Maandagavond 2 september en het is weer tijd voor JUG073. Op het menu van vanavond een lekkere beef Teriyaki en een fris biertje. Daarna de presentatie van Peter Martin over Joomla backend optimalisatie.

Joomla backend optimalisatie

Peter Martin heeft een presentatie over de optimalisatie van de Joomla administrator. 

Slides van de presentatie zijn te vinden op https://slides.db8.nl/md/jd19nl-optimizing-joomla-backend.html

vraag: bij het terugplaatsen van door Akeeba Backup gemaakte backup die beveiligd is met en SSL certificaat dan wil het lokaal uitrollen van de backup niet lukken. Hoe komt dat?
antwoord: op een van de laatste schermen van de Kickstarter heb je de mogelijkheid om aan te geven of je al dan niet gebruik wil maken van HTTPS

Uitschakelen niet gebruikte componenten

Het is wijs om niet gebruikte Joomla componenten uit te schakelen. Dit kun je doen via Extensies > Beheren > Beheren > filter = [Status:niet beschermd | Locatie:Beheerdersgedeelte | Type:Componenten]. Je krijgt dan de niet beschermde Joomla componenten in beeld. Depubliceer de niet gebruikte componenten. 

Hetzelfde kun je doen met templates. De standaard geinstalleerde templates Beez en Protostar worden vaak niet gebruikt. Depubliceren deze via Extensies > Beheren > Beheren > filter [Status:niet beschermd | Locatie:Site | Type:Template]. Met het depubliceren vervallen de moduleposities in het Modulebeheer. 

Editors

Via de website http://skin.tiny.cloud/ kun je een een custom skin voor de editor maken. Door de skin files te kopiëren naar /media/editors/tinymce/skins kun je gebruik maken van de nieuwe skin. 

Met de editor JCE is het mogelijk om een button toe te voegen die visuele indicatie geeft van de toegepaste elementen. Dat kan handig zijn voor klanten om snel te kunnen zien wat voor kermis aan code ze aan het maken zijn. 

Handige content filters

Via Inhoud > Beheer artikelen kun je filteren op artikelen. Snel zoeken kan ook via het zoekveld. Handige items hierbij zijn:

  • id:99 zoek naar artikel met id = 99
  • author:hans zoek naar de artikelen van auteur hans
  • content:joomla zoek naar de artikelen waarin het woord joomla verwerkt is.

Via Inhoud > Categorieën kun je artikelen heel snel filteren op categorieën. Klik op het getal achter de categorie en je krijgt direct alle artikelen van de gekozen categorie met de betreffende status in beeld.

Controlepaneel

Na inloggen op Joomla administrator kom je op het controlepaneel van Joomla Administrator. Deze pagina bestaat uit modules toegewezen aan cPanel. Deze pagina kun je voorzien van Custom Modules met daarin tips en tricks voor de klant. Ook kun je handige links toevoegen voor de klant.

Dr. Joomla

vraag: Op een mobiel apparaat, zoals een iPad, lukt het niet om de dropdown van een menu item te openen. Hij gaat dan direct naar de betreffende link. Hoe komt het dat bij andere menu items de dropdown wel opent?
antwoord:  Dit gebeurt waarschijnlijk doordat de andere menu items geen links zijn, maar menu items van het type Systeemlink > Menukop. Wil je voorkomen dat op mobiel een hoofdmenu item direct opent, dan zul je met javascript en css aan de gang moeten om dit te voorkomen, of je kiest voor de hierboven genoemde menu item type. Voorbeeld van de javascript / css actie is https://robinpoort.github.io/vanilla-js-responsive-menu/

vraag: met SEF actief lukt het bij een site niet om een met SP PageBuilder gemaakte pagina in beeld te krijgen.
antwoord: euh... caching is al tig keer geleegd. Ook de PageBuilder cache. Wat ook voorkomt is dat als een bepaalde SEF url in Joomla gebruikt is, deze niet meer gebruikt kan worden door PageBuilder. De bezoeker is dan ook direct uitgelogd. Rare situatie waar we nog geen oplossing voor hebben. 

vraag: wat is je favoriete extensie? Dit was een vraag van spreker Peter Martin aan de aanwezigen. Een van de bezoekers gaf aan dat hij een bepaalde Google Maps extensie fijn vindt.
antwoord: In veel gevallen is het niet nodig om Google Maps te verwerken op de site. Een plaatje met link naar maps.google.com routebeschrijving volstaat. Andere keren wel, maar kun je dit ook maken met een eigen JLayout. Hierdoor ben je net wat meer in controle over de styling van de Google Maps. De documentatie van Google is vrij uitgebreid en te vinden via https://developers.google.com/maps/documentation/javascript/tutorial?hl=nl Wil je je Google Maps stylen, dan is de website https://mapstyle.withgoogle.com/ handig om de json output te genereren. Je kunt met Google Maps zowel met adressen werken. Maar werken met de latitude en longitude informatie ben je zekerder van de juiste plek van de marker. De oplossing voor verdere integratie is hier te lang. Hans Kuijpers zal bij een volgende meeting een presentatie geven over de Google Maps integratie. 

vraag: "als ik linksonder op de Joomla administrator login pagina klik op -ga terug naar de homepage- kom ik op de pagina met url = `about:blank#blocked`. Hoe komt dat?"
antwoord: controleer in het bestand configuration.php of de waarde bij gelijk is aan twee maal een enkele quote. `public $live_site ='';` Mogelijk dat de waarde van dit veld gelijk is aan /. Het gekke is dat de rest van de site wel werkt. 

PBF

Joomla Pizza Bugs & Fun -> de eerstvolgende PBF vindt plaats op 19 oktober bij Perfect Web Team te Bussum.

Handige links

Volgende keer

Volgende JUG is op dinsdag 8 oktober in Bar le Duc in ’s Hertogenbosch. Let op... Deze bijeenkomst is een week later dan normaal. Het onderwerp "De grote schoonmaak" van Jeroen Moolenschot. Laat maar weten via een reactie onder dit verslag. 

1 reactie

EasyDiscuss Avatar
Hans van der Meer
Jammer dat ik er niet bij kon zijn. Maar ik ben wel nieuwsgierig naar de Google Maps met meerdere markers. Of met openstreetmaps? cool
Ik ben zelf bezig een overzicht te maken met markers waarbij de popup tekst en link bevat.

0

Reageer

1000 Resterende tekens