Afgelopen weekend zijn de Joomla!dagen 2011 gehouden in Nederland. Wat volgt is een rapportage van de presentaties gegeven door FinishJoomla, presentaties die wij bezocht hebben, en het event in het algemeen.

Zaterdag 2 april


Joomla 1.6 door Brian Teeman

In deze presentatie heeft Brian een licht laten schijnen op de belangrijkste features van de Joomla 1.6 release. Hij heeft belangrijke opties zoals de verbeterde ACL (Access Control List), waar je gebruikers (correctie, groepen met gebruikers daarin) toegang kunt geven of weigeren tot bepaalde afdelingen of acties op de website. Toegevoegd aan zijn vorige Joomla secrets (waarvan de meeste zijn verwijderd in Joomla 1.6) gaf hij aan dat er een plugin is waarmee je de gebruikersregistratie kunt uitbreiden met velden als 'adres' en 'postcode'. Een handig alternatief vergeleken bij componenten zoals Community Builder wanneer je slechts een paar extra vragen wilt stellen in plats van een hele community op je website wilt bouwen.

CSS technieken toegelicht

De 'Beukenzaal' zal overvol voor deze presentatie van FinishJoomla team lid Robin Poort. Meer dan 85 mensen (een record voor dag één!) kwamen naar deze presentatie waarin Robin in een hoog tempo de ins en outs van CSS styling voor Joomla uitlegde. Gebruikmakende van een serie voorbeelden (bijvoorbeeld hoe een suckerfish menu voor Joomla gebouwd dient te worden, een losse blog zal hierover later geschreven worden) gaf hij aan dat veel CSS code die gewoonlijk wordt gebruikt om website te stijlen overbodig of inefficient is.

Lunch

Een gratis lunch is inbegrepen bij de ticket prijs voor de Joomladagen. Door de norm hoog te zetten vorig jaar, werd dit jaar niets minder dan een fantastische lunch verwacht. Het Joomladagen team (en natuurlijk de mensen van waar de conferentie werd gehouden: Kaap Doorn) hebben een fantastische job gedaan op het lunch buffet dat werd geserveerd tussen de presentaties door. Toegevoegd aan het goede eten en drinken waren er een zonnige lucht, 24 graden Celsius en levendige discussies over de presentaties die gehouden waren en Joomla in het algemeen.

ACL in Joomla 1.6 door Sander Potjer

Nu aan de beurt was een uitstekende presentatie door event organisator Sander Potjer. In de presentatie heeft hij in veel detail uitgelegd hoe de ACL functie (nieuw in Joomla 1.6) gebruikt dient te worden. Door het instelling van de permissies van 'Globale configuratie' tot een los artikel kun je voorkomen of toestaan dat gebruikers in bepaalde groepen acties zoals het inloggen op de Administrator of het verwijderen van bepaalde artikelen kunnen. Wat hij ook uitgelegd heeft is dat aangepaste ACL settings veel planning vereisen en veel tijd kosten om alles bij te houden, ook wanneer er nieuwe rollen of categorieën worden toegevoegd. Als laatste liet hij ons zijn ACL manager zien waar hij aan het werk is, en waarvan hij aangaf dat deze in de nabije toekomst uitgebracht zal worden.

Joomla 1.7/1.8/1.x door Hannes Papenberg

Hannes - uitgerust met een stylisch headset - gaf een presentatie over de toekomst van Joomla! Hij stelde vragen zoals wat de richting zou moeten zijn die Joomla gaat aannemen (eindgebruiker / developer, framework / CMS) and gaf argumenten voor beiden. Aan het einde van zijn presentatie gaf hij het publiek de mogelijkheid interactie met elkaar te hebben over wat zij dachten dat de richting moet zijn waarin Joomla zal gaan. Helaas werd nog in deze, nog in enige andere presentatie een garantie geboden dat Joomla 1.7 volledige backwards compatible zal zijn met Joomla 1.7. Aan de andere kant, het lijkt er op dat de ontwikkelaars (tenminste degene die aanwezig waren) het eens lijken te zijn met het feit dat backwards compatbility een belangrijke issue is voor Joomla 1.7 en dat dit een belangrijk doel zal zijn voor toekomstige versies.

Molajo door Babs Gösgens

In deze interactieve presentatie (gehouden in het Engels speciaal voor Hannes) legt Babs on uit over de Joomla distributie Molajo (wat een anagram is voor Joomla, en zoals Babs ongeveer 5 keer heeft aangegeven expliciet geen fork van Joomla). In Molajo - dat wordt gerund door een 'counsel of elders' die veelal Nederlands zijn en zoals Johan Janssens aangaf eenvoudig om te kopen zijn met bier - zijn er een aantal aanpassingen gedaan ten opzichte van de Joomla kern. Bijvoorbeeld: Molajo heeft een herstijlde en verbeterde Administrator en heeft het Construct framework in zich. Helaas heeft de preview die was beloofd in het verhaaltje over de presentatie de uiteindelijk presentatie niet gehaald, want het leek mij interessant om Molajo in actie te zien.

Gebruikersgroepen door Sander Potjer

Sander heeft ons in deze korte presentatie uitgelegd over Joomla gebruikersgroepen die aanwezig zijn in Nederland en België. Hij heeft tevens diverse argumenten benoemd waarom bezoekers van de Joomladagen deze gebruikersgroepen zouden moeten bezoeken en hoe dit zowel de community als henzelf zou bevoordelen.

De Zeven Dodelijke Zondes van Joomla door Brian Teeman

In deze grappige en levendige presentatie door Brian Teeman heeft hij ons vertelde over de zeven zondes (hoogmoed, hebzucht, lust, jaloezie, gulzigheid, wraak en luiheid) en hoe Joomlagebruikers deze schulden begaan. Voor de daadwerkelijke presentatie te beginnen liet Brian ons een leuke star-wars-achtige-scroller zien over de toekomst van Joomla, hetgeen hem een groot applaus opleverde op het einde. Een top presentatie die hij vast nog op latere gelegenheden zal geven, probeer hem te zien!

Ask the Panel

Het panel bestaande uit Peter Martin, Marijke Stuivenberg, Hannes Papenberg, Nicholas Dionysopoulos en Johan Jansen probeerde vragen te beantwoorden, variërend tussen de beste foto galerij extensie tot lastigere onderwerpen als de backwards compatible van Joomla 1.7. De belangrijkste les die we hebben geleerd is dat Johan Janssens alles voor je kan ontwikkelen in een uur tijd (zolang je hem een biertje heeft), een belangrijke les kan ik wel zeggen.

Drankjes

Na de laatste sessie was het tijd om op het terras een (gratis!) biertje te drinken en de dag te bespreken.

Zondag 3 april


Help, ik heb domme klanten door Paul Delbar

In deze sarcastische en educatieve show (een presentatie kan ik het moeilijke noemen) liet Paul ons zien over de zogenaamde 'Homo stupidus custumeritus'. In een grappige act waarin onder andere gebruik werd gemaakt van een ei en een gitaar, heeft hij ons gemeld dat klanten over het algemeen niet dom van zichzelf zijn. Meestal is het een gebruik aan communicatie of begrip tussen de klant en de ontwikkelaar waardoor het lijkt alsof de klant dom is. Eindigend met een prachtige sing-along, kreeg Paul een welverdiend applaus.

SEO myths ontkracht door Theo van der Zee

Mijn eigen presentatie over myths die in de SEO wereld leven. Met een prachtige opkomst van zo'n 60 mensen (zeker gezien ik in dezelfde timeslot presenteerde als Johan 'Nooku' Janssens en Peter Martin), heb ik geprobeerd diverse mythes zoals de waarde van de almachtig geprezen PageRank en het gebruik van suffixes in URLs te ontkrachten. Ik vond het persoonlijk fantastisch om deze presentatie te geven en wil mijn publiek dan ook bedanken voor het komen opdagen en het stellen van kritische vragen. Ik heb ook de complimenten die mij tijdens de lunch en de drankje gegeven werd super-gewaardeerd! Dankjulliewel iedereen!

Joomla Beveiliging 101 door Nicholas Dionysopoulos

De vent wiens achternaam hij zelf schijnbaar zelfs niet meer uit durft te spreken zoals bleek tijdens zijn presentatie. Nicholas heeft ons in een voorbeeld-gedreven stijl laten zien hoe we de beveiliging van een Joomla website kunnen verbeteren. Vaak met slechts kleine aanpassingen (zoals in het .htaccess bestanden), kunnen belangrijke beveiligingslekken worden gedicht of zelfs verbeterd. Door gebruik te maken van deze veiligere instellingen kan het risico op gehacked worden worden verkleind, en je tenminste beschermen tegen de meeste aanvallen van script kiddies.

Lunch

Vandaag gebeurde er van alles tijdens de lunch. Terwijl ik wat broodjes aan het eten waren die overduidelijk niet deze morgen gebakken waren (het eten ervan veroorzaakte een kruimel explosie, wat jammer is vergeleken bij de hoge kwaliteit van de rest van het eten en drinken) hadden we een discussie met Babs Gösgens over het Construct Framework. Tegelijkertijd was ik bang kommen met kokende soep over mijn fel witte overhemd te krijgen gezien er mensen achter mij langs liepen die veel te veel eten en drinken in hun handen hadden, inclusief kommen met fel rode tomaten soep. Tevens was ik aan het nadenken over het debiele concept van in de rij staan voor een buffet. Waarschijnlijk zal een 'free for all' aanpak resulteren in chaos bij slecht opgeleide groepen, maar met beschaafde mensen voelt 'wachten in de rij achter iemand die drie minuten nodig heft om een plek ham te pakken' nogal zinloos. Om deze paragraaf positief af te sluiten wil ik aangeven dat ik erg heb genoten van de yoghurt en ananas die vandaag werd geserveerd!

Joomla templates maken met het Construct Framework door Babs Gösgens

In deze presentatie heeft Babs on laten zien waarom zij denkt dat het Construct Framework top is, en waarom mensen die Joomla template maken er gebruik van zouden moeten maken. Op sommige momenten licht gehinderd door een chaotisch brein en/of computer (uiteraard niet door een gebrek aan voorbereiding of een overmatige hoeveelheid alcohol die nog in haar bloed zat van de nacht daarvoor ;) gaf ze aan wat de kern mogelijkheden zijn die Construct ons te bieden heeft. Afgezien van de technische probleempjes was dit een uitstekend presentatie en zullen wij Construct zeker later nog eens bekijken.

Hoe een website te deployen met behulp van GIT door het Nooku team

Ik zou willen dat een 'woorden per minuut' teller was voor deze presentatie van Johan (waarvoor zoals het bleek geen PowerPoint sheets waren gezien de verwachte opkomst 'van een man of 5 à 10' uiteindelijk 50 man bleek te zijn) heeft Johan zichzelf een weg geïmproviseerd door het uitleggen hoe wij version control voor onze code kunnen gebruiken. Gebruikmakende van karakteristieke presentatiestijl heeft hij en zijn verbazend gehoorzame sidekick (grapje Tom ;) achter de computer ons uitgelegd hoe wij Atlassian software kunnen gebruiken om onze code te beheren en versionizen. Op een gegeven moment begon Johan zelfs gebruik te maken van iemand anders zijn sliders die hij op SlideShare had gevonden! Een dergelijk improvisatietalent kenmerkt een groot spreker, daarom dan ook mijn complimenten voor deze presentatie Johan!

Joomla & Google door Marc Boers

Marc heeft ons in deze presentatie verteld over de basis die je moet aannemen om je Joomla website gecrawld, geïndexeerd en uiteindelijk hoog rankend in de zoekmachines kunt krijgen. Door gebruik te maken van de SEO manual [pdf] die wordt geboden op de Google website en door in te loggen op Google Webmaster Central kun je beginnen met het optimaliseren van je website en kun je problemen of veranderingen bijhouden.

Hoe veilig zijn Joomla extensies door Ray Bogman

In deze korte en sneller presentatie heeft Ray ons geleerd over de veiligheid van Joomla extensies. Als een voorbeeld gebruikte hij de recente hack van het Xmap componenten en hoe wij onszelf kunnen beschermen tegen ongewenste code in Joomla extensies.

De toekomst van Joomla door Ryan Ozimek

Een echte power talk en een prachtige key note presentatie. Ryan (die niet zo veel geslapen heeft recentelijk omdat hij zowel de Joomldag in New England en die in Nederland heeft bezocht in één weekend) presenteerde alsof hij in een driedubbele espresso rush zat. Echter, zijn enthousiasme gecombineerd met zijn overduidelijke grote ervaring in presentaties creëerde een geweldige presentatie waarin hij sprak over de toekomst van Joomla! Gebruikmakende van 132 slides (in 40 minuten, reken de slides per minuut maar eens uit) legde Ryan de verbanden uit tussen Open Source Matters (waarvan hij de president is), het Production Leadership Team en het Community Leadership Team. Hij sprak ook over hoe Joomla hetgeen is waar Wordpress en Drupal naar toe bewegen wat betreft een focus op usability cs. het zijn van een framework. Een belangrijke element van zijn presentatie was dat Ryan het verdeelde leiderschap binnen Joomla benadrukte: het zijn wij, de community, die de drijvende kracht achter Joomla zijn. Laten we het nog beter maken!

Drankjes

Na de laatste sessie was het tijd om op het terras een (gratis!) biertje te drinken en de dag te bespreken.

Via deze blog wil ik het gehele Joomladagen 2011 NL team bedanken voor hun moeite in het organiseren van dit fantastische evenement!

A report of each of the days is also available in English: Joomla!Days 2011 NL report: Day 1 & Joomla!Days 2011 NL report: Day 2.

Heb jij net als Theo zelf een artikel geschreven dat je graag met andere Joomla gebruikers wilt delen? Neem dan contact met ons op.

3 reacties

EasyDiscuss Avatar
Messy
Het was een geslaagd weekend. Ook in Engeland en Frankrijk vonden Joomladagen plaats. Engeland heeft al een paar interessante videos geplaatst: http://www.joomladaynewengland.org/
EasyDiscuss Avatar
IntoBits
messy zei:
Het was een geslaagd weekend. Ook in Engeland en Frankrijk vonden Joomladagen plaats. Engeland heeft al een paar interessante videos geplaatst: http://www.joomladaynewengland.org/
<br /><br />Het gaat daarbij om New England, nabij New York (VS). Niettemin was 't daar zeker ook geslaagd, zo vertelde Ryan.

EasyDiscuss Avatar
Meta Kruijs
Heerlijk om na een paar weken weer eens terug te lezen. Zonder community zijn er geen Joomla!dagen en zonder Joomla!dagen geen team. <br />We zijn al bezig met de editie 2012.<br /><br />Dank aan medewerkers van Kaap Doorn, sprekers, sponsors en het belangrijkst: de bezoekers! <br />Voor en door de community!

Reageer

1000 Resterende tekens