Het is dinsdag 9 juni en tijd voor de JUG Eindhoven meeting van deze maand. Vanwege de nog geldende RIVM maatregelen zijn we ook dit keer nog niet in onze vaste locatie in de Trafalgar Pub in Eindhoven maar wordt het de derde online meeting van onze JUG. Waar we de vorige meeting Jit.si en Teams hebben uitgeprobeerd gaan we deze JUG kijken hoe Google Meet het er vanaf brengt en wat de ervaringen zijn. Een klein beetje een projectje binnen onze JUG meetings.

Vandaag laat Hans Kuijpers zien hoe je op een live website achter de schermen aan de slag kunt gaan met de installatie en configuratie van een nieuw template, zonder dat dit merkbaar hoeft te zijn aan de voorzijde.

Het is 19:30 uur. We gaan van start! 

Nieuwe template configureren op een live website

Nieuwe templates test en maak je op een aparte omgeving. Maar niet iedereen heeft de luxe om naast de live omgeving een complete testomgeving te hebben staan. Ze zijn dus toegewezen om nieuwe dingen te testen op de live website. Het is met Joomla mogelijk om een nieuwe template te installeren en te configureren zonder dat dit voor iedereen zichtbaar is op de voorzijde van de website. 

Stappenplan

 1. Log in op Joomla Administrator en installeer een nieuw template via Extensies > Beheren > Installeren. 
 2. Maak een nieuw menu item naar een bestaand artikel. (zet robots op tabblad Metadata op no-index,follow. Je wil immers nog niet dat de nieuwe pagina gevonden wordt door de zoekmachines)
 3. Ga naar Extensies > Templates en open de style van het nieuw geïnstalleerde template.
  Net als modules kun je templates toewijzen aan menu items. 
 4. Open de template style van de nieuw geïnstalleerde template en ga naar tabblad _Menutoewijzing_. Wijs de template toe aan de zojuist aangemaakte menu item. 
  Met de extensie _Advanced Template Manager_ van Regular Labs kun je templates aan meer zaken toewijzen dan alleen standaard Joomla menu items => https://www.regularlabs.com/extensions/advancedtemplatemanager

Waar je tegenaan kunt lopen:

 • nieuwe menu items met dezelfde alias als bestaande menu items
  • Op te lossen door andere alias te gebruiken.
 • module posities van de oude template kunnen dezelfde naam hebben als die van de nieuwe template. Het kan voorkomen dat modulepositie met de naam position-8 in de ene module aan de linkerzijde verschijnt, terwijl diezelfde positie in de nieuwe template in de footer verschijnt. Wijs daarom modules toe aan de menu items waar ze moeten verschijnen. Ga geen module posities in de template hernoemen, want de mogelijkheid bestaat dat deze bij een volgende update van de template weer teruggezet worden naar het origineel. 

Zodra je klaar bent en de website met de nieuwe template live kan gaan zet je via Extensies > Templates de nieuwe template als standaard template. 

Vraag en antwoord 

vraag: moet ik met wijziging van template met een kale Joomla site beginnen of kan ik met een bestaande site aan de slag en dan teksten van oude content opschonen.  
antwoord: het antwoord is tweeledig, want er vinden twee zaken plaats. Opschonen van content en implementatie van een nieuw template. Afhankelijk van de wens van de vernieuwde site kun je er voor kiezen om geheel opnieuw te beginnen en teksten opnieuw te schrijven in de stijl van deze tijd of je kunt er voor kiezen om de huidige teksten te handhaven.

Aansluitend op het antwoord van de vorige vraag gaat René Kreijveld verder met de presentatie van een sneak preview van de vernieuwde site voor Ergon. Waarbij de voormalige site het onderdeel "Ergon en uw bedrijf" voorop staat zie je bij de nieuwe site dat de mens centraal komt te staan. Deze klant heeft er voor gekozen om geheel opnieuw te beginnen en alle teksten van de website te herschrijven. Meer in de stijl van deze tijd. 

Handige links

Volgende keer

Volgende JUG Eindhoven is op maandag 13 juli. Het onderwerp voor de volgende keer is hoe je Google reCaptcha v3 op je site verwerkt, een presentatie van Robert Kronshorst. Online, bij elkaar of een combinatie... hier komen we op terug. 

Vragen voor Dr. Joomla kun je kwijt als reactie onder de aankondiging. Je kunt je nu al aanmelden voor deze bijeenkomst.

Reageer

1000 Resterende tekens