Waarschuwing
Kan map niet verwijderen. Pad: [ROOT]/cache/com_content
Bericht sluiten

| Door: Hans Kuijpers . | Categorie: Eindhoven.

Verslag JUG Eindhoven 6 september

Het is maandag 6 september en de vakantie is voor velen afgelopen. Een aantal van onze vaste bezoekers zijn nog vakantie aan het vieren. Voor de thuisblijvers een nieuwe editie van Joomla Gebruikersgroep Eindhoven. Joomla! 4 is recent vrijgegeven en een aantal van ons zijn er al mee aan het spelen. Rick Spaan komt een demo geven over wat er gewijzigd is en hoe je aan de slag kunt gaan met deze nieuwe versie.

Joomla! 4 - Rick Spaan

Geen slides, maar een demo over Joomla! 4. Rick laat zien hoe je een upgrade uitvoert van Joomla 3 naar Joomla 4. Werk altijd vanuit de meest recente Joomla! 3 versie. Op het moment van schrijven is dat Joomla! 3.10.1. Voor het uitvoeren van de update vindt er een pre-update check plaats. Daarin staat ook een overzicht welke geïnstalleerde extensies kunnen voor issues zorgen bij het doorvoeren van de updates.

 • Je hoeft nog niet naar Joomla! 4
 • Testen op een testomgeving
 • Schakel alle 3th party extensies uit
 • Voer update uit
 • Testen
 • Schakel een voor een de 3th party extensies in
 • Testen
 • Fingers crossed ;-)

Met een standaard Joomla! 3 installatie met Protostar als template zou de update probleemloos moeten verlopen.

De nieuwe versie van Joomla is volledig accessible. Vandaag de dag is webtoegankelijkheid een belangrijk iets. Mooi dat Joomla! hier op inhaakt.
Het nieuwe inlogscherm valt op dat de tekst wat groter is. Dit is afhankelijk van je browser instellingen. De lettergrootte, padding, margin en border-radius zijn namelijk afhankelijk van deze instelling.
Het toevoegen van een nieuwe module aan het Joomla administrator dashboard is vrij eenvoudig. Op het dashboard staat een grote button om een nieuwe module toe te voegen. Rick gebruikt deze bij nieuwe sites vaak als prikbord waar belangrijke informatie geplaatst kan worden voor de totstandkoming van de site. Middels het edit knopje rechtsboven een module kun je ook snel een module uitschakelen. Het opnieuw aanzetten van de module kan via Content > Administrator Modules EN via Systeem > Beheer > Administrator Modules.

Na inloggen staat er standaard rechtsboven een blok met notificaties. Nieuw alhier het blokje "Downloadsleutels". Het is aan de 3th party developers om hun extensies aan te passen, zodat je via deze knop de update keys kunt invoeren.

Workflow... een nieuw krachtig ding in Joomla! 4. Dit onderdeel staat standaard uit. Wil je het gebruiken zal deze geactiveerd moeten worden. Dit en het gebruik ervan is een presentatie op zichzelf en wordt hier verder niet behandeld.

Joomla media manager... Rick laat ons de nieuwe krachten van de Joomla media manager zien. Let op bij het bewerken van de afbeeldingen. Joomla bewerkt het origineel en slaat geen kopie op. Zorg dus voor een kopie van het origineel. Bij mouseover op het bestand staat een download knop. Download naar je computer, hernoem het bestand en upload het naar Joomla. Op die manier heb je een kopie.

Interesse in hoe je het administratief gedeelte van Joomla! 4 kunt optimaliseren geeft Rick Spaan op 13 december bij Joomla! Gebruikersgroep Utrecht een presentatie hierover. Aanmelden

Het is niet meer zonder meer noodzakelijk om JCE als editor te hanteren. De standaard aanwezig TinyMCE kan tegenwoordig ook heeeeeel veel. Brian Teeman heeft hierover recentelijk de presentatie "Hidden Secrets of Joomla! 4" gegeven.

Tip van Rick.

Installeer een kale Joomla 4 installatie met blog als demo data. Daarna spelen met de instellingen van de modules. Wijzig de layout, wijzig de style, wijzig classNames. Toon en verberg de titel. Voeg een className aan het veld Heading Class toe, bijvoorbeeld text-danger en zie dat de titel van een module rood kleurt. De nieuwe versie van Joomla! is gebouwd op basis van Bootstrap 5.

Vraag en antwoord

 • vraag: na doorvoeren van de update van Joomla! 3.10.x naar Joomla! 4.0.x krijg ik de volgende foutmelding: Error: Call to undefined method Joomla\CMS\Application\AdministratorApplication::isAdmin()
  antwoord: Dit is zoals verwacht, want de functies isAdmin en isSite zijn verwijderd. De vervangers hiervan heten isClient('administrator') en isClient('site')
 • vraag: Ik heb geprobeerd om de website te updaten naar Joomla 3.10. Gevolg is een foutmelding in Joomla en een foutmelding in Akeeba Backup. 0 Class 'JAdapter' not found
  antwoord: Mogelijk iets door Akeeba Backup. Suggestie is om Akeeba Backup opnieuw te installeren.
 • vraag: Op de een of andere manier loopt mijn disk space bij de hoster op Plesk helemaal vol met backup gegevens. Ik heb al zoveel mogelijk backups opgeruimd, maar dat helpt maar minimaal. Ik heb maar een hele kleine website en ik heb geen enkel idee waardoor die backup ruimte gebruikt wordt.
  antwoord: Verzoek de hostingprovider aan te geven waarin het onderdeel _backup_ te vinden is.

Component Creator heeft een mail naar haar klanten gestuurd met het bericht dat ze een Joomla 3 => Joomla 4 migrator gemaakt hebben voor de Joomla 3 extensies die gemaakt zijn met de Component Creator. Dit is mooi nieuws. Jac gaat hiermee testen.

Volgende keer

De volgende JUG Eindhoven is op maandag 4 oktober. Het onderwerp van deze meeting en de mogelijkheid tot aanmelden is terug te vinden op https://joomlacommunity.nl/agenda/joomla-gebruikersgroepen/eindhoven/event/609-jug040-bijeenkomst-eindhoven.
Vragen voor Dr. Joomla kun je kwijt als reactie onder de aankondiging.

Gravatar
Jac
Weer een goede en leerzame avond! Dank.

1000 Resterende tekens


Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacybeleid en Servicevoorwaarden zijn van toepassing.