Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: /data/sites/web/joomlacommunitynl/data/test.joomlacommunity.nl/public_html/cache/com_content
Bericht sluiten

| Door: Hans Kuijpers. | Categorie: 's-Hertogenbosch.

Verslag JUG 's-Hertogenbosch 8 oktober

Maandagavond 8 oktober. Als gevolg van werkzaamheden bij ons vaste adres Café Bar le Duc een week later dan normaal. Vandaag een demo presentatie over het inrichten van je website middels JCE en daarnaast veel doktor Joomla. 

Joomla content editor - JCE

De website is klaar en redactie mag teksten gaan schrijven. Daarbij kun je via de Algemene Instellingen een standaard editor instellen. Bij de installatie van Joomla worden er een drietal meegeleverd:

  • CodeMirror
  • None
  • TinyMCE

Bij editor = None heb je zoals het Engelstalige woord al aangeeft, geen editor. Geen javascript die geladen wordt om je een toffe editor te geven. Je beschikt dan over een simpele textarea waar je de teksten in kunt plaatsen. Geen helpers, geen poespas... gewoon tekst die je zelf van HTML moet voorzien. 

Bij editor - CodeMirror heb je al iets meer... nog steeds zul je zelf je HTML moeten schrijven, maar dan wel met syntax highlighting. Erg fijn voor hen die HTML machtig zijn.

By editor - TinyMCE heb je een volwaardige WYSIWYG, What You See Is What You Get, editor. Tenminste... bijna... Hetgeen je ziet is niet helemaal wat je krijgt. Want dat is afhankelijk van je template aan de voorzijde. Kans is groot dat de css daarvan niet ingeladen wordt bij de editor. Door de jaren heen is TinyMCE flink verbeterd. Via Extensions > plugins > Editor - TinyMCE kun je een drietal verschillende sets configureren en toewijzen aan een of meerdere gebruikersgroepen. Indien je afwijkt van de standaard Joomla configuratie voor gebruikersgroepen en voor bijvoorbeeld bloggers een specifieke groep hebt aangemaakt kun je voor deze groep een speciale set inrichten afgestemd op de wensen van deze bloggers. Advies is om zo veel mogelijk toeters en bellen uit te schakelen. 

Vroeger was de TinyMCE nog niet zo tof als dat het nu is. Er was slechts één editor die met kop en schouders boven alles uit stak. Dat was en voor velen is nog steeds JCE. https://www.joomlacontenteditor.net/ Deze editor kent een gratis en betaalde versie. 

Anders dan bij de bovengenoemde editors kun je JCE niet configureren via Extension > Plugins, maar gaat dit via Componenten > JCE. Er kan ook veel meer worden geconfigureerd. Het is net als bij TinyMCE mogelijk om profielen aan te maken. Oneindig veel. De profielen kun je toewijzen aan gebruikers, gebruikersgroepen en extensies. Profielen kun je ook exporteren en importeren. Dat kan handig zijn als je meerdere sites onderhoudt. Na installatie van de editor importeer je je profiel en klaar is Kees. Grote tip: doorloop op gemak de gehele configuratie. Je komt toffe dingen tegen. :-)

Het uitschakelen van niet gebruikte Tabs in het afbeeldingenvenster van JCE:

  • Je gaat naar een profiel van de editor, bijvoorbeeld Default profiel
  • Daarna door naar tab Plugin Parameters
  • Laatste optie: Uitgebreid afbeeldingen beheer
  • Hier kan je bijvoorbeeld de standaard marges en uitlijningen invullen, die dan per afbeelding zijn te overschrijven.
  • Wat verder naar beneden tref je aan: RECHTEN
  • Toon Rollover tab JA/ NEE
  • Toon de tab geavanceerd JA/ NEE
  • Show de responsive tab JA/NEE
  • En als laatste helemaal onderaan: AAN / UIT vinken POP-UP venster

Met deze opties kan je niet gebruikte instellingen voor een gebruiker niet tonen.

Net zoals bij TinyMCE geldt ook hier om zo veel mogelijk toeters en bellen uit te schakelen. Vooral de mogelijkheid om lettertype, lettergrootte, kleur en achtergrondkleur te verwijderen. Het is immers aan de designer om de website van een bepaalde styling te voorzien. Wijzigen van deze items doe je voornamelijk omdat je aanmerkingen hebt op het design. Laat dan de developer deze wijzigingen in de css voor de gehele site doorvoeren. Ga niet zelf aan de gang in een artikel. 

Schrijven van teksten

Wat kun je ons adviseren m.b.t. tekst maken voor websites? Zijn korte tekstblokken en links met verwijzigingen een goed uitgangspunt? Welke website zijn goed leesbaar en zorgt er voor dat de bezoeker lang op de website blijft.

Tijdens Fronteers conferentie in 2017 gaf Ashley Bischoff de presentatie "1Up Your Writing with Plain Language". Met een aantal voorbeelden vergeleek ze Tetris met de complexiteit van woorden in teksten.

Houdt zinnen tussen de 20 en 25 woorden. En vervang lange complexe woorden door kortere woorden met dezelfde betekenis. Let wel... de presentatie is Engels en gaat over de Engelse niet de Nederlandse taal. 

Daarnaast is er ook nog de Engelstalige Hemingway App //www.hemingwayapp.com/ 

Nederland kent nogal wat mensen met dyslectie. Dyslexie font is een lettertype speciaal ontwikkeld voor mensen met dyslexie, waarmee lezen, leren en werken makkelijker en leuker worden gemaakt. Meer informatie over het lettertype Dyslexie is te lezen op https://www.dyslexiefont.com.

Bespreking van een website

Een maandelijks terugkerend onderwerp betreft het bespreken van een website. (door omstandigheden is dit onderwerp een tijdje niet aan bod gekomen) Deze maand de website https://schijndelfilm.nl/. De maker van deze site is een trouwe bezoeker aan de JUG073 en heeft door de jaren heen veel geleerd en gewijzigd aan zijn site. 

jug073 screenshot schijndelfilm voor
huidige weergave schijndelfilm.nl
jug073 screenshot schijndelfilm voorstel
mogelijke weergave schijndelfilm.nl

Tijdens de meeting hebben we een beetje zitten spelen via de ontwikkeltools / element inspector van Chrome. Middels rechtermuisknop op een element en dan "inspecteren". Of via keyboard shortcuts:

  • Windows: F12 or also Ctrl + Shift + I
  • Mac: Cmd + Opt + I 

De html, css en javascript wijzigingen die op dat moment doorgevoerd worden zijn alleen zichtbaar voor jou en worden niet opgeslagen op de server van de website. Ververs de pagina en alle wijzigingen zijn foetsie.

(Bekijk het filmpje "Chrome DevTools: Improving the performance of Soylent.com with local overrides and font display" op de website https://umaar.com en leer hoe je de locale wijzigingen kunt behouden.)

De vraag van schijndelfilm.nl was hoe de films en nieuws meer in beeld gebracht konden worden. De tips vanuit het publiek kwam er op neer dat er minder afleiding op de homepage moest zijn. Door de header in te korten, de slideshow te verwijderen komen de onderdelen films en nieuws hoger op de pagina. 

Links naar andere websites

Moeten links geopend worden in het huidige scherm of in een nieuw scherm. Tja... hier zijn vele discussies over gevoerd en er zullen er nog velen volgen. Ook tijdens deze bijeenkomst liepen de meningen uiteen. 
Uiteindelijk komt het neer: "it depends".

Een ander iets wat we mooi vonden was het aangeven van een extra informatie indien een link naar een andere site gaat. Heydon Pickering heeft hier ene leuke codepen met icoon aan gewijd.

CSS leren

Hierboven werd al gesproken over Codepen. Deze website bestaat uit vele code snippets waar je veel kunt leren over de toepassing van CSS en JS. Deze website kent het onderdeel codepenchallenge waarbij er elke week een nieuwe uitdaging voorgelegd wordt. Een leuke codepen challenge was de week van details. Dit betrekkelijk nieuwe HTML element maakt straks javascript voor accordion overbodig. Straks.... want volgens de website caniuse.com wordt dit element nog niet door alle browsers herkend. 

Joomla

Onderstaande teksten komen vanuit het JUG verslag van Nijmegen. 

De actuele versie is op dit moment 3.8.13, wederom een veiligheidsrelease. Eén van de bugs die opgelost is het spam versturen via het core contactformulier.

https://www.joomlacommunity.nl/nieuws/versies/1407-joomla-3-8-13-is-nu-beschikbaar

Vandaag is RC1 van Joomla 3.9 uitgekomen met als speerpunt de Privacy Tool Suite. GDPR-bestendig. Iedereen kan nog mee helpen testen!

https://developer.joomla.org/news/756-joomla-3-9-release-candidate-is-out.html

Evenementen

RSFormPro-dag Rotterdam

De JUG010 organiseert op zaterdag 20 oktober in Rotterdam een RSForm!Pro dag. Het RSJoomla! team zal met 5 man aanwezig zijn. Er wordt die dag tussen Utrecht en Rotterdam aan het spoor gewerkt waardoor we ongeveer 45min meer reistijd is. Meer info: //www.rsformprodag.nl/

Joostock

Het team organiseert op 24 november weer de enigste Joomla unconference van Nederland en dit jaar zijn er 50 kaarten beschikbaar (Early Bird € 85 incl. deelname, lunch, diner, hapjes, thee, koffie en netwerkborrel). Een programma staat inmiddels op de website. https://joostock.com

De volgende keer

Maandag 5 november is de volgende bijeenkomst van Joomla Gebruikersgroep 's-Hertogenbosch. Het onderwerp is nog niet bekend. 

Gravatar
Hans van der Meer
Goed verslag Hans! whistle

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.