kiezen?

Op dit moment is het zo dat je uiterlijk over 6 maanden je site zal moeten upgraden naar Joomla 1.8 (of Joomla 2.0), of je nu voor Joomla 1.5 of Joomla 1.7 kiest. Echter is het wel zo dat een upgrade van Joomla 1.7 naar Joomla 1.8 een stuk eenvoudiger zal gaan dan van Joomla 1.5 naar 1.8. Minder moeite betekent minder kosten, dus vanuit het oogpunt van een klant verdient het bouwen in 1.7 de voorkeur.

Als je extensies nodig hebt die nog niet geschikt zijn voor Joomla 1.6/1.7 (K2 is nog in beta voor 1.6 en de meeste e-commerce extensies als redSHOP, VirtueMart en Tienda zijn alleen nog voor 1.5 beschikbaar) is het wellicht nodig op een site te bouwen met Joomla 1.5.

Zoals altijd, kijk eerst naar de mogelijkheden van extensies voordat je een Joomla versie kiest om mee te gaan bouwen. Als alle gewenste extensies geschikt zijn voor 1.6/1.7 kan je beter voor Joomla 1.7 kiezen.

Dit artikel is oorsprokelijk in het Engels verschenen op Compass Design "Joomla 1.7 Frequently Asked Questions" en is geschreven door Jen Kramer.

5 reacties

EasyDiscuss Avatar
FWelgemoed
Mij duizelt het een beetje. Ik heb mijn laatste website ontwikkeld in 1.5, omdat benodigde extensies nog lang niet allemaal klaar waren voor 1.6.<br />Nu lijkt het er op dat, terwijl men nog lang niet klaar is voor 1.6, alweer gewerkt wordt aan 1.7 en 1.8. Op zich niet slecht en niet ongewoon, maar het gaat niet over de lange termijn, maar over korte tot middellange termijn.<br />Ik zie een steeds grotere spreidstand ontstaan tussen wat de (technische?) ambities zijn van het Joomla-team en wat de extensie-ontwikkelaars (en vervolgens de website ontwikkelaars) kunnen bijbenen.<br />Met de problemen om van 1.0 naar 1.5 te gaan nog in het achterhoofd (migratietool die niet goed werkt en enorm veel 'handwerk') zie ik een stabiele toekomst van mijn websites met zorg tegemoet.<br />Kan je die bezorgdheid wegnemen?
0
EasyDiscuss Avatar
Sander Potjer
Iedereen moet momenteel even wennen aan een kortere release cyclus. Joomla brengt niet meer een versie uit als er een enorme bulk aan nieuwe functionaliteit en klaar zijn maar elke zes maanden. In zo'n release zitten dan nieuwe functionaliteit en die gereed zijn. <br /><br />Het doel van deze nieuwe cyclus is juist het wegnemen van de steeds terugkerende migratie problemen voorheen. Een snellere release cycle met kleinere stappen maakt het eenvoudiger om Joomla sites bij te houden dan we gewend waren van 1.0->1.5, 1.5->1.6 waar elke keer een toch wel grote migratie voor nodig is. <br /><br />1.7 is maar een kleine verbetering ten opzichte van 1.6, het is zelfs zo dat je de site van 1.6 naar 1.7 kunt bijwerken vanuit de backend van Joomla (niet veel anders dan 1.6.2 naar bijv 1.6.3). <br /><br />Alle extensies (mits ze een beetje goed geschreven zijn) werken direct onder 1.7. Het 1.6 icoon in de joomla extension directory wordt bijv ook vervangen door het 1.7 icoon. <br /><br />Laat dus de problemen met migreren van 1.0 en 1.5 in je achterhoofd los, dit is dus juist verleden tijd met de nieuwe aanpak.<br /><br />Het lastige is dat iedereen even zal moeten wennen aan de nieuwe aanpak, en dat een nieuwe versie niet zoveel gedoe meer inhoud als voorheen het geval was, kleine behapbare stappen nu waardoor zowel site bouwers als extensie ontwikkelaars beter bij kunnen blijven.<br /><br />Dit heeft alleen wel even zijn tijd nodig maar ik vertrouw erop dat we binnenkort hier allemaal gewend aan raken!<br /><br />Hopelijk heb ik hiermee je bezorgdheid weggenomen?
0
EasyDiscuss Avatar
IntoBits
Exact, Sander. En alles begint met goed en duidelijk communiceren. Dat is best moeilijk, en dat is ook weer een leerproces voor het Joomla Leadership Team en OSM. Er is de afgelopen tijd al heel wat verbeterd en dit is er een voorbeeld van. Nu, in de 'overgangsfase', is het misschien even wennen, maar het geeft op termijn zoveel meer rust voor iedereen. Niet alleen voor de extensie-maker, maar ook voor de website-bouwer (ik, zei de gek).<br /><br />Tips voor degene die nog twijfelt aan deze opzet: focus niet teveel op cijfertjes (1.6, 1.7 of wat dan ook), ga gewoon mee naar de volgende release en laat je niet gek maken door de 'azijnpissers' ;-)
0
EasyDiscuss Avatar
mboumans
De constante ontwikkeling van Joomla maakt het juist een zeer aantrekkelijk cms systeem en ik zie juist ook daarom de toegevoegde waarde van de kleine stapjes. <br /><br />Ik ben geen ontwikkelaar maar ook hier kan ik me voorstellen dat aanpassingen in kleine stapjes gemakkelijker gaat.<br /><br />Als bouwer van een klein aantal sites en gebruiker van een redelijk groot aantal betaalde extensies vraag ik me wel af hoe de extensiemaker met de kosten van die extensies omgaan. <br /><br />Ik ben ten alle tijden bereid om een goede prijs voor een goede extensie te betalen, maar kan een hele vlugge rekensom leert mij dat ik tussen de 1500 en 2000 euro per jaar kwijt zal zijn om continue ingeschreven te staan en up-to-date te blijven.
0
EasyDiscuss Avatar
wdmark
Wat je ook zeker moeten weten is dat als je van 1,6 naar 1,7 gaat je ook eerst even moet kijken of je template van Artisteer wel overweg kan met 1,7.<br />In mijn geval was dat dus niet zo en dan krijg je dus een 500fout melding.<br />Zie deze link van het Artisteer Forum http://www.artisteerforum.nl/begin/view-postlist/forum-2-software-en-updates/topic-294-artisteer-30-update-voor-joomla-17
0

Reageer

1000 Resterende tekens