Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: [ROOT]/cache/com_content
Bericht sluiten

Door: .Categorie: Dutch Joomla! Developers.

Verslag Dutch Joomla Developers – Databases en Search Engines

Deze keer waren we te gast bij WS-Concepts / Masters of Media te Zwolle waar Ruud en Erik ons hartelijk hebben ontvangen. De inloop was om 09:00 uur en om 10:00 zou het programma dan beginnen. Zo geschiedde en is de dag begonnen met wat huishoudelijke mededelingen waarna Ruud de spits afbeet.

 

De presentatie van Ruud gaat over de verschillende zoekmachines die er zijn en die je zou kunnen gebruiken. Het is in twee kampen te verdelen, de gratis diensten en de betaalde diensten. Hierbij wel aangegeven dat de betaalde diensten ook wel een aardige duit kosten. Voor de gratis oplossingen kan dan gekozen worden tussen SOLR of Elastic Search welke beiden zijn gebaseerd op Lucene. Het is wel zo dat de ontwikkeling van SOLR stokt en die van Elastic Search nog actief is. De slides van Ruud staan online.

Na Ruud was Elmar aan de beurt om eens te vertellen over de implementatie van Elastic Search in Joomla! bij FunX. Wat was er allemaal nodig om het aan de praat te krijgen en welke tools zijn er gebruikt. Hiervoor is Geek ElasticSearch ingezet om Joomla! te laten praten met de ElasticSearch server. Het is niet zomaar een component dat je installeert in Joomla! en je bent klaar, er zal ook een ElasticSearch server opgezet moeten worden. Er wordt dus gebruik gemaakt van een dedicated search server. Het indexeren van de data zal de eerste keer een hele tijd in beslag nemen, ook afhankelijk van de hoeveelheid data dat geïndexeerd dient te worden maar daarna is het een kwestie van bijhouden. Artikelen zullen bij het opslaan meteen worden bijgewerkt in ElasticSearch door in te haken op de plugin trigger na het opslaan van een artikel. Verder is het ook mogelijk om documenten zoals PDF en Word te laten indexeren. Elmar is een repo aan het opzetten met een docker container waar ElasticSearch in draait. Na deze middag kreeg ik te horen dat er een JES (Joomla ElasticSearch) repo is.

Na de uiteenzetting van search engines kwam het andere onderwerp aan de praat, namelijk databases. Michiel heeft hier een presentatie gehouden over PostgreSQL. Een database die toch weinig gebruikt wordt met Joomla maar goed te gebruiken is. Het geheugen gebruik van PostgreSQL ligt ook wel lager dan dat van MySQL met een Joomla! installatie zo werd getoond in de live demo. Velen zijn bekend met PhpMyAdmin voor MySQL maar er is ook een PhpPgAdmin voor Postgres die ook actief ontwikkeld wordt. Voor Joomla kunnen we ook meer mensen gebruiken die issues testen op PostgreSQL om zo de ondersteuning te verbeteren. PostgreSQL is echt open source in vergelijking tot MySQL waar Oracle achter zit. Het ondersteunt al een hele tijd JSON velden en sinds versie 9.5 ook NoSQL. De slides van Michiel staan online.

De ochtend was hiermee gevuld en daarna hadden we een welverdiende lunch. Dit geeft ook de tijd om even te ontspannen en lekker bij te praten.

Na de lunch gaat het gewoon weer verder. Roland ging wat vertellen over de verschillende MySQL versienummers die er op dit moment rond gaan. De meest gangbare versies zijn 5.6 en 5.7 maar ook 8.0 zit er aan te komen. Er zitten mooie dingen in MySQL 5.7 zoals ondersteuning voor JSON velden te kunnen doorzoeken en GIS (Geographic Information System). Dit maakt het mogelijk om de afstand tussen 2 punten op de aardbol te berekenen zonder hele moeilijke queries te moeten bouwen. Lees meer hier over op de Percona blog. Er zit ook een wijziging in MySQL 5.7 die helemaal niet prettig is voor ons Joomla gebruikers. Namelijk de NULLDATE voor datum en datum-tijd velden is aangepast van 0000-00-00 00:00:00 naar 1000-01-01 00:00:00. Dit heeft zeer grote impact op een Joomla installatie. Je kan niet zomaar een Joomla site van versie 5.6 naar 5.7 verplaatsen of andersom. Ook heel veel extensies zijn hier niet op berekend omdat ze uitgaan van een datum als 0000-00-00. Hier is ook geen simpele oplossing voor maar er wordt aangewerkt bij Joomla om hier met een oplossing te komen. Zie dit Github Issue bijvoorbeeld. Ook vandaag hadden we er een discussie over en het bleek maar eens dat het nog een heikel punt is. MySQL heeft een pagina waarop links staan naar de meest recente changelogs van MySQL 5.5 tot 8.0. Erik gaf aan dat er een goede tool is om je MySQL installatie te controleren op mogelijke verbeterpunten. Dit is het MySQLTuner script.

De discussie ging ook over drop-in replacement MariaDB in plaats van MySQL. Hiervoor is geen officieële ondersteuning omdat PHP nog steeds werkt met 1 library waar ze allemaal gebruik van maken om mee te praten. Een presentatie van Jisse Reitsma tijdens de Expert Sessie over website optimalisatie kwam ook nog voorbij want op slide 4 van de Server Performance presentatie kwamen nog wat instellingen van MySQL voorbij die handig zijn voor de wat meer statische websites. Hiermee wordt de query cache vergroot en zullen queries meer gecached worden.

Gravatar
Dank je wel Roland!

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.