Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: /data/sites/web/joomlacommunitynl/data/test.joomlacommunity.nl/public_html/cache/com_content
Bericht sluiten

| Door: RolandD. | Categorie: Dutch Joomla! Developers.

Verslag Dutch Joomla Developers – API en SAML

Het is al even geleden maar op 15 september jongstleden werd de sessie gehouden op het kantoor van Brickson te 's-Hertogenbosch waar Babs Gösgens en Ronald Willems ons ontvingen. Zoals gebruikelijk was de inloop van 09:00 uur en zijn we begonnen rond een uur of 10. Vandaag gingen we verder met com_api, kijken naar SAML integratie en kijken waar de discussies ons zouden brengen.

 

Meteen zijn we maar in de discussie gedoken over het gebruik van Javascript, CSS, en PHP frameworks. Lekker technisch en met als uitkomst dat een ieder toch z'n eigen tools gebruikt. Zoveel mensen, zoveel frameworks. We zijn het er wel over eens dat de tendens is dat men zich steeds meer richt op kleinere frameworks in plaats van bijvoorbeeld jQuery en Bootstrap.

Dit was meteen een bruggetje naar de presentatie van Babs over een eigen ontwikkelde tool die ze gebruiken bij het maken van klantenwebsites.

“Okidoki” is een nieuwe tool die real-time wysiwyg pageviews maakt door het plaatsen (drag-and-drop) van containers op een pagina. Deze containers – in essentie mini-templates – zijn direct gekoppeld aan één of meerdere data bronnen (bijvoorbeeld je CMS en je CRM, of je CRM en je voorraadadministratie). In Okidoki kun je je pagina direct bekijken, zonder eerst op een preview button te hoeven klikken.

Okidoki is ideaal voor het ontwikkelen van allerlei soorten pagina’s maar vooral voor landingspagina’s, bijvoorbeeld voor campagnes. Het vormt een schil in de vorm van een desktop applicatie bovenop een webapplicatie (site). De webapplicatie is verantwoordelijk voor routing en rendering. Okidoki communiceert met de webapplicatie via een API. De desktopapplicatie is momenteel beschikbaar voor OS X en Windows, maar zal ook verkrijgbaar zijn als Linux distributie.

Okidoki is de werktitel, we werken nog aan een definitieve merknaam. Alhoewel – Okidoki is al aardig ingeburgerd…

Hierna gingen we aan de slag met com_api, welke te vinden is op Github https://github.com/yireo/pkg_api In een eerdere Dutch Joomla Developers sessie waren we hier al mee begonnen om eens te kijken hoe moeilijk of makkelijk het was om een API te maken voor Joomla. Dit bleek redelijk makkelijk te gaan, zelfs zo makkelijk dat we met een gapend veiligheidslek zaten. Toen zijn we ermee gestopt en daar beginnen we vandaag dan ook mee. Hoe voorkom je dat de API teveel data toont. De oplossing is om alles dicht te zetten en alleen open te zetten wat je wil tonen in plaats van andersom. Het veiligheidslek was gedicht en we konden vrolijk verder bouwen.

De volgende stap was dan wel de code opschonen, hierbij waren een paar zaken belangrijk:

  • PHP 7 ondersteuning
  • Joomla 3.8 en Joomla 4.0 ondersteuning
  • Duidelijke structuur voor ondersteuning extensies

De structuur voor ondersteuning van extensies is ook grotendeels uitgewerkt waarbij elke extensie een eigen handler file heeft waarin staat wat je allemaal mag en hoe de data verwerkt moet worden.

Op het einde hebben we een todo lijst gemaakt waarvan we vinden dat het nog wel nodig is om te implementeren wil je komen tot een eerste versie. De todo lijst is hier te vinden:

https://github.com/yireo/pkg_api/blob/master/component/components/com_api/TODO.md

Als laatste was er een kijkje in het project om SAML te integreren in Joomla waarmee Roland en Wilco bezig zijn. Dit is een oplossing die voornamelijk in een intranet omgeving wordt gebruikt waarbij gebruikers Single Sign On gebruiken in combinatie met een Active Directory om onder andere op Joomla in te loggen.

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.