Maandagavond 4 december. Het heerlijk avondje voorafgaand aan de Sinterklaasavond komen er weer een aantal Joomla liefhebbers naar de Joomla! gebruikersgroep 's-Hertogenbosch JUG073. Het programma van deze meeting was "..." en dat nodigt uit om het over van alles en nog wat te hebben. Het ging daardoor ook over van alles en nog wat, maar ook over het JUG073 project. 

Opzetten van een development omgeving. 

Hoe zat dat ook alweer.... het opzetten van het JUG Project op een eigen developmentomgeving?

Dagelijks wordt er middels Akeeba Backup een backup van de gehele site gemaakt en bij de post-processing weggeschreven naar Dropbox. Op verzoek kan je mailadres aan de locatie op Dropbox worden toegevoegd, zodat je deze backup kunt downloaden.

Na downloaden pak je het zip-bestand uit op de plek waar je je lokale websites hebt staan. Wijs je in de configuratie van Mamp, Xamp of welke andere tool je gebruikt voor local development naar deze lokatie en benader de site via de browser. Akeeba Kickstart zal starten om je Joomla site leven in te blazen. Paar keer next, next en dan finish.... Tussendoor nog wat data invullen als de gegevens van je database en eventueel ook een zelfverzonnen wachtwoord voor een van de geregistreerde admin users. In de laatste stap zal Akeeba de installatiedirectory verwijderen en je lokale installatie van het JUG Project is klaar. 

Het staat je nu vrij om te spelen en te testen met de site. Heb je iets gemaakt dat je wil tonen aan de rest van JUG073, dan kan dat natuurlijk bij de eerstvolgende bijeenkomst. 

Joomla World Conference Rome

Hans Kuijpers is naar de Joomla World Conference Rome geweest en aldaar een paar interessante presentaties gezien. Meest interessant waren niet zozeer de presentaties die direct met Joomla! te maken hadden, maar wel met websites bouwen in het algemeen. Bruce Lawson over webstandaarden en Vitaly Friedman over de totstandkoming van redesign van SmashingMagazine.com. Verder is het net als bij de JoomlaDagen in Nederland altijd weer een leuk samenzijn van bevriende developers die je slechts één keer per jaar ziet. 

De videos van de presentaties zijn te bekijken via Facebook: https://www.facebook.com/pg/JoomlaWorldConference/videos

Maar... nog toffer was de lancering van de website https://extensions.perfectwebteam.com en de extensies die er verkocht worden. Middels de website https://www.joomladagen.nl zijn we de extensies PWT Image, PWT SEO, PWT Sitemap en PWT ACL langsgegaan. 

Joomla ACL en PWT ACL

Zit in Joomla! sinds versie 1.6 en biedt de mogelijkheid om rechten toe te kennen aan bepaalde gebruikersgroepen. Dit geldt zowel voor frontend als backend. Door die ACL kun je dus verschillende gebruikersgroepen maken die op de voorzijde van de site toegang krijgen tot bepaalde content. PWT ACL is een schil om de Joomla ACL heen en zorgt er voor dat je een stuk gebruikersvriendelijker de ACL kunt regelen dan met standaard Joomla ACL.

PWT Image

Vervangt de standaard Joomla image selector in de editor en die van tabblad "images en links". Naast het selecteren van een afbeelding om toe te passen in het betreffende artikel kun je de afbeelding ook bijsnijden middels een vooraf ingestelde ratio en max breedte. Hiermee zorg je er dus voor dat er altijd eenzelfde formaat afbeelding toegepast wordt bij de artikelen en voorkom je wildgroei van formaten. Je voorkomt er ook mee dat er per ongeluk een afbeelding van 1.5MB aan een artikel toegevoegd wordt.

PWT Sitemap

Niet de enige component die sitemaps toe kan voegen, maar wel eentje die alleen maar een sitemap toevoegt. Vanuit het verleden kende we xmap, die geforked is door osmap, en jsitemap. Maar die doen vaak meer dan alleen een sitemap of werken niet gebruikersvriendelijk genoeg. Via de menu items is het mogelijk om menu items te ontsluiten van de sitemap. Daarnaast is de extensie zo gebouwd dat het via plugins uitbreidbaar is voor andere extensies. Denk hierbij aan uitbreiding voor hikashop.

PWT SEO

Deze extensie valt te vergelijken met de WordPress SEO van Yoast. Bij het aanmaken van een Joomla artikel verschijnt een extra tabblad met SEO informatie. Op basis van het ingevoerde keyword worden punten gegeven voor een aantal regels, zoals "komt de opgegeven keyword voor in de titel", "komt de opgegeven keyword voor in de url" en "is de titel lang genoeg". Al die punten bij elkaar zorgen er voor dat je je meer bewust bezig bent met de vindbaarheid van dat artikel voor het opgegeven keyword. Handige tool voor de marketeers dus. 

RSEvents en RSForm

Vanuit Dr. Joomla kwam de vraag hoe schijndelfilm.nl een restrictie kan toevoegen op het aantal vrije plaatsen van de film bij reservering van plaatsen voor die film. Op dit moment wordt middels RSForms een reservering gemaakt. Elke keer wordt het formulier gekopieerd naar een nieuwe. Dat is niet handig. Daarom het advies om te werken met RSEvents Pro (reeds geinstalleerd) en voor elke film een eigen event aanmaken. Bij het event kun je de beschikbare plaatsen opgeven. Registratie kan dan via een uniek formulier dat voor elke reservering gebruikt kan worden. In dat formulier moet uitgelezen worden wat de maximaal beschikbare plaatsen zijn. Daarnaast moet er een post PHP script worden toegevoegd die een telling maakt van de reeds gereserveerde plaatsen. Het verschil maakt de nog beschikbare plaatsen voor de huidige reservering. Een vervolgstap is de aanpassing van de dropdownlijst met de te reserveren plaatsen als je in de buurt komt van de maximaal beschikbare plaatsen. Stel er zijn nog maar 3 plaatsen vrij en de dropdownlijst toont de mogelijkheid om er 6 te reserveren. Maar dat is voor later. :-)

Documentatie RSForms: https://www.rsjoomla.com/support/documentation/rsform-pro.html

De volgende bijeenkomst is 8 januari

Tot na de feestdagen en een fijne jaarwisseling. De volgende bijeenkomst is eenmalig op de tweede maandag van de maand aangezien de eerste maandag op 1 januari valt. Hans zal er voor zorgen dat er flinke vorderingen gemaakt zijn voor het JUG073 Project. De voortgang is te bewonderen via http://kollekebier.nl

Reageer

1000 Resterende tekens